Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes de Desembre?

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és homogènia quant a la temperatura, els dos veuen clarament un desembre amb anomalies positives, és a dir més calor de la que tocaria, si mirem última actualització, meteograma GFS , com a mínim de moment no ho mostra clarament , però tot just arriba a inicis de desembre

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un desembre càlid amb temperatures de 0,5 graus per sobre la mitjana, i la precipitació realment la part més occidental del país amb anomalies importants, i solament franja costa i litoral en mitjana, per tant, un desastre d’on venim en l’àmbit pluviomètric

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes de desembre s’apunta a ser càlid, anomalies de temperatura d’un grau o més. La part positiva és que en l’àmbit de precipitacions posa Catalunya en mitjana, tot i que necessitem molta aigua, com a mínim no augmentaríem la sequera.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de desembre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ens mostra les tres setmanes de desembre amb fronts atlàntics, que ja sabem a casa nostra sempre ens arriba els residus exceptuant la Vall d’Aran, però com a mínim tenim possibilitats d’alguna precipitació, molt millor que no la falca anticiclònica que hem tingut en novembre.

1 comentari

  1. Gemma

    Bona nit pel que entenc fara un temps bastante supportable I bastante sec no ploura gracies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