Prèvia 7/02. El perquè de l’Anticicló Escandinau i que són les retrogrades.

Bona nit:

Febrer, febrer… quin mes… Normalment per resumir-ho ràpid estadísticament és dels més bojos, canvis dels models en dos dies, i efectivament sembla què és el que esta passant, fa dos dies ni el veiem i avui els 3 grans ens mostren més o menys cap el dia 15 la formació de l’Anticicló escandinau i això a casa nostre encén totes les alertes! Perquè?

A veure aquest anticicló perquè ens entenguem el que fa és parar la circulació normal, i afavoreix la creació d’un futur passadís a on pugui entrar l’aire fred del nord-est cap l’Europa Occidental, però aquest anticicló per ell solet no ens portara l’aire fred, necessita una peça per moure’l per estirar-lo, una peça clau que l’arrossegui, aquesta és una baixa a la mediterrània, recordem que l’aire va dels anticiclons cap a les baixes per dir-ho de manera senzilla. I quan es dóna aquesta configuració tenim a sobre l’aire o la massa freda més forta que ens pot afectar la coneguda com Siberiana o per dir-ho de manera més formal els vents del Nord-Est, ja que la baixa impulsa l’aire cap a ella i l’anticicló evita que pugui pujar a les latituds superiors. Quan això passa en meteo utilitzem una paraula senzilla una retrograda, el perquè és molt simple perquè la circulació de vents canvia passa del Nord Oest a Nord Est, és a dir l’aire fred no ens entra per Galícia com seria lo habitual ,sinó per la mediterrània va a l’inversa, d’aquí la paraula retrograda.

Doncs bé, tot apunta a que a partir del dia 13-15 es podria formar l’anticicló Escandinau, per tant ja tindríem la primera peça, a partir d’aquí las retrogrades és quasi seguir puguin afectar a l’Europa Occidental, potser passa com desembre i es queda més cap amunt és a dir a França, o potser baixa de latitud i ens toca de ple, de fet estadísticament a febrer això passa més, sembla que tingui una tendència més natural a baixar de latitud. Ara per ara és fins aquí on podem llegir, i ja és molt de fet estem parlant d’unes 190h perquè es formi, per tant no tenim ni segur això, una vegada es consolidi crec que serà relativament ferm en el sentit que pot durar uns quants dies, amb això la possibilitat que ens toques la grossa augmenta considerablement, però com el mapa que us he posat a sobre ja és meteoficció absoluta. Resumint hi ha partit ,tot i que reconec que ja estem al minut 80 de la segona part i de moment el partit és dels aborrits. Salut i Meteo

El model GFS versus model GEFS (per conjunts o ensembles)

Avui explicarem què és el model GFS (Global Forecast System) creat per la NOAA i conegut com l’americà. Aquest model és de caràcter global i és gratuït, té 4 sortides diàries, és a dir actualitzacions de previsió. Aquestes sortides són a les 6 del mati representat com a 00Z, a les 12 del mati (06Z), a les 6 de la tarda (12Z) i a les 12 de la nit (18Z). Com a consell us dic que les dues sortides més importants són les de les 6 del mati (00Z) i de les 6 de la tarda (12Z) ja que són sortides que es fan amb radiosondatge, que vol dir que es prenen medicions (amb globus sonda que és llencen a l’espai) de les temperatures de forma real a diferent punts del globus amb lo qual es té la certesa que la temperatura que hi ha és la representada. Aquests models són representats per supercomputadors que fan l’anàlisi tant a nivell horitzontal (superfície) com vertical (aire) amb malles de representació i equacions diverses. El GFS arriba a fer la predicció fins a 384 hores és a dir 16 dies. El GFS és un model espectral amb una resolució horitzontal aproximadament de 25 km (0,25 graus) per als primers 8 dies de predicció (0-192 hores) i d’uns 35 km del 9è al 16è dia de predicció (192-384 hores). Però compte, aquí juga un paper molt gran la probabilitat de la predicció i tota probabilitat a més de 120 hores ja es considera el que jo, i molts anomenem col·loquialment meteoficció ja que la probabilitat que passi és quasi nul·la o molt baixa. Quan mirem un model sempre mirem el que anomenen la sortida determinista, que representa un únic escenari, i aquí és on es comença l’error, és impossible conèixer l’estat de tota l’atmosfera en un determinat moment, tot i tindre molt observadors i radiosondatges per tant ja parteixes d’una situació on segur hi han errors i a sobre recrees aquest únic escenari a 16 dies vista per tant l’error pot ser molt gros. En l’actualitat el GFS té dues sortides deterministes la pròpia sortida i el que coneixem com la paral·lela, que ja indica el seu nom parteix de la mateixa situació inicial però en aquest cas el seu sistema de càlcul amb les equacions i la malla és diferent, ha sigut millorada i en principi és el nou GFS, el que substituirà a l’antic, de fet ja hagués passat sinó existís el tancament administratiu gràcies al Sr Trump. Observeu sortida determinista (primera imatge) i sortida paral·lela (segona imatge) ja a 78h mostren diferències.

