Previsió 17/04. Llevant & Gregal sec fins diumenge. Dilluns-Dimarts possibles ruixats.

Bona tarda, actualitzem la previsió per la Setmana Santa, finalment la depressió es col·locara molt més al sud del que vam dir en l’anterior previa, això fara bàsicament tindre entre divendres i dissabte aiguats molt i molt importants (parlem de registres que poden superar els 150 litres acumulats) entre el Sud de València, Murcia i part d’Andalusia Oriental. Nosaltres en canvi tindrem vent fort de llevant i gregal, però al no tindre fred en alçada el que provocaran és una ventada molt important sobretot a la costa (no al pirineu) i molta nuvolositat amb escasa precipitació exceptuant l’extrem sud de Catalunya. Mireu Acumulat determinista GFS i Europeu fins dissabte, a partir diumenge tarda la cosa pot canviar desprès ho desenvolupem.

Mireu la ventada que tindrem sobretot divendres i part de dissabte, gregal i llevant molt fort, a la costa es notara molt, però com hem dit amb el títol serà sec, ja que no tindrà l’ingredient bàsic, per desenvolupar les nuvolades i els petàcs importants, l’aire fred en alçada, mireu a 500hp (uns 5.500m) estara situat on hem comentat abans i això fara que tots els registres pluviometrics agafin zona mediterranea esmentada. Per tant un divendres de molts núvols i quasi res de precipitació exceptuant les terres del sud de Catalunya especialment terres del Ebre que a partir de divendres tarda poden rebre aiguats importants.

Dissabte seguira sent insegur i ara per ara es veuen ruixats pirineu occidental i punts del Nord Est, amb ratxes de vent encara importants a la costa sobretot ,a partir de la matinada de diumenge els ruixats guanyarien terreny i la nevada aniria a més al llarg de la matinada agafant tot el pirineu fins i tot l’oriental entraria més aire fred en alçada uns -24 a 500hp amb uns 3/5 a 850hp això ens donaria una cota que podria baixar fins els 1800m i donar una nevada que pot sumar entre 5 o 10 20 cm de neu nova (ja anlitzarem punts si com sembla agafa cos). Mirant l’acumulat GFS fins dilluns (poc fiale) ens podem donar una idea d’on aniran . Els ruixats gunayarien terreny al llarg de diumenge agfant quasi tot el territori a la tarda, però ara per ara estem a 100 hores i tot depent com sembla que la baixa se situi una mica més al nord afavorint que l’aire fred ens pugi a les nostres latituds i per tant provocant precipitacions. Us deixo també acumulat neu segons determinista model Europeu.

Dilluns ara per ara pinta insegur amb ruixats qui allà igual que la nevada que podria continuar, però estem pendent d’un embossament fred en alçada que el seu moviment en pocs km pot afectar molt la previsió, per tant ja l’anirem actualitzant. Salut i Meteo

Previsió 15/04 Petits ruixats demà. Llevantada entre divendres i dissabte

Bona nit, a les portes de la setmana santa i a les portes d’un canvi de temps notable, que ens visitara entre dijous tarda nit i sobretot divendres, ara per ara on tinc més dubtes és dissabte diumenge tot i que farem un petit avanç. Una perturbació atlàntica entrara per l’oest de la peninsula associada a una bossa freda en alçada (no en capes mitges) coneguda com DANA tot i que al tenir tant poca baixa pressió ens fa dubtes amb la nomenclatura.

Tindrem un fluxe de llevant que portara ja a partir de dijous tarda nit de ponent cap a l’est i sobretot tot el divendres a partir del mati què és quan el vent girara més a llevant i per tant les pluges anirant fent litres, si mirem acumulats segons sortida determinista GFS 12Z (amb radiosondatge), aquest model ens mostra quantitats fins dissabte matinada que podrien oscil·lar entre 30/40 a 70 litres, us deixo mapa precipitació acumulada fins dissabte matinada.

No és un front que porti una gran nevada al pirineu, de fet serà al contrari ja que la cota ara per ara la veig alta entre 2200/2000m i això fara desfer molta neu en cotes baixes ja que caura força aigua (20/30 litres), el problema és que tindrem poc aire fred tant a 500hp (uns 5.500m) entre -18/-22 però sobretot a 850hp (uns 1500m) d’uns 7 a 5 graus, tot i això si precipita molt per l’efecte desplome la cota podria baixar als 1900m però amb una neu molt humida. Estem parlant a més de 100h i aqui encara no podem tenir els models meseoescalars que són els més efectius en precipitacií i cotes de neu. Us deixo mapa acumulació de neu a 5 dies segons model WRF-ARW de meteoexploracion, com veieu els gruixos seran notables però a cota alta a partir d’uns 2200m.

