Bona tarda:

A unes hores de començar un episodi que ens portaria un autèntic temporal de llevant en Majúscules, és a dir pluges torrencials, vents forts i temporal marítim els tres ingredient bàsics per parlar de llevantada. Una DANA, recordem què és una bossa freda en alçada (a uns 500hp uns 5.500m) i que no té reflex en la superfície, és a dir el baròmetre pot marcar alta pressió i per tant pensar que no tenim res a sobre, la famosa gota freda , observeu en la segona imatge com les altes pressions segueixen governant el seu recorregut, aquesta DANA al arribar al sud de la península és convertiria o millor dit faria néixer ja una baixa, concretament una BFA, el que seria una borrasca freda aïllada, i aquesta ja té reflex a nivell baromètric en superfície, observeu la tercera imatge de pressions superficials com ja apareix, és a dir ja té reflexe en superfície i per tant tècnicament ja no és una DANA.

En aquest moment tant DANA com BFA en ple naixement, estaran encara força lluny de Catalunya, però com sempre diem la part davantera del front moltes vegades és la més efectiva, observeu com ens impulsara vents en alçada de SUD , mireu imatge de vents a uns 500hp queda claríssim el seu recorregut de sud i per tant situació amb molta humitat arrastrada del mar i injecció de vents càlids com la segona imatge on es veu clarament aquesta llengua més càlida que ens arranca d’Africà.

Per tant serà en aquest moment bàsicament dilluns a la nit i sobretot dimarts matinada calculo que la girada de vents de llevant i xaloc en superfície afectara amb pluja forta a partir cap les 5 de la matinada o sobretot dimarts al mati entre les 9 i les 14h tota la costa Catalana sobretot de costa central fins costa gironina podran rebre ruixats fortíssims.

Observeu com el model Arome modelitza aquests ruixats molt i molt intensos hora per hora:

A partir dimarts al migdia els ruixats afluixarien una mica tot i que seguiran. Ja seria cap dimarts a la nit i sobretot dimecres matinada & dimecres mati, que l’aire fred ja entraria a les portes de Catalunya i és en aquell moment on el gradient tèrmic serà molt important i per tant sobretot dimecres matinada hi hauran ruixats seguramentt podran ser tempestes per l’arribada de l’aire fred en alçada, penseu que ens entrara a 500hp uns -23 tal com ho reflexe el següent mapa en alçada:

Mireu el primer mapa representa l’acumulat fins dimarts a les 20h, mentre el segon mapa ens posa l’acumulat ja fins dijous a les 20h quasi el final de l’episodi, per tant ens fa pensar que entre dimarts nit i sobretot dimecres matinada &mati és quan tindrem els ruixats més forts i per tant els problemes més importants.

Per tant davant d’un episodi de molts i molt litre amb una tongada dimarts matinada fins dimarts tarda i un altre dimcres matinada i dimecres mati, amb els ajustos que puguin passar. Acumulats??? tenim models per donar i vendre, us posaré el ICONN ja què és un dels no mediàtics que a mi personalment em dóna molts bons resultats:

Per acabar parlem de la Neu, que també nevarà al Pirineu!!! Lamentablement la injecció càlida que tant farà ploure posara la cota de neu molt alta, començara dimarts a uns 2600m, per pujar a uns 2800 i quan més precipiti fregar els 3000m, ja serà a partir de dimecres quant els cims podran agafar més l’or blanc, dimecres matinada quan podrem tornar a veure nevar cap uns 2400m i al final del dimecres però quan menys precipiti els 2200m, per tant creim poden haver-hi cap els 2400m uns 20/ 25 cm fins i tot potser uns 30cm cap amunt tant com mostra el model WRF-ARW, més Pirineu occidental no per precipitació sinó per fred. Obrim seguiment!!!