Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és homogènia quant a la temperatura, els dos veuen clarament un febrer amb anomalies positives, és a dir més calor de la que tocaria, tot i això, model Europeu posa una anomalia superior a l’americà, més suau aquest últim.

Quant a precipitacions els dos són homenegis amb menys precipitació de la que tocaria.

Destaquem que avui 1 de febrer quan estem escrivint aquest post, els dos meteogrames de probabilitat conjunta mostren una baixada notable del mercuri, molt més marcada l’americà que clarament entraria en contradicció amb la tendència que estan mostrant els models estacionals.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un febrer càlid amb temperatures de 0,5/ 1,5 graus per sobre la mitjana, quant a la precipitació sembla veuria precipitació per sobre la mitjana punts extrem sud català, cosa que ens fa pensar veu alguna llevantada en aquest sector, molt més sec el que seria la part més occidental del país, sobretot Pirineu occidental.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes de febrer s’apunta a ser càlid, anomalies de temperatura de 0,5 a 1 grau. En l’àmbit de precipitacions posa Catalunya amb anomalies positives, és a dir sequera.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de febrer i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ens mostra un panorama completament desolador, ja que tindríem altes pressions a sobre fins al 20 de febrer, seguiríem amb el mal son d’anomalies positives i sequera. En definitiva cap dels tres models és optimista quant a les precipitacions que ara per ara ja és dramàtic.