Fem una ullada ja a dissabte i diumenge, previssió molt complexa per la variabilitat de la posició de la baixa i les moltes hores per endavant, com sempre mirem el model de probabilitat en conjunt basat amb el GFS el GEFS 12Z, Ara per ara els models marquen que dissabte les precipitacions quedarien restringides sud de Catalunya, i que diumenge es reactivarien les precipitacions més NE Cat i pirineus però agafant les pluges quasi a tot el territori. Ara per ara torno a repetir tant dissabte com diumenge força a l’aire, ho anirem actualitzant.

Per demà poca cosa, una cua de front que deixara ruixats de poca cosa i uns 7/10 litres cap el pirineu amb cota alta uns 2100m. Us deixo Arome a 1,3 perquè tingeu una idea. Salut i Meteo


Previsió 11/04. Cap de setmana de solet! Com serà la Setmana Santa?

Bona nit:

Avui últim dia de ruixats i nevades, a partir de demà el temps s’estabilitza, potser alguna gotellada de creixement( a les tardes) preferentment zona ripollès tant divendres com dissabte amb un cap de setmana, sobretot dissabte de solet i temperatures cap amunt, tampoc per espantar-se, potser diumenge més nuvolades però que en principi no creiem deixin cap precipitació.

A partir d’aquí comença per molts la setmana santa ,per tant la previsió tot i allunyar-se ja de la part més probable les famoses 120h abans d’entrar en la #meteoficcio ens situa amb un dilluns que potser ja serà més tapat sobretot a la serralada pirenaica, i on dimarts tornaran aparèixer les precipitacions, una cua d’un front amb vents de sud ens fregara, sobretot més al Pirineu, si fem una ullada a la versió del GFS, determinista resolució 0,25 km, ens dóna precipitació a tota la serralada i punts del l’interior fins i tot donant precipitació al mateix litoral, però ja estem a 126 hores i aquí el tema de les precipitacions fins que no tinguem els models meseoescalars no podrem aprofundir més. Al ser un front amb vent del sud la cota de neu estarà molt alta calculo entre els 2300/2000m ja que sobretot tindrem aire fred en alçada potser uns -22/-20 a uns 500hp (uns 5.500m) però a uns 850hp (uns 1500m) valors de 7 a 4 graus massa alts per una cota de neu a cotes mitges com uns 1700m, avui tenim uns -24 i uns 3 això fa una cota d’uns 1600/1700m

A partir d’aquí ens fixarem com sempre en el model de Probabilitat per conjunts, recordeu que és un model basat en l’idea que al ser caòtica l’atmosfera i no poder-se representar exactament, fem petites variacions, els famosos ensembles i ens fixem en els resultats mitjos (linea blanca) comparant amb la linea vermella (mitjana últims 30 anys).

Com podeu observar ens mostra que la baixa atlàntica que treia el cap en la primera fotografia, vol entrar a la península , per tant associar baixes pressions i el que és el mateix precipitació. Si mirem el GEFS ens mostra les muntanyetes de precipitació a partir del 18/19 és a dir entre dijous i divendres sant, complexe tenint en compte la multitud de processions que hi han al carrer. Models com els GFS a 0,25 veuen més la precipitació divendres tarda/nit i part de dissabte i altres com el GEM ens posen la baixa fent diana a la península i per tant amb forces precipitacions el mateix dijous.

El model Europeu també veu la precipitació més cap divendres. En tot cas no es veu cap entrada freda associada on les cotes de neu pugui baixar molt , de fet en tot el període ens mouríem amb cotes de 2300 a 2000m tampoc tinc clar que les cotes no puguin baixar una mica més i situar-se entre els 1500/1700m estem ja a més de 200h amb moltíssima variabilitat. El resum és simple, dimarts dia inestable i a partir d’aquí sembla que entre dijous i dissabte hi hauran precipitacions, magnitud, cotes de neu i quins dies amb més afectació ara per ara és impossible poder saber-ho.

Salut i Meteo

Previsió 8/4. Precipitacions, Tempestes i Nevada maca per dimarts. Segueix el Moviment.