Com podem doncs mesurar amb més grau de fiabilitat la predicció? Doncs el que anomenen la probabilitat per conjunts i en aquest cas és conegut com a model GEFS (Global Ensembled Forecast System). Aquest model es basa en partint d’una situació inicial (la run de control) fem petites variacions en les variables meteorològiques i per tant surten 20 variacions o ensembles on cadascun agafa el seu camí, i es pren com a mesura la mitjana dels 20 (el averange) per tant molt més fiable sobretot a mig plaç. Us deixo el model per conjunt en gràfica i en imatge a 78h perquè compareu amb els dos anteriors. en un proper post l’explicarem més en detall.

Previsió 29/01. Seguim amb tendència hivernal.Cap de setmana amb fred fort!

Bona nit:

Nevada espectacular al Pirineu tant en la seva part occidental com en la part oriental. Bé i ara que? Aquesta matinada de dimecres 30 es reactivaran les nevades, més o menys fins a mig mati, en principi s’esperen acumulacions més discretes i sobretot més en l’occidental que l’oriental. Us deixo mapa orientatiu model WRF-ARW que donaria uns gruixos màxims de 15 a 20cm. La cota seguira sent baixa entre 600/800m.

A partir d’aquí fem un cop d’ull al meteograma: Us poso el de Barcelona que ens serveix per veure la configuració sobretot de temperatures a uns 850hp (uns 1500m, encara que aquest dies estarà sobre els 1320m, alçada geopotencial baixa). Si mireu dimecres serà un dia de transició, fred però que a partir del vespre una massa més càlida poc a poc anirà substituint la massa més freda que tenim. Per exemple dijous matinada tindrem entre -2,0 al Pirineu però a les 9/10 del mati ja estarem entre 2/4 graus a 850hp.

Mentre que a 500hp (uns 5.500m més baix també aquests dies ) passarem d’uns -22 a -18. Si tenim en compte que dijous especialment matinada s’esperen precipitacions Pirineu i zones del nord oest català, i especialment divendres matinada agafant sud, cat central i pirineus (on menys nord-est), tindrem una cota relativament alta, de mitjana us diria que uns 1700m ,a tot el Pirineu ,però ja sabeu que varia en funció del lloc de la precipitació…I a partir d’aquí #gasssssss cap de setmana inclòs divendres tarda/nit que pot caure molta i molta neu, agafant dissabte i diumenge, es tindrà que precisar i amb una cota pel terra per dir algo dic 200m.Mireu el mapa de previsió a 5 dies gruixos de 50cm a 1 metre acumulats en molts punts de la serralada, bestial!!!!

I atenció : divendres sobretot a la tarda, se’ns tira una bossa freda polar Àrtica amb valors que portaran de nou a un cap de setmana molt fred d’hivern guapo: Valors de fins a -34 a 500 hp i de -4 a -2 a 850hp sobretot entre dissabte i diumenge. Amb valors que podrien fregar els -13/-15 a uns 1700m al Pirineu i a la costa fregar els 2 i 0, sobretot diumenge. Com podeu comprendre estic parlant a moltes hores i és el que marquen els mapes a dia d’avui. Bé Àlex nevara a Barcelona, Lleida, Tarragona , Girona i totes les poblacions que tingueu al cap???? A veure ara per ara podrien haver nevades de caràcter anecdòtic sobretot dissabte a la tarda i on més números sector Nord-Est, tot dependrà de la col·locació de la baixa, tot i això a tantes hores vista, no descart-ho petits moviments que amb la massa freda que tenim i tant aire fred poguessin formar una meseobaixa que portes sorpreses blanques a cotes molt i molt baixes. Queda un món i sempre ho dic amb les precipitacions fins unes 48h no se sap. Seguim amb el dinamisme hivernal i com veieu en tenim per dies. Salut i Meteo

pd: Anirem actualitzant la prèvia quan ja veiem les coses més clares sobretot cap de setmana

Prèvia 24/01 L’hivern ha vingut per quedar-se!

