Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Possible escalfament estratosfèric en uns dies, un SSW que podria ser molt notable.

Primer de tot i abans d’entrar pròpiament amb l’anàlisi de les projeccions, explicar molt breument que un SSW és el que es coneix om un escalfament sobtat estratosfèric. Cada hivern de forma natural neix el que coneixem com a vòrtex estratosfèric, neix per l’eix inclinat de la terra, on fa que a l’Àrtic el sol deixa d’incidir i, per tant, la capa d’ozó deixa d’emmagatzemar calor, a mesura avança l’hivern s’acumula molt de fred, aquest vòrtex està centrat sobre el vòrtex troposfèric que és on tenim el fred que ens pot afectar. M’agrada imaginar-me els dos vòrtexs com si fossin una baldufa, el piu de sobre seria l’estratosfèric (molt més petit) i la baldufa en si el troposfèric, si es desestabilitza el piu de dalt és a dir l’estratosfèric aquest fa desestabilitzar el troposfèric, que seria quan la baldufa comença a agafar moviments més amples i erronis, és en aquest moment quan el fred pota negra ens pot afectar a latituds més baixes, però compte aquest fred pot anar cap als EUA o el Canadà o cap a Europa, i tot i anar a Europa pot passar com el 2018 on es va produir una gran siberiana, però que a nosaltres no ens va afectar perquè va agafar l’Europa central. Per tant, en cap cas, si es produeix podem afirmar que ens arribarà a les nostres latituds

Si mirem un sinònim de la paraula vòrtex vindria a ser remolí, xuclador, per tant, el podem definir com un cicló persistent, concretament és forma una àrea de baixa pressió amb un moviment molt fort de vents en sentit contrari al de rellotge, que el que fa és agafar l’aire fred i el va acumulant, creant un autèntic congelador que al llarg de l’hivern es va carregant amb molt d’aire fred i agafant temperatures molt per sota zero. Per tant, aquest corrent que normalment manté l’aire fred al Pol Nord, si es trenca o es debilita, el que fa és portar molt aire fred a latitud mitjana, molt més lluny de l’àrtic, fins i tot en alguns casos aquest fred ha aconseguit afectar la circulació atmosfèrica, canviat fins i tot el patró de l’estiu fent-lo més suau i plujós.

Com ho defineix la NOAA en la seva pàgina web :

Els escalfaments estratosfèrics sobtats (SSW) són augments de temperatura grans i ràpids a l'estratosfera polar associats amb una inversió completa dels vents climatològics de l'oest a l'hivern. Aquests esdeveniments poden tenir impactes substancials en el clima de la superfície hivernal, com ara brots d'aire fred extrem a Amèrica del Nord i Euràsia, o l'escalfament a Groenlàndia.

L’últim fred de pota negra que vam tindre al continent seria amb la siberiana que va afectar el 2018 observeu el gràfic següent mostra clarament com es va produir un escalfament estratosfèric (SSW) i com aquest al cap de dues setmanes, o una mica més, la temporització en aquest fenomen no queda gens clara, tindria efectes molt importants a curt termini, però també a mitjà termini com hem comentat poden afectar a la primavera i a l’estiu.

Primer de tot mirem la temperatura que tenim ara mateix, agafarem l’alçada de 10 hPa que vindrien a ser uns 25 km cap amunt. La pregunta és que és un escalfament súbdit?, doncs que en menys d’una setmana la temperatura pugi uns 25 graus, per tant, una pujada molt notable a aquelles latituds. Per exemple que estigui a -70 i en una setmana passi a -45, és a dir una pujada de 25 graus. Que ens mostra fins ara el gràfic? Doncs que hem tingut un SSW de nivell menor, amb no afectació als vents zonals, i per tant aparentment sense repercussions, vents zonals??, que són??

Un esdeveniment menor d'escalfament sobtat estratosfèric (SSW) va començar a un nivell de 30 hPa a l'hemisferi nord al voltant del 26 de gener de 2023.

Els vents zonals són els vents que ens mesuren la consistència del vòrtex, és a dir si són forts (van a molta velocitat) l’aire fred esta encapsulat i difícilment escapara de l’Àrtic. Per tant, hem de mirar els gràfics del que s’anomena els vents zonals, si aquests vents es troben forts, mantindran velocitats de 20 a 40 m/s, en cas que s’afebleixin podrien baixar fins a zero m/s i fins i tot provocar el que anomenem reversió dels vents, és a dir els vents no girarien d’oest a est sinó d’est a oest, és en aquest cas quan tindríem un esdeveniment fort de SSW que provocaria un vòrtex split (divisió vòrtex) amb les conseqüències abans explicades. Doncs observeu els ensembles model Europeu, i els del model GFS ens mostren que el vent anirà perdent força i fins i tot arribarà al zero, és en aquest moment que es produirà la reversió de vents i aquest deixaran de girar d’oest cap a est per fer-ho d’est cap a oest, és quan considerem que s’ha produït un SSW important.

