Bona Tarda:

Desprès d’aquest estiuet de setmana que estem tenint, exceptuant alguns punts de la costa per la marinada, ens entra un canvi de temps molt notable que començara cap dijous vespre i sobretot divendres, sent el cap de setmana ara per ara inestable sobretot al terç nord de Catalunya, molt semblants dissabte i diumenge, models en mà a 15/05 i quasi amb 100 hores per endavant.

Dijous ens entra una bossa d’aire freda des de l’oest associada a una baixa, que anirà a petar divendres just damunt de les balears, provocant vent d’origen marítims carregats d’humitat i amb aire fred en alçada , per desprès tenir convergència de vents ,per tant tenim el còctel necessari per provocar pluja i neu. Anem a disgregar una mica el que passarà. Començara a plore dijous nit cap el sud de Catalunya i Pirineu Occidental sobretot sector Vall Aran, a mesura avanci la matinada de divendres la pluja s’anirà estenent d’oest cap a est i de sud cap a nord, un bon exemple pot ser la fotografia que ens mostra el GFS del que podria ser divendres cap les 8 del mati, quasi tota Catalunya amb pluja, ara per ara la zona menys afavorida litoral gironí i part de l’Emporda i Pirineu oriental, però cap el migdia les precipitacions ja agafaran tota la serralada pirenaica.

La Cota de neu en un principi començara alta matinada de divendres cap els 2200m per a la tarda nit Pirineu occidental situar-se cap els 1600m i oriental cap els 1900m. Ens podem fer una idea amb aquests dos mapes de meteoexploración a 3 i a 5 dies, podeu veure que sobretot serà dissabte tarda i diumenge tarda quan la cota serà més baixa, ara per ara difícilment més baixa que els 1600/1500m. Observeu que diumenge podríem tenir gruixos acumulats d’entre 10 i 25 cm en tot l’episodi.

Mireu el vall de cotes per exemple que preveu el meteocat per divendres vespre:

Interessant és mirar la previsió de precipitació acumulada fins dissabte, com podeu observar tot el territori rebrà pluja però les zones més afavorides seran les situades a la part més occidental del principat i punts de l’interior què és on es produiran les convergències dels vents

Parlar de dissabte i diumenge a tantes hores vista en aquesta situació és fer simplement una aproximació, sembla que dissabte a la tarda serà plujós i amb neu a tot el Pirineu agafant també part del terç nord i ara per ara semblaria que la part més del sud és on tindria més estona de sol. El mati més tranquil, tot i que el Pirineu estaria tapat ,i amb precipitacions més lleus. Diumenge seria una repetició de dissabte començant més tranquil al mati , per entrar la pluja i la neu ja al migdia i desprès agafant interior de Catalunya, ara per ara el sud de Catalunya és on sembla que el cap de setmana serà més tranquil, el dia més mogut que tindran serà divendres. La cota de neu massa complicat ara per establir-la de manera fina, però es mourà entre els 2000m i els 1500m depenent de quina quantitat d’aire fred es posiciona sobre nostre, en unes 24 a 36 hores les podrem afinar.