Bona nit:

A partir d’aquesta matinada, tornen a vindre les nevades al Pirineu, si mirem el mapa isòbaric mireu les lineas que juntetes estan: Això ens explica tres coses que ens passaran. 1)Neu a partir matinada de divendres a una cota molt baixa uns 700m, al migdia parara i a la tarda tornara a nevar, una mica més feble però amb una cota més alta calculo 1300/1400m, 2) De nou fort vent de nord  important (temperatures fredes!). 3) Observeu com les lineas blaves van a petar a Menorca, temporal marítim dur, calculo oles d’uns 6/8 metres

Us deixo mapa previsió de neu segons model WRF-ARW: De 10 a 20 cm.

Dissabte ens visitara una petita cunya anticiclònica, això farà que tinguem un dia fantàstic de solet, i bon temps amb una lleugera pujada de temperatures que sincerament a alta muntanya poc es notara. I a partir d’aquí tenim sarau, diumenge migdia i sobretot tarda i ja dilluns ens entra de nou des de terranova una nova baixa que amb el seu recorregut recollira humitat del mar (en el cantàbric tornaran a rebre nevades i precipitació important). Si mirem de nou les lineas isòbariques observem com totes les lineas blaves passen damunt del mar carregant-se d’humitat i al venir de nord arrosseguen aire fred.

Observeu com el jet tot i acostar-se no serà de tanta magnitud ni perpendicular com amb l’episodi que hem tingut aquest 23 gener, per tant la nevada al Pirineu oriental serà més discreta, però nevara.

Tornarem a tindre aire fred a sobre tant a nivell de 500 hp com de 850hp, podríem fregar els -30 i en els 850 hp oscil·lar entre els -5,-4,-2,-1 per tant tornarem a tindre fred. Sembla que sobretot dimarts tindrem l’embossament d’aire fred a sobre i la cota es podria desplomar a 300m o potser menys. Però ara per ara sembla que les precipitacions quedarien retingudes a la serralada pirenaica, tot i que pot canviar ja que estem parlant a unes 100 hores vista i les precipitacions ballen molt.

I ara el possible aiiixxx la patata calenta, ja fa dies que sembla que pugui ser a principis de febrer, una clatellada de veritat, amb neu a cotes molt baixes i precipitació, estem parlant a més de 222h per tant incertesa absoluta, però ja sabeu que sóc el fan número 1 de la #meteoficció i que hi han peces que apunten a poder passar (per això ho dic). Els mapes apunten que els primers dies de febrer impossible saber si és el 1, , 2 o el 3 podríem tenir una invasió polar marítima, amb la formació d’una baixa espectacular que com aquell que diu es centraria en la península. No cal dir que el còctel podria ser explosiu.Solament us puc assegurar que ho seguirem. Una vegada més gràcies a tots pel seguiment i continuem. Salut i Meteo

Previsió curt i mig Termini 21/01

Bona nit:

Bé ja estem en la famosa setmana del 20 cap endavant. El resum ràpid és que l’hivern ha vingut per quedar-se. L’escenari el dividiria en dues parts:

1) El #pabingo el tenim clarament amb els Pirineus, per fi tenim LA NEVADA desitjada que deixara acumulacions de més d’un metre al Pirineu occidental i Andorra, i que el dimecres 23 farà el salt cap el Pirineu oriental impulsat per un JET STREAM desmelenat. Pels que no sapigueu què és això del jet strem és una corrent d’aire molt forta a uns 11.000 metres d’alçada (amb un diametre  encarregat de portar bàsicament les baixes i l’aire fred associat, té forma d’ones un dia parlarem del perquè, i sempre dins de la seva ona ve inestabilitat. Si mireu imatge que adjunto se’ns tira a sobre i quan aquest vent es posiciona perpendicular al Pirineu és quan la nevada salta a l’oriental què  és el que passarà

Això farà que sobretot la nevada a tota la serralada sigui d’anar sumant i anar posant cm, a finals de dimecres el JET ja no serà tant perpendicular cosa que farà que dijous la nevada ja quedi reduïda al Pirineu de Lleida el qual finalitzara tot l’episodi començant avui fregant els dos metres de neu nova, espectacular. Us deixo mesoescalar Arpege amb acumulats aproximats (per experiència acostumen a ser uns quant més, sobretot a l’oriental) però esta bé per tindre una idea.

