Alçada geopotencial com valor per representar les variables Meteorològiques

Avui parlarem d’un concepte més físic que meteorològic, l’alçada geopotencial, fonamental per exemple, en el càlcul de la cota de neu on prenem com a referència els valors de 500hp o 850hp. Tots els cossos a la terra, en funció de la seva posició (lloc on es troben, longitud i latitud) tenen el que anomenem una energia potencial gravitacional o energia geopotencial, és a dir el seu impacte a la terra pot variar en força i velocitat, o si volem pujar un objecte a un determinat punt de l’atmosfera necessitaríem una energia diferent en funció del lloc que estiguéssim, segons el lloc on estiguem tindran més o menys resistència a la gravetat, per exemple els cohets es llancen en Cabo Cañaveral perquè l’equador és el punt on menys resistència es té per poder sortir de la gravetat, amb d’altres factors, a més graus més resistència. Per tant l’aire és un cos més i té diferent energia en funció del lloc on es troba, quan més amunt més energia té i quan més cap a la superfície menys. Conclusió al ser la terra ovalada l’energia gravitatòria no és igual en tots els punts i canvia en funció del lloc on ens trobem, això fa que utilitzem l’alçada geopotencial ja que aquesta bàsicament el que fa és eliminar la gravetat.

Posem un exemple no podem dir que els 850hp són 1500m, el que podem dir és que quan tenim una pressió de 850hp a vegades ho tindrem a 1800m i d’altres quasi a 1200m, això per exemple fa que si els 850hp estan a tant sols 1300m i entra una massa d’aire freda que porta associada temperatures de -1  la cota de neu serà molt més baixa que no a 1800m amb la mateixa temperatura, per exemple en el primer cas potser és una cota de 1000m i en l’altre cas una cota de 1900m. Vale Àlex, i quina mesura prenem de referència? Doncs diem que un metre geopotencial és = 1 metre ordinari sempre que es trobi a la latitud de 45 graus al nivell del mar. Per acabar aquesta introducció mirem per exemple els mapes previstos per demà a casa nostre tant a 500hp com a 850hp.

 

Si Mireu el de 500 hp ens marquen tres alçades diferents de geopotencial, la que ens agafa a nosaltres 552, l’unic que tenim que fer és posar un zero esta expressat en decàmetres per tant alçada dels 500hp tindrem uns -21 graus a 5520m, en canvi a les balears -27 amb 544 per tant més baixa 5440m i una altre més o menys a Euskadi també de 5520m però amb -23, amb aquest simple exemple ja podeu imaginar com varia la cota de neu.

A 850 hp per exemple tindrem uns 142, que serien 1420m amb temperatures segons territori de 0, 1, 2,3,4 per tant complicat determinar la cota de neu. Podríem dir que al Pirineu amb la versió més optimista cota 1100m, mentre que al Montseny al haver-hi 4 graus a 850hp la cota estaria sobre els 1600m. Per finalitzar dir que aquestes temperatures són sense tenir en compte el dia i la nit. Per tant treballant amb alçades geopotencials podem calcular la mateixa energia de l’aire i per tant fer prediccions més exactes.

Pluja i Nevades que poden ser maques al Pirineu. Dimecres comença i Dijous plat fort!

Per fi tindrem moviment amb pluja i neu al Pirineu, aquest seria el resum ràpid de la previsió. Demà a partir del migdia ja tindrem un tastet de nevades al Pirineu ( a la resta del país no s’esperen precipitacions) ja que la cua d’una bossa freda en alçada provocara nevades més a l’occidental que l’oriental, la cota començaria als 1700m i s’estabilitzara als 1600m fins mitjanit on parara, parlem de nevades de poc gruix uns 5 cm com a molt però que d’on venim ja és una festa!.

