Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Arriba l’hivern a la setmana dels barbuts

Per fi!!!, tot sembla indicar que a partir de diumenge a la tarda o dilluns arriba l’hivern a casa nostra, amb una entrada freda que d’on venim la viurem amb majúscules, però que dins de les entrades fredes és la freda més fluixa (seria la medalla de bronze), estem parlant d’una polar marítima. Que com indica el seu nom, arranca del pol nord arrossegant una massa molt freda, el que coneixem com a nortada, i sembla ens pot arribar a casa nostre. Si mireu la imatge de sota queda claríssim, moltes isohipses i isòbares tenen un recorregut per l’atlàntic, i això té un doble efecte, es carrega d’humitat, senyal de pluja i neu i el mar fa temperar la temperatura i, per tant, la rebaixa una mica, d’aquí el nom de polar marítima.

Pensem que encara tenim dues entrades fredes més importants a casa nostra, el que seria una Àrtica continental i la bèstia negra la continental o siberiana, però com us imagineu no li farem un lleig.

La incertesa encara és molt elevada ja que parlem que podria arrancar diumenge o dilluns, els models encara no es posen d’acord, amb una segona tongada freda més cap a dimarts i dimecres, però sempre pensant que existeix la correcció cap a l’est, és a dir la circulació va d’oest a est, això fa que moltes vegades els models no les modelitzen bé i van corregint l’entrada cada cop més a l’est i a vegades ens hem quedat amb cara de bobo, enviant tot a Itàlia o Grècia.

Resumint, tot sembla que la setmana dels barbuts es comportarà com indica el seu nom i podríem tindre fred polar sobretot de diumenge fins dijous d’una forma clara, amb dues tongades de precipitació, una entre diumenge tarda/nit i dilluns i l’altre entre dimarts i dimecres, com podeu imaginar s’haurà de seguir. En aquestes situacions qui rep més??? Doncs el Pirineu i sobretot cara nord de l’occidental, però mireu els dos mapes a sobre, ens mostren la disposició dels vents en alçaçada a 500 hPa i 300 hPa ( Jet stream) la seva disposició farà que aquest cop la nevada també salti al Pirineu oriental i Prepirineu, no amb els gruixos que pot arribar a l’occidental, potser de 80/100 cm, però podria deixar en la part oriental gruixos de 10/ 15 cm i potser la versió optimista uns 20 cm. El que queda clar és que farà fred i la cota ràpidament diumenge passarà dels 1700m per dilluns i part de la setmana vinent en la serralada estar per sota els 1000m.

Simplement com ullada mireu acumulats GFS i Europeu que són els dos models que allunyen en el temps i dels que podem fer la predicció.

Observant aquests dos acumulats queden clara dues coses, la part cantàbrica la més afavorida, recordeu recorregut marítim de la polar marítima, i els Pirineus a la part de casa nostra que és qui més rebrà, de fet ploure-ho farà sobretot NE, afavorit pel rebuf i la situació de tramuntana & mestral que tindrem, observeu com el mestral serà molt fort sobretot entre dimarts i dimecres. Per finalitzar toca seguiment, però per fi en tenim una, com sempre gent, gràcies per llegir i salut & meteo.

1 comentari

  1. Carme

    Nosaltres som del Brull, tocant a collformic,ens pot tocar la nevada al Montseny? Estem a 1000m

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