Per tant, aquestes repercussions les podríem tindre cap a final de mes o més aviat al març, repeteixo que no queda gens clar la temporització, però si mirem projeccions, mireu les anomalies de pressió que tindríem a partir del 13 de març, serien molt significatives i afectant tot el continent europeu i a nosaltres, per tant, seria una situació de baixes pressions, traduït amb pluja, fred ,aigua i neu. He intentat explicar un concepte molt complex i que personalment encara estic aprenent de la manera més simple que he sabut, ara toca esperar si les projeccions dels ensembles es compleixen, i que es produeixi el SSW, ja que fins ara tot és retòrica, i de moment no ha passat res, és simplement una projecció de models.

35 comentaris

 1. Jonatan

  Ets un crack!

  • alex

   Moltes gràcies!!!

 2. Alfons Lardin Macia

  Podem concloure que encara no es hora de fer canvi d’armari?

  • alex

   Doncs jo no el faria

  • Robert

   Nou de febrer… canvi d’armari? 🤷🏻‍♂️

 3. Javier

  Gràcies Àlex per la teva dedicació al teus seguidors i fer que la meteo sigui un vici i un passió!

  Ensenyar i mostrar els teus coneixements a canvi de res, diu molt de tú i de la teva passió!

  Una abraçada i esperem que vortex peti!!!! 🙌🏼

  • alex

   Uauuuuuu,moltes i moltes gràcies!!!

 4. Ovidi

  Brutalissim ets un putu mestre de collons!!!

  • alex

   jjajjajaajjajaa moltes gràcies!!!!

 5. Enric Figueras Vives

  Quins serien els motius d’aquests sobtat escalfament del vortex estratosfèric?
  Moltes gràcies

  • alex

   És un tema de les ones de Rossby,un dia farem un post explicant

   • Enric Figueras Vives

    Esperant amb ànsia el post

 6. Francesc

  Esta molt bé l’explicació i entenedore, tenim molt meteoròlegs a la xarxe però són tant tècnics que per els aficionats a la meteo s’ens fa difícil entendrels, moltes gràcies per aquesta lliçó.

  • alex

   Moltissimes gràcies!!!

 7. Gemma Soler Hernández

  Molt interessant,m’ha encantat…

  • alex

   Moltes gràcies!!!

   • Jordi

    Hola felicitats això vol dir que al partir del 13 tornaria fer fret i pluja gràcies

    • alex

     Hi ha la possibilitat

   • Éber G

    Continua així!
    M’he quedat amb ganes de més! Ara tinc interès amb les ones de Rosbby. Jeje
    Moltes gràcies per la teva dedicació!

    • alex

     Següent post parlarem ones de Rosbby

 8. Miquel

  Excel·lent i s’entén molt bé, però no acabo d’entendre el perquè del nom SSW quan el que hi ha és un canvi de vent E/W, no? És refereix a la nostra latitud?

  • alex

   Per l’escalfament, el que provoca en si la reversió dels vents és l’injecció càlida provocada per les ones rossby

 9. Jep

  Muy interesante
  Me cuesta entender el catalán pero me he apañado

  • alex

   Muchas gracias

 10. Toni

  Moltes gràcies! Un comentari: aquests moviments extraordinaris, podrien considerar se “bons”, “dolents” o més aviat normals, perque s entengui? És a dir… formen part dels moviments habituals de la estació hivernal de l hemisferi nord o són causa del controvertit “canvi climàtic”?també entre cometes…

  • alex

   Habituals

 11. Raül

  Moltes gràcies per l’explicació…

  • alex

   a vosaltres!

 12. Angel

  Molt entenedor… i clar. Sense oblidar el rigor tècnic. Magnifica explicacio… Ets un mestre.

  • alex

   Moltissimes gràcies!!!

 13. J.M. Jurado

  X mi q no tinc ni idea de meteorología, es molt entendedor, estic enganxat a les teves publicacions.
  Moltes gràcies x les teves explicacions!

  • alex

   Moltes gràcies

 14. Robert

  No sé si té res a veure el que has explicat avui amb el que va passar l’estiu del 2018, va ploure moltíssim (si més no al Bages). A casa faig hort i aquell estiu amb prou feines vaig haver de regar.

 15. Joan LLorens Cedo

  Hola Alex, soc un apassionat de la meteo i com ho fas tu ni punt de comparacio amb els altres m’encanta com dius les coses aixi es mes facil entendre, veurem aigua o neu abans q acabi l’hivern?moltes gracies

  • alex

   Moltes gràcies!!! Estic convençut que si.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