Àlex Meteo

Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes de Maig?

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

Cal destacar que els models estan veient configuracions que fa uns dies ni ho veien , que el model de la NOAA ha canviat notablement de com ho veia, de moment l’Europeu no, per tant, el que anem comentant, agafar-ho amb pinces.

La tendència dels dos grans models pel mes de maig , fa uns dies era completament homogènia, però ara per ara el model americà veu temperatures i precipitació en mitjana mentre el model Europeu temperatura clarament per sobre la mitjana i precipitació amb anomalies positives fortíssimes , és a dir sequera.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un maig lamentable amb temperatures clarament per sobre del que tocaria de 0,5 a 1 graus per sobre del que consideraríem un maig normal. Quant a precipitacions és terrible, ens posa anomalies positives i marcant una sequera molt notable, marcaria un zonal elevat que, per tant, faria passar totes les baixes atlàntiques per latituds molt superiors.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model és la cara amable, i anat variant més en funció de com a mínim marquen els mapes a una setmana vista, semblant al que va passar a l’abril i amb més encert que el model europeu. Clarament, ens mostra un maig amb temperatures en mitjana, a escala de precipitacions fins i tot en mitjana o una mica superior a la mitjana a la part més occidental i ponent del país.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de maig i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell.

Aquesta setmana ens mostra en terra de ningú en l’àmbit sinòptic, amb barrera de solcs, la setmana 6/10 de maig més dominats per les altes pressions, de l’11 al 15 de maig en terra de ningú, i fins al 20 de maig lleugerament en altes pressions, per tant, marcaria situacions de precipitació per calor orografia amb l’ajut de lleugeres entrades d’aire fred en alçada a uns 500hp, que recordem que en primavera una -18 fa molta feina en l’àmbit de convecció.

Sincerament veient les actualitzacions dels grans crec que aquestes prediccions poden variar força , per tant, us recomano seguiment i creuar els dits.

Canvi radical de Temps. Dos embossaments freds fins Sant Jordi. Pluja i Neu.

Després d’uns últims dies plenament estivals, on s’han fregat quasi els 30 graus en molts punts, anem a un canvi radical de temps que arrancarà a partir de demà sobretot a la tarda, amb el pas de dos embossaments freds i una situació per dies de baixes pressions, sobretot dimecres amb la formació d’una baixa mediterrània i divendres/dissabte amb el pas del segon embossament fred i, per tant, agafant Sant Jordi.

Intentarem fer una anàlisi tal com els mapes ens mostren avui les possibilitats i tenint en compte que la quantitat de precipitació la marcarà la col·locació final de la baixa. Un embossament fred ens entrarà cap a l’oest peninsular i la seva part davantera com sempre serà la més efectiva quant a les precipitacions, aquest embossament fred acabarà formant una baixa mediterrània on la seva col·locació final ens determinarà la quantitat final de precipitació que recollirem sobretot dimecres i matinada de dijous.

A partir de demà i sobretot a la tarda, començarem a tindre les primeres precipitacions amb cara i ulls, d’oest cap a est i de sud a nord, agafant més a la part occidental, dia tapat amb algunes clarianes, esperant dimecres que serà el dia més plujós. Neu 2200m, final del dia 1900m.

Per tant, una vegada més la clau la tindrem en els vents, que en aquest cas en ser un embossament fred en el seu recorregut ens portarà vent de mestral i tramuntana sobretot a partir de dimecres i aquest punt serà molt interessant per veure les convergències de vent que es poden formar pel xoc dels dos grans, sumat a què estarem al ramal creixent del JET més ramal humit de la baixa poden donar precipitacions més fortes.

Si fem una miradeta al que veu la sortida determinista del GFS12Z:

Com podeu observar les zones més afavorides serien la part més occidental i punts del sud i els Pirineus i Pre Pirineus mentre que la costa central seria on plouria menys, però repeteixo és el que veu ara mateix GFS pel posicionament de la baixa i segurament en properes actualitzacions pot canviar.

El pas de l’embossament fred, la formació de la baixa, les convergències que pugui fer el mestral i la tramuntana juntament amb el ramal ascendent del JET, pot fer canviar clarament els patacs d’aigua. Acumulats GFS, UMKO, ARPEGE e ICON fins dijous, on caurà la boleta?

L’altre escenari és el segon embossament fred que ens pot arribar entre divendres i dissabte portant la possibilitat de pluja i neu el dia de Sant Jordi, en aquest cas sembla es mouria entre dissabte matinada i part del matí, però estem parlant a 120h i la previsió baixa radicalment en la seva predicció, ja que una vegada més depèn del recorregut de la part davantera així com l’influencia dels vents, però ara per ara sembla que dissabte tindrem forces possibilitats de veure ploure.

I per finalitzar parlem de la neu, tot i que estem a finals de temporada pot ser una gran nevada, observeu el model en el seu acumulat a 5 dies, simplement impressionant, gruixos que poden oscil·lar dels 25/50cm la cota de neu serà oscil·lant dimarts dels 2200m cap als 1900m i dimecres pot baixar entre els 1500/1300m, en canvi, divendres i dissabte es podria moure cap als 1700/1600m, però aquest últim punt encara estem massa lluny per a donar-li massa credibilitat. Us poso meteograma de Masella com a exemple de cotes i precipitació que podríem tindre.

Com serà el mes d’abril?

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Cal destacar que els models estan veient configuracions que fa 5 dies ni ho veien i que el model de la NOAA ha canviat notablement de com ho veia, de moment l’Europeu no, per tant, si sempre diem agafar-ho amb pinces encara més veient la configuració actual amb l’entrada freda brutal que tindrem aquests primers dies.

La tendència dels dos grans models pel mes d’abril , fa 5 dies era completament homogènia, però ara per ara el model americà veu temperatures i precipitació en mitjana mentre el model Europeu temperatura clarament per sobre la mitjana i precipitació en mitjana o lleugerament superior.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un abril lamentable amb temperatures clarament per sobre del que tocaria d’1 a 1,5 graus per sobre del que consideraríem un abril normal. Quant a precipitacions sembla podríem tindre alguna llevantada, però poca cosa i no a tot el litoral català potser de gregal, ja que la resta de la península està amb anomalies positives, per tant, sembla que es tallaria la circulació atlàntica amb falques anticiclòniques.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model ha fet un gir absolut amb els mapes que treia fa 5 dies, on la seva visió era molt semblant al model europeu, ja que ara veuria temperatures en Mitjana el que és més important precipitacions en mitjana (menys la part més occidental, cosa que ens fa pensar veu alguna llevantada a casa nostra al llarg del mes.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 19 de març i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Mostra la primera setmana amb anomalies molt importants negatives, baixes, fred i precipitacions, després setmana amb terra de ningú quasi 15 dies, per tant, amb possibilitats d’alguna entrada , baixa o solc i, en canvi, seria la setmana del 16 al 20 on ens tornaria a visitar l’anticicló.

Sincerament veient les actualitzacions dels grans crec que aquestes prediccions poden variar força , per tant, us recomano seguiment i creuar els dits.

« Entrades més antigues

© 2022 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