2) Nevades fora el Pirineu: Bé aquí és on tenim la castanya calenta, primer deixar clar que en cap cas pot ser una nevada d’aquelles de 15 o 20 cm, estariem parlant de nevades entre 1-3 cm i de 7-10 cm, tot i que amb les precipitacions s’ha d’anar sempre molt fi, simplement mireu aquest diumenge els models donaven de 3- a 5 litres i en molts llocs han sigut 20 o més, que si fossin cm de neu la cosa seria molt diferent. La clau és que entra en escena un amic que moltes vegades apareix al final en aquestes entrades tant fortes de Nord oest que és una petita baixa des del golf de Biscaia cap a Catalunya i just amb l’entrada freda que tindrem i aquí tenim el que ara per ara és impossible determinar coincidira la massa freda amb la precipitació. Aquest baixa a qui més afavoriria és a la Catalunya central i zona de Prades. Si l’aire fred entra en el moment de la precipitació la cota es desplomara mireu l’aire fred a 500hp :

isos de fins a -32 terç Nord Est (dijous matinada pot arribar a -36) amb alçada geopotencial baixa. I isos de fins a -4 a 850 hp amb una alçada geopotencial baixíssima d’uns 1300m:

Això ens donaria una cota teòrica  de 100m!! Ara els models ara per ara reflecteixen que quan tinguem la precipitació mati potser primeres hores de la tarda el fred encara no seria tant gros per tant la cota oscil·laria entre els  400/300m i fins i tot si la precipitació fos més a l’inici del mati podríem parlar d’una cota d’uns 600/700.m Per tant la clau és l’arribada de la baixa, el seu moviment en rapidesa i l’entrada freda. Ara per ara és impossible determinar aquest factors pensem que moviments de 300 km ho canvien tot. Per tant us deixo mesoescalars que ens mostren les possibilitats:

Per cert meteo és meteo i dijous la cota ja seria de 200/100m si caigues algo neu segura.

I comte que desprès en podem tenir un altre de les atlàntiques associades a l’aire fred ,i llavors potser terranova gràcies al nostre amic Açores para, i dona peu a que la bestia de l’est ens pugui visitar i això senyors senyors seria  The Cahampions!!! Salut i Meteo. Seguim

 

Us deixo dues fotos de la meteoficció per animar la parroquià:

 

Previsió a mig i llarg termini 15/01.

Bona nit:

Com s’esta animant la cosa, de fet no és que estigui animada, d’on venim és com un somni. Portem parlant de si hi hauria o no un escalfament,  de quan es va produir cap el 4/5 /6.. de gener, si hi haurien conseqüències o no de la estratosfera a la troposfera, i que si aquestes es produirien més o menys es veurien a partir del dia 20 cap endavant. El primer que farem és mirar els nostres estimats índexs AO i NAO. El AO que recordem és l’índex que marca l’oscil.lació Àrtica, quan és negatiu en el gràfic per sota el zero, la pressió disminueix l’ona és fa més gran i per tant permet que l’aire fred de l’àrtic pugui arribar a latituds baixes. Doncs si mirem els ensembles (conjunt de probabilitats) van en caiguda lliure a la part negativa, per tant tot sembla indicar que la setmana vinent hi haurà aire fred al continent veurem amb quina magnitud.

Si mirem l’altre índex el NAO, serveix per mesurar la pressió entre el nostre estimadíssim Anticicló de les Açores i les baixes de Terranova, si és positiu doncs tenim l’anticicló a sobre i les baixes degut al JET STREAM o conegut com el “chorro” ens provoca l’efecte omega que us vaig explicar en l’altre post fent  que no tinguem quasi baixes amb un temps anticiclònic i avorrit. En canvi si es negativitza doncs afavoreix el contrari. Ara per ara segueix estan neutre però hi han cada cop més ensembles ja en la zona negativa.