Bona nit:

Cap de setmana de neu i pluja, tot sembla que seguim amb el #gassssss. anem a parlar d’aquesta tarda nit i sobretot demà en dues parts, aquesta primera matinada i al llarg de dimarts, ens fixarem a la tarda cap les 17/18h on tindrem una linea de convergència de vents, que produiran una zona important del Nord Est de Badalona cap amunt on poden caure xàfecs d’aigua importants, 30 litres en una o dues hores, encara que en situació de tempestes és difícil afinar. Recordar que la convergència de vents en resum ràpid ,és quan dos corrents d’aire horitzontals es troben i creen el que s’anomena linea de convergència què és el lloc on la massa d’aire puja cap amunt arrossegant l’humitat, i si en les capes altes hi ha aire fred tenim la màquina de creació de tempestes mode on. Mireu la linea que us he posat en vermell serà el que produirà les tempestes, lloc en el mapa de color blau què és el vent que va amb menys força i és obligat a pujar cap amunt, i quan pugi es trobara aire fred en alçada què és l’ingredient bàsic per crear els bolets tant macos que provoquen les tempestes. Us deixo model Arome amb una definició en horitzontal de 1,3 km què és el que afina més amb les precipitacions, les quantitats més grosses les posa en aquest sector.

En quant a la neu podem distingir dos episodis la neu fins aquesta matinada, al mati més o menys fins les 21h i depès a la tarda què és quan podem esperar els registres més forts. Us deixo acumulats Arome i Arpege: La cota mitjana pot estar sobre els 1600m tot i que puntualment podrà baixar fins els 1300, tobogan de cotes i dependrà molt de la quantitat de precipitació i el famós desplome.

Anem a mirar una mica més enllà de dimecres, agafant ja fins el cap de setmana, la previsió de setmana santa encara ens la reservarem ja que la dispersió és tant elevada que per dir-ho de manera força plana ara per ara ni idea. Tant dimecres com dijous, continuarem encara amb aire fred en alçada, el que farà sobretot a la tarda fer sortir ruixats fins i tot amb forma de tempesta, ara per ara sembla dimecres amb més moviment que dijous.

I el cap de setmana és quan els models més lio tenen, per exemple us poso model GEFS d’aquest migdia i el d’aquesta tarda, un gir espectacular: una rebaixa tant de fred com de precipitació, els espaguetis ens mostren com pat variar en km que ens entri l’aire fred o no, i el model Europeu també té molta incertesa (última foto) la taca blava de ni idea som nosaltres, per tant ara per ara tindrem que seguir i esperar uns parell de dies més per poder afinar el pronostic, estem en un abril mogut!!. De fet AO i NAO segueixen estan negatius quasi fins el 13, a partir d’aquí es neutralitzen i sembla tinguin una lleugera bossa freda.

Salut i Meteo!!!

Previsió 4/4. Nevadón als pirineus i regada general

Bona nit:

Ja estem a les portes d’un altre episodi de neu i pluja a tot el territori. Una bossa freda que es despenjara per l’oest peninsular ens farà diana sobretot entre divendres tarda nit i dissabte matinada, deixant un dissabte insegur plujós i amb neu quasi fins la tarda. Anem a d’estripar una mica la previsió: Una bossa de -34 a 500hp entra a la península ja divendres posant a casa nostre uns -30 , i diumenge arribant la part més freda amb pics de -34. Per tant el ingredient bàsic per la convecció i la formació de tempestes ja el tenim molt aire fren en alçada (uns 5.500m), a capes mitges a 850 hp tindrem entre 0 i -2 amb una alçada geopotencial relativament baixa uns 1420m cosa que provocara que diumenge la cota de neu als pirineus pugui baixar entre els 600/700m, dissabte i divendres es mantindrà cap els 1200/1400m.