Una bossa freda començara a entrar per Galícia dijous a la matinada, i la tindrem de ple a casa nostre ja dijous al migdia amb isos de -22 a 500hp amb alçada geopotencial de 5520m i entre 0 i 1 grau a 850hp amb una alçada geopotencial baixa uns 1420m.Això farà que la cota comenci a uns 1600m de matinada per ja situar-se als 1400m al migdia i a la tarda vespre baixar fins els 1100m o potser els 1000m.

Dijous anirà entrant la precipitació d’oest cap a Est, però tindrem que anar amb molt d’ull a la formació d’una meseobaixa, que portara precipitacions molt fortes a les balears,  el vent que serà de nord i per tant el mestral i la tramuntana li fotran molt ! fara un buit, just sobre Mallorca que provocarà precipitacions importants. Ara per ara la nevada pot ser quantiosa Pirineu occidental, hi han models que parlen de fins 50cm, molts llocs entre 10 i 20cm agafant Nord D’Andorra  i pre-pirineu sobretot Tuixent podran rebre nevades una mica maques potser entre 15 i 20 cm. Al Pirineu Oriental és on s’esperen menys potser Molina pot rebre 10cm una mica més, tot dependrà de la posició de la meseobaixa (baixa petita en el seu radi d’acció) si és col·loca una mica més a sota pot fer girar vents de llevant i per tant la costa i Pirineu oriental poden rebre més, aquest és el dubte que tinc ara per ara. Anirem fent seguiment. Salut i meteo

Previssió pel Pont i compte als possibles canvis.

En una paraula esta feta la predicció: Anticicló, tenim temperatures escandaloses avui i demà en alçada, de 11 i 12 graus a 850hp a 1500m alçada a els pirineus, i 15 a la costa. Per tant boires, a les planes interiors de Lleida i  de Vic. Divendres i dissabte tindrem una aproximació d’aire fred a 850 hp passarem a uns 2 graus, això permetra a moltes estacions del pirineu poder fabricar neu artificial. Potser divendres i dissabte matinada alguna feble precipitació, zona més occidental i sobretot diumenge al vessant més occidental (Vall Aran). A tenir en compte el vent, sobretot dissabte ja de mati e intensificant-se a la tarda i sobretot diumenge,que podrà ser notable al pirineu amb el torb i mestral a les terres de l’Ebre amb el vent del nord. I per aixecar els ànims de la parroquia molt d’ull cap el 13 de desembre, tindrem canvis o bé aire fred i sec o potser una baixa que ens pot portar precipitacions i neu a cotes mitges.

Àlex Van der Laan

@alexmegapc (Twitter)

Com serà Desembre, Gener i Febrer. El servei de canvi climàtic Copernic (C3S)

Bona Tarda:

L’altre dia vam fer un post sobre com seria Desembre utilitzant els models de la NOAA configurats mitjançant el model americà GFS en les seves 4 sortides diàries. Avui us explicaré, un projecte que he descobert fa poc, gràcies a altres companys aficionats a la Meteo ,i que ha estat alliberat pel model ECMWF. Aquest model també esta configurat per fer  la predicció a llarg termini, com a model estacional, és a dir que ens pugui definir una aproximació de com serà un determinat mes o estació, és conegut amb el nom de C3S: servei de canvi climàtic Copernic. És un model que es desenvolupa segons  5 models o millor dit en 5 serveis: Météo-France, la Met Office de UK, ECMWF  i ara com a novetat, abans eren 3 , el DWD (model alemany)i  el Centre Euro mediterrani sobre el Canvi Climàtic (CMCC). És important aclarir que són models configurats en la predicció de les condicions de mitjana de temperatures a 2m, de precipitació, temperatures a 850hp, alçada geopotencial a 500. Per tant l’anàlisi que fan no es dir quin temps farà un dia determinat, ni a un lloc determinat, sinó la variació amunt o avall del que es considera mitjana. Discutible també aquest tema ja que en molts llocs quasi no disposem de més de 100 anys de dades, però això seria un altre tema.