Per tant , tot apunta a que la setmana vinent serà moguda. Anem a detallar una mica la previsió. Dijous si mirem ja tindrem per fi uns geopotencials negatius, és a dir afavorintl’aparició de fronts o cues de fronts a casa nostre, i així serà amb una petita nevadeta a els pirineus (cota de 1400m/1000m), i un possible rebuff amb l’entrada de nord que pot deixar alguna precipitació costa central, garraf, daurada o maresme, com diríem sense pena ni gloria però un gran pas, el nostre amic de les Açores anirà cap a casa seva. #gohome

Divendres arribarà un front pel Nord Oest que ens afectara entre dissabte i diumenge sobretot al Pirineu, ara per ara la precipitació s’ha reduït, la cota de neu es desplomaria començaria dissabte potser als 1200m per estar ja a els 700m diumenge.Us deixo el mapa de neu prevista segons meteoexploración model WRF-ARW. Però estem encara entre els 100/120h i en el tema de les precipitacions fins que no surtin els models mesoescalars és difícil poder mesurar correctament la seva magnitud.

I ara el TIC TAC, el famós dia 20 cap endavant. El primer que tenim que dir és que aquestes alçades de predicció unes 190h és important mirar la tendència, en cap cas si nevara cota zero, isotermes a 850hp a 500hp alçades geopotencials…, des del meu humil parer és perdre el temps, l’important és mirar models i sobretot les seves previsions en grup és a dir amb Ensembles tipus GEFS o ECMWF ENS, sense deixar de mirar les sortides deterministes, de control, les paral·leles i comparar diferents models. Avui tots estem amb el “subidon “ja que el resum ràpid seria possible llevantada amb aire fred o molt fred en capes altes sobretot (uns 500hp) i menys però també fred en capes mitges uns 850hp (uns 1500m). Com he posat amb diferents twitts, és una fotografia que canviara, no ho podem agafar com alguna cosa segura, de fet tindríem que mirar els clústers de les diferents sortides i veuríem el % de probabilitat entre les diferents possibilitats .Si mireu l’imatge que us poso un concepte molt important és el que anomenen la meridionalització de l’Anticicló del Sur cap el Nord , és  a dir crea com una linea fent un bloqueig i permetent que l’aire fred Àrtic es vegi obligat a baixar de latituds .Per tant escenaris molt i molt oberts.

Us deixo una fotografia dels 3 grans per acabar, ara per ara és una fotografia segur que no serà així, però les peces grans estan força clares i ben distribuïdes. Toca fer seguiment, #seguirem. Salut i Meteo!

Propera Estació Cap de Setmana del 18 i Després..

Bona nit:

Per fi hem tingut la primera entrada freda d’aquest hivern, seca, tot i que al Pirineu ha deixat gruixos de fins quasi 30 cm a la part més occidental temperatures fredes a molt fredes, per exemple la pica d’estats a 3143m (sostre de Catalunya) a fregat els -22. Moltes comarques interiors valors de -6 i -7, encara aquesta nit pot fer glaçades contundents. Aquesta Matinada hi haurà una nevadeta entre la Vall Aran, Pallars i Nord d’Andorra, poca cosa crec uns 5 cm. A partir d’aquí lenta recuperació de les temperatures sobretot de dia però les nits continuaran sent fredes a molt fredes. El nostre amic Anticicló el qual ens ha acompanyat tot el desembre i part de gener vol continuar uns quant dies més amb nosaltres, però no patiu tot indica que a partir de dimarts començara a ubicar-se en el seu lloc natural, per entendre’ns cap les Açores. Això fara que més o menys divendres 18 ens entri una bossa freda en alçada (no gaire potent) però carregada d’humitat (entra per l’oest) i pugui portar nevades amb cara i ulls als pirineus, semblaria que el dia fort ara per ara (estem parlant a moltes hores) seria dissabte, i aquest cop el JET podria afavorir el salt cap el Pirineu oriental.

