Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és homogènia quant a la temperatura, els dos veuen clarament un gener amb anomalies positives, és a dir més calor de la que tocaria, tot i això, model Europeu posa una anomalia inferior a l’americà, més suau.

Quant a precipitacions mentre americà el posa en mitjana, Europeu per sobre mitjana a la costa, i amb sequera la part més occidental del país.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un gener càlid amb temperatures de 0,25/ 0,5 graus per sobre la mitjana, quant a la precipitació sembla veuria precipitació per sobre la mitjana al litoral costaner català, cosa que ens fa pensar veu alguna llevantada, en canvi, molt més sec el que seria la part més occidental del país, sobretot Pirineu occidental.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes de gener s’apunta a ser càlid, anomalies de temperatura d’un grau o més. La part positiva és que en l’àmbit de precipitacions posa Catalunya en mitjana, tot i que necessitem molta aigua, com a mínim no augmentaríem la sequera.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de gener i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ens mostra les dues primeres setmanes amb anomalies, per tant, sense precipitacions o algun front desgastat, i fins el 20 de gener, estaríem en terreny neutral, per tant, amb alguna possibilitat de precipitació.