Com es desenvolupen aquests models? Agafant dades sobre temperatura del mar, temperatura de l’aire, fenòmens com el niño i d’altres…

Seguidament us posaré 6 gràfics: els tres primers( en ordre ) representen les temperatures a 2m de desembre, gener i febrer. Important que mireu els colors i la probabilitat que aquest fenomen pugui passar, si el color és blanc, és considera que esta en mitjana, si és de color viu groc cap amunt per sobre mitjana, voldria dir més calor, menys precipitació i amb el % de probabilitat que passi, i colors més clars blaus per sota la mitjana. Concretament el model que us poso és el model C3S multi-system MSLP ,que és la mitjana dels 5 . Les següents 3 imatges ,són les precipitacions i el sentit és el mateix, blanc en mitjana colors vius per sobre mitjana i colors clars per sota. Doncs el anàlisi a dia d’avui seria el següent :

A nivell de temperatures desembre i gener estaríem una mica per sobre la mitjana, més temperatura, amb una probabilitat que passi d’un 40/50% mentre que febrer en mitjana. En quant a precipitacions el model ens ho posa molt fàcil els tres mesos estaríem en mitjana, és a dir plouria i nevaria segons els registres mitjos que es tenen. Per tant estaríem parlant d’un hivern com els de sempre. Important aclarir una cosa, aquest models no poden dir que no tinguem una llengua freda o una càlida, i que pugui nevar a cota zero en Barcelona el dia de nadal!!!, de fet si mirem índexs com el AO i el NAo ja ens van indicant fa temps aquesta possibilitat, ens parla de registres mitjos no de extrems. Salut i Meteo

Com serà Desembre del 2018 segons models estacionals NOAA.

Bona Tarda:

Anem a fer una ullada de com serà el Desembre segons els models estacionals de la NOAA a nivell de temperatura i precipitació.
Els pronòstics son de les condicions inicials dels últims 30 dies, amb 4 pronòstics cada dia (sortides), que els podem trobar cada cop s’actualitza el GFS.
El model es divideix en 40 ensembles ,que expliquen 30 dies, i els divideix E1 (10 primers dies), E2 els segons 10 primers dies i E3 els últims 10 dies
Las anomalies són amb respecte a la climatologia de retransmissió de 1999-2010.

Primer us poso E1,E2 i E3 de temperatures a 2 metres. Podeu observar que en E1 estarem lleugerament per sobre mitjana, en E2 en mitjana i E3 en mitjana, per tant a nivell de temperatures estarem com les que tocaria un desembre clàssic, ni grans fredorades ni calorades. En la segona seqüència us poso les precipitacions, en principi els 3 models van lligats, a presentar desembre en mitjana per tant i resumint tindrem un desembre com els que toca, no com ens el podem imaginar tot gelat ,congelat i nevat. De fet a vegades em dic a mi mateix: l’hivern no comença fins el 21 de desembre!!!. Això si a partir de dimecres, anticicló i temperatures cap amunt, potser alguna cosa divendres però sempre amb circulació atlàntica ,això vol dir sud oest i a casa nostre arriben super desgastats. Paciència i Salut i meteo!!

Dues Nevades: Divendres 23 i Diumenge 25. Desprès Anticicló fins el 4/5 DES

Bona nit:

Recordeu lo de la bogada? Doncs stop rentadores!! Demà torna la pluja, ens agafa un front càlid, que portara precipitacions d’oest a est. Ja de bon mati plourà en molts indrets ,fent el recorregut que us he explicat, al principi la nevada es situaria als 1700m però quan hi hagi més precipitació estarà sobre uns 2000m Oriental i uns 1900m Occidental, i cap a la tarda tornaria a baixar per situar-se als 1700m. A la tarda on més plourà NE i compte tenim gradient (“xixa per tempestes llenguatge planer jajajaj)aire fred en alçada i aire molt càlid a cotes mitges uns 7/8 a 850hp això donarà combustible per possibles tempestes costa central, maresme… Ja a finals de la tarda en principi la precipitació ens deixarà. Dissabte tornarà a entrar per l’oest una bossa freda!! i aquesta si que pot portar a nevades considerables sobretot Pirineu occidental i Andorra, menys Oriental, la cota serà més baixa al ser un front fred i anar associat a una bossa feda, avui la situaria sobre uns 1500m. Us deixo mapa previst d’acumulat de neu a 5 dies!!! fa molt molt bona pinta. La nevada aguantara diumenge i part de dilluns. A partir d’aquí entra en acció l’anticicló que farà de bloqueig de dimecres quasi fins 4/5 de desembre per tant fins aquell moment no veig cap possible entrada freda, potser la festa coincidiria amb l’arribada del pont. Àlex com pots parlar a tants dies si sempre dieu meteo ficció??? Doncs els Anticiclons dels nassos, són la peça de meteo més segura a l’hora de fer una prèvia a mig termini, encara que aquí mai perdem l’esperança!!! Bon finde!!! i disfruteu de la neu, obre vallter i part de la molina!! Salut i Meteo!

Més Pluja i Neu per divendres 23. Cap finals de mes…

Bona nit:!!
 
Tempestes maques!!!, ara dos dies de pausa, podeu fer bogades, ventilar, treure humitat, però compte divendres més!!!! Tornarem a tindre una bossa freda en alçada que ens vindrà per l’oest que reactivarà les precipitacions i nevades, cota de neu mapes en mà uns 1200/1400m i sembla que serien més cm, podríem parlar de forces llocs amb 10/15/20cm veurem…I com tenim el novembre…. #onfire!!! Penseu que a partir de la setmana que ve més!!!! Pluja i més neu. Us poso fotografia massa freda que teníem el 18 de Novembre a 850hp (uns 1500m) recordeu? Tot a l’Est , doncs mireu la d’avui 20N, res a veure tota la massa rodejant el continent i dient, a on vaig???? conyes apart ,el que vam comentar, ara per ara seguim parlant quasi a 10 dies, impossible determinar si sobre nostre, a l’est, retrograda, tenim que seguir mirant les grans peces, els Anticiclons, terranova i la distribució del JET, ens pot donar forces pistes. Seguim!!!.Salut i Meteo i moltes moltes gràcies per l’allau de comentaris, m’ho llegeixo sempre tot i és molt agraït.

Previsió de pluja i neu per dimarts 20. I tot obert per finals de mes

Bona nit:

Ganes de pluja??? Doncs demà més, de fet ja esta plovent i al llarg de la matinada anirà a més , cap les 6 li donarà més canya terres del Ebre, per desprès anar pujant i seguir tota la costa catalana, i a la vegada pluja a l’interior també. La nevada anirà més, si en un primer moment es veurà nevar als 1300m ,al final de dimarts la cota podria estar als 1500/1600m. Us deixo acumulat precipitació WRF-NMM a 5km de definició tant de pluja com de neu.
Canviant de tema i el fred que??? Doncs per uns metres… uiiii jajajajaj (per no plorar) la fredorada del 21-23 és quedarà a Centre Europa de fet veureu nevar a Paris, Praga , Alemanya.. Nosaltres tindrem més fred, però amb vents de gregal que són secs i freds, per tant dimecres i dijous tranquil·litat amb fresca. Divendres… ja en parlarem. I el gran petàc fred de finals novembre i principis de desembre??? Doncs igual que estàvem ,és a dir, els índexs AO i NAO desmadrats amb ensembles negatius, desallotjament fred segur!! Ara per ara els models posen el fred cap l’Est (Balcans) ni cas!! a més de 180h la probabilitat esta situada entre un 3 i un 10%, pot girar perfectament, totes les possibilitats obertes. Gràcies a tots pels comentaris, em doneu piles i ganes de continuar, això s’esta fent molt gros entre el face, el twitter i la web i un és humà i per sort o desgracia treballa i a vegades tinc molt poc temps. Salut i Meteo