A partir d’aquí, començaríem la setmana grossa, el famós dia 20 cap endavant. el que porto parlat i parlant des del famós CSE o SSW, que es va produir a principis de gener on si tenia conseqüències a nivell de la troposfera seria els últims dies de gener. Per tant tenim que fixar el nostre centre d’atenció en l’hemisferi nord. I aquí han de passar una serie de factors. El primer que farem és mirar si les pressions tant a nivell AO (afavoreix entrades fredes) si  són negatives, és a dir per sota del zero en el gràfic , com NAO (afavoreix trencar el zonal i que les baixes ens visitin) si també són negatives.El AO esta desmadrat molt i molt negatiu, senyal sens dubte que afavoreix entrades fredes al continent, i el NAo que durant dies i dies ha estat neutre o positiu (Zonal i bloqueig) comença a mostrar ensembles negatius i alguns molt negatius. Vale ens arribara fred i neu??? A veure anem per passos, un dels factors és que cap l’Àrtic es formin Anticiclons que puguin empènyer l’aire fred cap al continent, i tot sembla que s’estant formant un parell i fins i tot 3 Anticiclons. I l’altre factor seria que l’Anticicló de les Açores puges més amunt fent una configuració d’omega on el JET ja debilitat ens envies possibles baixes, i perquè això succeeixi on es generen les borrasques es tindria que para la màquina, i això pot passar, com? amb la reversió dels vents (Est a Oest) si mirem aquest gràfic ens fa ser optimistes.

I a partir d’aquí a creuar els dits i mirar models, avui el GFS s’ha sortit de mare i ens posa Bingo de ple!!!. En aquests moment tenim mots números que passin coses i cosses molt i molt xules, tot sembla indicar que el nostre amic vòrtex i el seu escalfament ens portaran un final de gener i principis de febrer guapos guapos. Seguirem actualitzant, Salut i Meteo.

The omega Block, la clau de l’Anticicló.

Bon dia de reis!!!!

Poc a poc sembla que ja sortim d’aquesta situació tant monotona que portem de quasi 6 setmanes d’anticicló i bloqueig zonal (totes les baixes van a latituds cap el nord i nosaltres no rebem res), on a més de temperatures molt per sobre la mtjana,  cap precipitació amb cara i ulls a tota la peninsula. La clau la posició de l’Anticicló i sobretot el que anomenem en meteo el bloqueig omega conegut com omega block. Mireu el mapa previst per avui:

Si mireu la posició de l’anticicló dibuixa la famosa lletra grega omega, això fa que el JET STREAM unes corrents d’aire a uns 11 km d’alçada que són les causants de portar les baixes d’un lloc a l’altre, mitjançant ones per l’efecte del gradient baromètric  (un dia ho explico) l’aire va dels anticiclons a les baixes però per l’efecte coriolis es veu obligat a girar a més de l’orografia de les grans serralades fent les característiques ones del jet.

 

Doncs

Doncs si mirem la previssió per divendres, observeu que l’anticicló pujara de latitud més cap UK i sobretot més cap a Groelandia perquè ens entenguem, quan més vagi cap el Nord Oest més afavorira a tota la peninsula, ara per ara aquesta posició sobretot afavoreix el Nord Est (nosaltres) de la Peninsula ja que la clau omega permet el jet i a els vents del Nord entrar encara no de una forma directe a casa nostre. A més aquesta posició afavoreix l’entrada freda cap el continent per això aquets dies tota l’Europa Oriental esta congelada i nevada.

Mirant ara a mitg, llarg termini, penso que el calentament súbit estratosferic( SSW o CSE)  que recordeu els seus efectes són entre dues o tres setmanes d’haver-se produit, començara a donar senyals de vida cap a la troposfera a partir del dia 20, com podeu imaginar és una aproximació, una probabilitat amb un grau d’incertesa molt i molt elevat. Tot sembla indicar, mirant el índex AO on la majoria dels ensembles són negatius i per tant afavoreix de l’aparició de l’Anticicló Artic  i la possibilitat dels dessalotjaments d’aire fred cap el continent,el NAO ara per ara estaria neutre- Si mirem ja models deterministas a 300h a l’Hemisferi Nord (molt baixa per no dir nula probabilitat), s’intueix ja la formació d’aquest anticicló artíc que juntament amb la posició del bloqueig omega fa entendre que tindrem la possibilitat de desallotjaments freds importants i que nosaltres sobretot sector Nord Est peninsular tenim molts números, a nivell de tota la peninsula no ho tinca tant clar.

