Us presento un petit estudi de la fiabilitat dels models estacionals, analitzarem el model Europeu com l’americà NOAA durant els 7 últims mesos del 2021, analitzant cada mes i comparant amb el que ha passat via Meteocat aquests últims 7 mesos de l’any 2021. Farem la comparació amb la sortida que tenen abans de començar el mes, ens fixarem en l’anomalia de temperatura i anomalia de precipitació, simplement ho valorarem en 4 trams 0% ,25%, 50%, o 100% (de forma visual, per tant, repeteixo una aproximació, de caràcter casolà no científic). Projecció petita i seria interessant fer-ho en el que consideraríem una mitjana climàtica com un període de 30 anys, potser algun s’anima ;)). També cal destacar que ho faré mirrant Catalunya , no el conjunt de la península ni del continent, ja que llavors l’anàlisi encara ha de ser més gran. L’anomalia s’obté a partir de la diferència respecte a la temperatura mitjana del període de referència 1961-1990. (serie que utilitza Meteocat)

Agafem imatge sencera anomalies de Temperatura i precipitació de tot l’any 2021:

Podeu trobar totes les dades a:

Per no posar moltíssimes fotografies us poso enllaç on podeu trobar imatges de cada més com preveien els models que passaria:

Recordeu el % indica el % d’encert

Desembre 2021:

Europeu Temperatura 50% , Precipitació 0%

NOAA Temperatura 0% , Precipitació 0%

Novembre 2021:

Europeu Temperatura 0%, Precipitació 75%

NOAA Temperatura 0%, Precipitació 0%

Octubre 2021:

Europeu Temperatura 50%, Precipitació 100%

NOAA Temperatura 50%, Precipitació 100%

Setembre 2021:

Europeu Temperatura 100%, Precipitació 50%

NOAA Temperatura 0%, Precipitació 75%

Agost 2021:

Europeu Temperatura 100%, Precipitació 0%

NOAA Temperatura 0%, Precipitació 25%

Juliol 2021:

Europeu Temperatura 75%, Precipitació 25%

NOAA Temperatura 75%, Precipitació 25%

Juny 2021:

Europeu Temperatura 100%, Precipitació 25%

NOAA Temperatura 0%, Precipitació 25%

Conclusions:

Comencem amb el model europeu, aquest model presenta un 67,85% encert en la previsió de la temperatura en les seves anomalies, mentre que en la precipitació presenta un 39,28% d’encert. Per tant, clarament és més efectiu en detectar l’escalfament global que no les precipitacions o clarament l’encert és molt més baix.

El model americà presenta valors semblants una mica més a la baixa, quant a temperatura el seu nivell d’encert seria del 60,71% en les seves anomalies, mentre en la precipitació el nivell d’encert seria d’un 35,71%. Clarament igual que l’europeu més efectiu en l’escalfament que en les precipitacions.

Els dos models són una projecció no una previsió, i per això podem concloure tenen més facilitat en detectar les anomalies de temperatura amb un nivell d’encert acceptable (per sobre els 60%), mentre on punxen clarament és en la precipitació on els dos suspenen clarament situant-se una mica més per sobre del 30%.

Encara penso són eines útils i que amb el temps aniran millorant, però marquen una possible tendència en cap cas o podem agafar com una previsió o uns models amb una fiabilitat alta.