Començara a ploure d’oest cap a Est ja divendres, models en mà avui la nevada cap a Taüll i zones del pre Pirineu (potser Alt Aran i Baqueira tardaran més) començara ja cap el mati calculo a les 11, i a mig mati arrancaran precipitacions costa daurada i punts de l’interior de Lleida, i ja serà a la tarda a partir de les 18 cap les 21h on s’aniran estenent d’oest a Est i la nevada a tot el pirineu es generalitzara, per tant follón de transit assegurat, porteu el cotxe equipat si pujeu demà!!!! La nevada es mantindrà ferma durant la matinada de dissabte i ja serà dissabte al mati quan cap les 10/11 parara, sense obrir-se però segurament no serà ja fins la tarda que es tornara a reactivar, la precipitació a la resta del país seria més puntual preferentment punt de l’oest de Lleida. Mirem una mica que ens diuen els escalars Arome (aquest arriba fins dissabte mati) i escalar Arpege amb acumulat fins diumenge: Com veieu la part més sud de la serralada serà la més beneficiada i podem parlar de gruixos de 15 a 30cm o més, per tant situació que es presenta maca segons aquests models

Us deixo mapa de previsió de precipitació acumulada segons GFS en versió determinista fins dissabte, fins diumenge i model meseoescalar WRF-NMM a 5km fins diumenge migdia (on arriba)

Diumenge continuara sent un dia insegur, però tot sembla indicar que al mati més o menys estaria sense precipitació i a partir migdia i sobretot tarda, la precipitació i la nevada (a cota molt més baixa) aniria guanyant terreny, aquesta informació ja l’anirem actualitzant a mesura els models meseoescalars ja ens aportin més dades. Seguim en ratxa perquè si mirem el GEFS (probabilitat en conjunt) ens segueix mostrant una setmana de moviment i #gasssssss que ja anirem comentant. Bon finde i Salut i Meteo!!!

Prèvia 3/04. Atenció Divendres Nit i dissabte formació d’una Baixa que ens portara aigua i neu

Bona nit:

Com aquell que diu previsió complerta, un gran dimecres que ha portat força pluja i neu a molts punts del territori. Però la pregunta és volem més #gasssssss??? resposta fàcil doncs si!!!! en tindrem!!. anem a detallar la previsió. El Resum pot ser ràpid una bossa freda en alçada entrara divendres per l’oest peninsular amb cors de-34 en 500hp (uns 5500m), de 1 a zero graus a 850hp (uns 1500m) el que provocara la formació davant de la costa d’una baixa que a dia d’avui portara força precipitació a tot el territori (més als pirineus i nord-est), sobretot dissabte i una mica de diumenge.

Ara per ara encara estem una mica lluny de poder afinar quantitat de precipitació & quantitat de neu , però ens podem fer una idea, mirant el model GFS en la seva sortida determinista 12Z d’aquí fins diumenge & meseoescalar WRF-NMM def 5km fins dissabte migdia, on arriba). Com podem apreciar la zona més afavorida serà de nou la Nord Est del país i la serralada pirenaica, tot i que veurem ploure a tot el territori, ens passara una mica com avui ,quan entri el mestral i la tramuntana la convergència de vents afavorira la convecció (el famós rebuf alimentat amb aire fred en alçada) i per tant les zones més favorables seran la costa e interior Nord Est, al haver-hi aire fred en alçada tornara a permetre créixer nuvolades importants.

La nevada començara divendres, en principi una cota d’uns 1700m per ràpidament ja la matinada, i sobretot mati de dissabte baixar cap el 1200/1000m que és quan nevara més. a mesura avanci dissabte i ja entrat el diumenge la cota podria baixar fins els 700m, però és quan la precipitació seria més petita. Podem parlar de gruixos molt importants , els meseoescalars ens mostren gruixos de 30 a 50 cm acumulats, penseu però ,que aquestes dates de l’any la neu es fon molt més ràpidament i això els models no ho aprecien amb exactitud d’aquí els gruixos acumulats no siguin tant reals, però estem parlant d’una nevada que pot ser important. Us poso meseoescalar Arpege iWRF-ARW dels de meteoexploración : A mesura avancem cap divendres podrem afinar més

I per acabar una ullada al llarg termini, i ens fixarem amb el AO, el NAO i el model de probabilitat a conjunt GEFS. El AO i el NAO completament negatius, per tant ens fa pensar que el dinamisme continuara, entrades fredes (bosses fredes que es despenjen) i que la pressió més baixa del NAO permet un recorregut ampli cap la península allunyant el Açoria, això afavoreix un JET amb una latitud baixa agafant-nos de ple en la seva curvatura cosa que afavoreix sempre la precipitació. I si mirem el gràfic les muntanyetes de precipitació més altes o més baixes però quasi fins el 19 d’Abril. Per tant estem en el #pabingo. Salut i Meteo

Prèvia 1/04. Dos episodis: Entrada Freda dimecres i Possible Baixa cap de setmana

Bona nit:

Doncs ja som per fi 1 d’abril, i tal com ja vam comentar cap el 20 de març, sembla vindran canvis destacables per trencar aquesta situació que arrastrem tot l’hivern. Cert és que sobretot divendres ,ja veiem una regada més general i abundosa a tot el territori que ha quedat amb uns registres molt pobres quasi situats a les terres de l’Ebre i sud de Catalunya, el GFS es va desinflar com un globo 24 hores abans. Resumim el que pot passar en dos Escenaris:

  1. Entrada Freda que ens arriba dimecres matinada La precipitació seria de Nord cap a Sud afectant menys a les terres de ponent i portant ja una bona nevada als pirineus on podem trobar acumulacions de 10 a 30 cm, us deixo meseoescalar Arpege que ens dona una idea fins dijous matinada dels cm que caurien. Resumint, Nord Est i costa (a part del Pirineu) les zones que sortirien més beneficiades.

El que podem afirmar amb força seguretat és l’entrada freda, si mirem a 500hp ens trobem una bossa que al Pirineu podria estar en els -34 (a la resta cap els -26) mentre que a 850 hp a fins a -7 (pirineu) i a la resta del territori de 0 a -2, per tant força freda, això faria baixar la cota de neu progressivament. Començaria dimecres matinada cap els 1500 per acabar quasi per sota dels 600m, tot i això pensem que quant més precipiti la cota rondaria els 1500/1400m

Us deixo mapa de neu acumulada a 3 dies que és on estem centrant la previsió segons meteoexploracion en el seu model WRF-ARW

Anem a veure el mapa de precipitació, també situats més o menys fins dijous a la matinada: Mirem model WRF-NMM a 5 km, queda clar que la zona del Garraf seria la frontera i clarament Nord Est i Pirineu la zona més beneficiada

El GFS 12Z en la seva versió determinista també ho veu:

Per tant no serà una regada general però amb la sequera que portem es poden registrar en forces punts de 10 a 20 litres que bons són.

2 Escenari Cap de setmana Entre dissabte i menys diumenge:

,Aquest escenari ara per ara és el més complexe, segurament perquè pot donar una regada i nevada molt important, si els models encerten la possició de la baixa. Per tant el primer que fem és mirar el model per conjunts o GEFS:

A partir d’una entrada freda per l’oest peninsular divendres s’originarà una petita baixa damunt del mediterrani, que podria portar sobretot dissabte petàcs d’aigua importants i una nevada força grossa al Pirineu. Tot i això estem a unes 120h i ara per ara és molt complexe determinar si donara diana o no. Anirem actualitzant previsió. Salut i meteo

Prèvia 28/3. Per fi la pluja i nevada maca Pirineu oriental

Bona nit:

Ara si, tot sembla indicar que com hem anat dient i publicat (prèvia del 21) entre el 31 i el 1 d’Abril tindrem una molt bona regada a tota Catalunya i una nevada que pot ser maca al Pirineu oriental sobretot. Anem a fer un anàlisis més detallat del que pot passar tant a més curt termini i potser la bomba freda que podem tenir a final de la setmana vinent, que des del meu punt de vista té forces números.

Comencem a analitzar com sempre el AO i el NAO per veure quina és la previsió del model en conjunt en les seves pressions i per tant amb l’afavoriment del fred i les baixes. Comencem amb el AO, tots els 20 ensembles, menys un per sota al zero (i molts amb valors molt negatius), per tant la probabilitat altíssima de tindre aquests primers dies d’abril una entrada freda, cosa que models en mà ara podria passar 4 o 5 d’abril:

Analitzem el NAO, que com ja sabeu és qui ens ha fet portar el Anticicló Açoria i les seves falques amb un zonal permanent tot l’hivern, la tendència és clarament a baixar i posar-se neutre (al voltant del zero) o fins i tot si ens fixem uns 5 ensembles dels 20 estarien per sota , la resta tenen una clara tendència a baixar, per experiència quan el AO és clarament negatiu arrastra el NAO a fer-se negatiu, per tant amb aquesta sortida tant bestia del AO em fa pensar que el NAO es veurà obligat a afluixar i per tant a obrir que les alçades geopotencials siguin clarament amb anomalies negatives i per tant donant peu a les baixes.