Com sempre toca esperar, i aquestes prediccions a llarg termini tenen una probabilitat d’incertesa elevadissima, però ja em coneixeu explico el que veig. Ho anirem seguint, consell no us quedeu amb una sortida determinista mireu models a llarg termini tipus GEFS o ECMWF EPS o el que és el mateix la mitjana dels Ensembles. Salut i Meteo

La segona Quinzena de Gener serà la clau SSW CSE

Bona tarda:

 

Quin desembre!!! Completament zonal, Anticiclònic i amb temperatures escandaloses. Ara per ara el fotut anticicló el tindrem fort fins mínim 3 de gener,  les temepratures seran més d’hivern, no gaire cosa ja que a capes mitges 850 hPa (uns 1500m) i capes altes 500 hPa (uns 5.500m) no tindrem una normalització quasi fins el 5 de gener on algúns models i no tots marquen una mínima entrada freda, com aquell que diu, el resquilló de l’entrada contundent freda que tindrà tota l’Europa Oriental amb pics de -12 a 850hp. Estem parlant a 168h per tant en un tram de baixa probabilitat, el que passa és que no hi han ingredients que mostrin una variació notable. Un altre tema, és la precipìtació! per plorar, realment no es veu ni gota quasi fins ben entrat el gener. Per mi la clau, i tot i les critiques rebudes , (visionaris, gent que solament veiem escalfaments…)pot ser l’escalfament súbit estratosferic que estem tenint (de fet ja s’ha produit), una vegada finalitzi, s’ha de veure sobretot s’hi  ha la reverssió del vent zonal i quina afectació pot tenir el trencament del vòrtex a nivell troposferic. Molts models el donen per finalitzat final desembre principis gener, això donaria uns 15 dies per veure la seva afectació. Per tant si mirem algúns indicadors em fan pensar com ja vaig comentant des de finals de desembre, que fins la segona quinzena de gener no tindrem l’autèntic moviment hivernal, i per tant que tindrem el sarau esperat. Mireu per exemple índexs com el AO i NAO, ens mostren disperssió ,però ja amb ensembles negatius tant en el AO (possibles entrades fredes) i el NAO (fonamental amb les precipitacions). Si realment tinguessim el trencament del zonal podriem tenir un hivern dels macos. Apa sigeu bons i molt bo fi d’any i millor entrada del 2019. Salut i Meteo

Què és la circulació Zonal. El perquè del Temps que tenim.

Bones ,aquests dies estem sentint a parlar que tot el mes de desembre estem amb una circulació zonal, i que segurament fins a final de mes continuarem igual. Anem a explicar de manera molt bàsica, què és i com ens afecta. Per definició una circulació zonal seria la que segueix els paral·lels geogràfics.

Per tant en el nostre cas vol dir que el JET i les grans pressions a 500hp segueixen el camí que els hi toca d’Oest a EST, sense quasi ondulacions (del JET), diríem doncs que va en sentit longitudinal. Quan això passa les grans borrasques Atlàntiques, van cap el Nord, i afavoreix la formació d’anticiclons cap el Sud, com en el cas nostre amb el de les Açores i la seva falca anticiclònica. Per tant resumint el fred no baixa, (o ens toca de resquill amb alguna petita ondulació), les baixes que entren són de Nord Oest amb poca precipitació en general a casa nostre (Catalunya). En canvi quan el jet s’ondula aconsegueix que l’anticicló de les Açores s’estiri de Nord a Sud i moltes vegades va acompanyat de l’aparició de l’Anticicló Escandinau, afavorint que les grans baixes puguin arribar de forma més clara a la nostra latitud (fins i tot creuant l’estret de Gibraltar de vegades) i obrint la porta a que entri l’aire fred del continent o l’Àrtic. Un dels índex que ens ho explica és el NAO (oscil·lació Atlàntic Nord), que mesura la diferència de pressió a nivell del mar més o menys entre Islàndia i les Açores que com podeu veure aquest dies com aquell que diu esta quasi neutre o fins i tot positiu, mentre això passi estarem més o menys en la circulació zonal,  tot i això al estar quasi neutre la falca de les Açores davant una entrada freda cedeix, per tant quan més negatiu estigui el NAO (per sota el zero en el gràfic) més possibilitat d’entrades fredes i baixes a casa nostre. Mireu que cap a finals de mes tenim tant ensembles (lineas vermelles) positives com negatives (molt repartit), no cal dir que si són positives encara anirem a pitjor. Ara per ara tindrem un nou front de Nord Oest que entra dimarts per Galícia i que ens afectara dimecres i potser però molt potser un altre el cap de setmana. Nadal a hores d’ara complicat definir res, masses hores. Salut i Meteo