Escalfament súbdit Estratosfèric. El trencament del vòrtex Polar

Què és??? Resum ràpid: quan es produeix, al cap d’un parell de setmanes aproximadament tenim una invasió freda al continent europeu de les més rigoroses i fortes. Per tant el primer que ens tenim que preguntar és què és el Vòrtex Polar? A la tardor , i més o menys fins la primavera, es forma el que es coneix com vòrtex polar, si mirem un sinònim de la paraula vòrtex vindria a ser remoli, xuclador, per tant el podem definir com un cicló persistent, ubicat a la troposfera (àrea on estem nosaltres) i estratosfera (uns 50km cap amunt) concretament és forma una àrea de baixa pressió amb un moviment molt fort de vents en sentit contrari al de rellotge, que el que fa és agafar l’aire fred i el va acumulant, creant un autèntic congelador que al llarg de l’hivern es va carregant amb molt d’aire fred i agafant temperatures molt per sota zero.

L’escalfament es produeix per una pujada d’uns 25 graus en menys d’una setmana, aquest es situa per damunt dels 60 graus en l’hemisferi Nord. Perquè es produeix? Doncs és molt complicat definir-ho amb quatre ratlles, però es determina per el que es coneix com les ones planetàries, on nosaltres estem la troposfera hi ha una patró dels vents, quan aquest patró es trenca per moltes diverses causes fenòmens com el niño, augment temperatura del mar, els cicles solars (11 anys)… fa canviar aquesta direcció dels vents i és quan de forma no natural poden pujar fins el pol i arribar a la troposfera amb molta més temperatura i provocar el fenomen. Per prendre aquesta mesura ens fixarem amb el gràfic a una alçada de 10hpa, la línia vermella representa la fluctuació de l’any 2016-2017, cada cop que el gràfic arriba a dalt de tot (muntanyeta) pam ja el tenim i en dues tres setmanes el vòrtex pot arribar a dividir.se i gelar o bé el continent Europeu o l’Amèrica. Us deixo adreça on ho podeu trobar:

Pd: Mireu linea vermella 2017/2018  com es veu la muntanyeta de febrer que va acabar amb la siberiana pontentíssima del 2018.

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/

Arriba la Neu al Pirineu aquest cap de setmana, #paqueton Pirineu Oriental

Bona nit:
 
Situació de Aiiixxxx total, quina setmana que ens espera i quin cap de setmana. Anem per parts desprès de la xalocada d’avui, canvi de cromos llevantada i freda!!. Comencem un segon episodi que arranca dissabte tarda. Estem davant d’una situació retrograda en meteorologia, que vol dir?? Doncs que dissabte començara a entrar, i especialment diumenge a la matinada una bossa amb aire fred en alçada uns -25 a 500hp que vindrà d’est i anirà cap l’oest, perquè ens entenguem de Catalunya cap a Galícia, no lo clàssic de Galícia cap a Catalunya, per això diem retrograda perquè no és el moviment habitual. Al vindre de l’est passara pel mar i al portar bossa freda doncs tot dit : NEU i pluja!!!. Anem ha intentar explicar el que veiem. La festa començara dissabte de moment la cota alta uns 2200m baixant, sempre cota més baixa d’oriental a occidental ,per entendre’ns al reves de sempre, cota més baixa vallter i Molina i més alta Baqueira. A la tarda nit de dissabte la cota ja es situara als 1600m al Pirineu oriental i uns 1800m al occidental. I serà a la matinada de diumenge on esperem la nevada més contundent fins al mati baixant fins els 1500m i no descart-ho els 1400m. Diumenge rebrà molta aigua de nou tot el NE per tant molta pluja de nou. Podem tenir acumulacions de més de 50cm al Pirineu oriental, per treure la baba. Aquesta situació es mantindria encara una mica dilluns. Dimecres tindríem un nou episodi de nevades ,amb molt més aire fred, això si els vents ja serien del Nord amb lo que la part nord del Pirineu seria la més beneficiada, i mirant a la llunyania aiiixxxxxx la bestia del l’est que vol treure el nas. Buffffff quina situació!!!. Com sempre Salut i Meteo!!!