Primer de tot aquest divendres podríem tenir cap la tarda uns anecdòtics ruixats de neu cap el Pirineu occidental, però molt poca cosa. Dissabte tindrem un dia amb núvols i sol, però la traca és diumenge, ja cap el mati els ruixats arniant escombrant de sud a nord i cap el migdia tot el país estaria cobert per la pluja, que seria sostinguda fins dilluns migdia tarda, per tant podem tenir acumulacions molt maques, us he posat al principi el que veu el model americà a dia d’avui. I la neu?? Al ser fluxe de llevant el Pirineu que sortirà més beneficiat és l’oriental, mireu segons meteoexploración l’acumulat a 5 dies: el model ens posa acumulats de 20/25cm però ara mateix estem a unes 80h i això encara pot variar, us poso exemple meteograma de la molina i el model numèric per fer-nos una idea:

Com veieu la cota estaria rondant els 1600/2000m anirem afinant a mesura surtin els models meseoscalars, els més precisos cap unes 48h. Per tant molt i molt bona noticia.

Ara anem a fer una mica més de bruixot, mirant models de nou a unes 168h, per tant en tram de probabilitat més baixa o com ens agrada dir #meteoficció elevada. Aquí el GFS i l’europeu segueixen mostrant un canvi que podria ser contundent, aquesta setmana vam tenir el “subidon” cap el dia 3, però ara sembla que els dos models acosten una fredorada important entre el 4 i 5 d’abril. Estem parlant a moltíssimes hores però els mapes són engrescadors, el model per conjunt a tantes hores no ho pot veure i per tant tenim que mirar les deterministes però si us fixeu la seva dispersió ens dóna pistes. Gent per fi sembla que ara si , tindrem moviment del bo per tant #gasssssss i Salut i Meteo

Prèvia 25/03. Seguim veient el canvi entre el 1-4 d’abril i cada cop podria ser més important.

Bona nit:

Sortida espectacular de models, i molts ens comencen a portar les bones noticies desitjades seria el resum ràpid, la següent reflexió ho seguim tenint que agafar amb la precaució d’estar parlant a 170/240h per tant tram de #meteoficció elevada, però amb símptomes com comentàvem en l’anterior de post de canvis a la vista. Anem a fer un anàlisis una mica riguros ,i el primer que farem és mirar el model de probabilitat per conjunt el GEFS que sempre ens pot donar una idea de com van els trets, fent una paradeta primers els nostres estimats índexs AO i NAO. El AO ens mostra clarament ensembles amb tendència a ser negatius, per tant afavorint entrades fredes al continent, mentre que el NAO segueix positiu, algún ensemble busca ser negatiu però recordem en són 20 ,més la sortida de control ,per tant poca probabilitat i per tant l’ombre del Açoria damunt nostre, això no vol dir com ja ha passat que pugui recular uns dies i afavorir l’entrada de baixes però en principi per explicar-ho de manera fàcil tindríem la seva ombra aprop.

Com podeu observar fins el dia 1 no s’observen precipitacions, i a partir d’aquí tenim muntanyetes quasi fins el 10 d’abril, unes més baixes i d’altres més altes, per tant com ja apuntàvem fa quasi una setmana el canvi desitjat sembla començaria aquesta franja de 1-4 dies

Ara la pregunta és obvia, molta pluja? Neu? Neu a cotes relativament baixes? Queda un món per definir de fet estem parlant en un interval de 170h a 240h per tant com tantes vegades hem comentat en un tram d’incertesa molt i molt elevat, o el que és el mateix amb probabilitat baixa, però si fem una ullada a els diferents models en les seves sortides podem agafar una idea:

Mirem les sortides deterministes del GFS, Europeu, GEM i JMA, podríem agafar molts més però no acabaríem.

El GFS en la seva sortida 12Z (amb radiosondatge) espectacular, ens dóna precipitació a partir del 2 sobretot i ull posa una entrada freda tant bestia que donaria neu fins i tot a punts del Nord Est de CAT, per mi cap credibilitat ara per ara (el fred i neu a cotes baixes), però si li donaria més credibilitat a la baixada de pressió i a alçades geopotencials molt més baixes que obririen les portes a la formació de baixes. Mirem uns mapes del que hem comentat:

Fem una ullada tant al GEM (canadenc),Europeu (ECMWF) com JMA (japonès). Els tres treuen bones sortides. L’Europeu per exemple veuria una bona nevada al Pirineu cap el 3 d’abril i una regada més cap al nord est, com sempre no posem imatges d’aquest model al no estar permès. Si mirem GEM i JMA les baixes pressions apareixerien en aquest interval del 1-4 d’abril, mirem exemples, el canadenc també ens posaria precipitacions interessants cap el 3.

Per tant seguim veient els canvis, la fotografia no serà aquesta, però de moment seguim veient que potser abril serà el mes desitjat en les precipitacions i encara nevades al Pirineu, seguirem fixant la mirada als models de probabilitat conjunta són els més efectius a tanta distància. Salut i Meteo

Per quan el canvi de temps desitjat? Previsió 21/03

Bona nit:

Com ja hem comentat fa diferents dies el canvi de temps el tindrem cap el 1-4 d’abril , segons marquen la majoria de models a mig/llarg termini ,tenint en compte que estem a 200h i per tant la probabilitat modelista es redueix molt, però tot apunta que entre aquesta franja de dies tindríem la precipitació desitjada. Farem una ullada a diferents models per intentar aproximar el màxim possible una previsió a tant llarg termini.

Abans d’entrar a detallar els models mirarem els dos índexs que en cada previsió ens serveixen de guia. Primer el NAO, recordeu que mentre estigui per sobre del zero les altes pressions tenen abonament per continuar agafant-nos, tot i els ensembles (els models de probabilitat conjunta, amb línia vermella) segueixen baixant la majoria segueixen per sobre de zero, per tant a curt mig termini el Açoria pot seguir basculant i agafant-nos de ple.

L’altre índex el AO ens pot servir per saber si l’aire fred pot arribar al continent, entenent continent la part occidental (la nostre) i l’oriental, de fet el AO ha estat aquest hivern molt negatiu amb diferents ocasions però totes les invasions fredes han anat cap la part oriental a l’Est d’Europa. Ara per ara el AO que esta molt positiu tendeix a baixar i fins i tot hi ha ensembles que es posarien negatius però recordem que són 20 per tant que dos o tres baixin la probabilitat és més baixa, per tant sembla que no tindríem una glopada freda important en aquest primers dies d’abril, penseu que tant el NAO com el AO es mouen paral·lels a la sortida de 384h del model americà.

Comencem mirant el GFS, i ens centrarem amb el GEFS (el model probabilístic en conjunt, el que mira 20 possibles sortides amb petites variacions, més la de control sense variacions):

Com veieu les temperatures a partir de demà entraran en mitjana (linea vermella i blanc juntes més o menys). Si que veiem que el model té una mica de dubtes cap el 27 i 28 on una serie de ensembles mostren una tendència de negativatització, si mirem els espaguetis veiem que el model no ho té gens clar:

i si us fixeu pocs models mostren la curvatura cap abaix de Catalunya, que ens mostraria el geopotencial baix i per tant la possible entrada més freda a casa nostre i possibilitat de ruixats, per tant el que us deia poca credibilitat ara per ara. Per tant l’escenari és mirar cap a principis del mes d’abril el 1 al 4 d’abril, i un ullet al 6. Els mapes de sortida determinista són engrescador però aquestes sortides a tants dies vistes no tenen gaire credibilitat però si sembla pels moviments lents que va fen l’Açoria aquest escenari seria cada cop més possible.

Us poso el mapa dels espagueitis cap el 2 d’abril, perquè us fixeu que la probabilitat és baixíssima, no de que passi ,sinó que la fotografia sigui aquesta, això si la tendència és bona i és on ens agafem, a més si mirem els estacionals de la NOAA (http://alexmeteo.com/2019/03/20/com-sera-la-primavera-del-2019-analitzem-estacionals-nooa/)

Que ens diu el model Europeu o ECMWF, el problema d’aquest model és que treballa a 240h tant en la seva versió EPS (model de probabilitat en conjunt, ensembles el que seria el GEFS en GFS) i la seva versió determinista. La seva versió EPS seria neutral sense altes ni baixes pressions geopotencials, però en canvi en la versió determinista marcaria una tendència de baixos potencials per tant sembla que també veu a llarg termini la retirada del Açoria, no posem imatges ja que no esta permès en aquest model.

Model GEM o canadenc i JMA o japonès:

Els dos models treballen a 240h i a 264h i una mica com l’Europeu marquen la tendència de la retirada del Açoria i per tant l’obertura de les baixes pressions geopotencials. Resumint doncs dóna la sensació que com venim comentant potser abril si serà un altre cosa molt diferent als mesos de desembre, febrer i març que han sigut completament anticiclònics. Salut i Meteo