Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Ones Rossby. Canvis de Temps Importants.

Les ones Rossby van associades al que coneixem com a dinàmica atmosfèrica a les nostres latituds, normalment van lligades a canvis atmosfèrics importants, tant en l’àmbit de fred com de calor o de pluges i sequeres, també es coneixen amb el nom d’ones planetàries i reben el seu nom per meteoròleg A. Rossby que va ser el primer a parlar d’elles i en conseqüència donar una explicació sobre la circulació atmosfèrica a les nostres latituds. Podíem explicar com a idea bàsica que són les encarregades mitjançant el Jet Strem Polar de portar-nos el que serien els grans centres d’acció, és a dir altes pressions i baixes pressions que ens arriben des de l’oest, com ens il·lustra el dibuix de sota.

El primer que ens podem preguntar és com s’originen? Com sabem la terra té un moviment de rotació, concretament gira en sentit d’oest cap a est com la majoria dels planetes del sistema solar, explicació del perquè el sol surt sempre per l’est i es pon cap a l’oest. Per tant, aquest gir terrestre provoca el que anomenem vorticitat, és a dir el sentit i intensitat del gir. En el nostre hemisferi les baixes pressions tenen un gir antihorari mentre que les altes pressions un gir horari. Com ens podem imaginar l’atmosfera, la capa gasosa que embolcalla la terra i que permet la vida, està afectada per aquesta vorticitat o gir. En aquest gir, l’atmosfera es troba obstacles, bàsicament les grans cadenes muntanyoses (rocoses, Alps, Himàlaia..), i ha de pujar i baixar aquestes grans cadenes muntanyoses del planeta. Aquestes pujades i baixades atmosfèriques, o perquè ho entenguem més fàcil de l’aire, és degut a l’atracció de la gravetat, generen alteracions en el gir, aquestes alteracions s’han de compensar, per tant, l’aire quan puja les muntanyes tendeix anar a l’esquerra i quan les baixa a la dreta, d’aquesta manera amb el moviment (esquerra-dreta) per compensar el que provoca és el naixement d’una ona de gran recorregut i amplitud i explicar que com a curiositat el seu moviment és d’est a oest, el perquè d’aquest moviment ja ho farem en un altre post.

Per tant, a vegades aquestes ones rossby són tan fortes, que aquests sistemes d’altes i baixes pressions poden creuar l’estratosfera impulsada per aquestes barreres muntanyoses que poden agafar parets de 8 km d’altitud i injectar una pulsació càlida al vòrtex estratosfèric, de tal manera que aquest es pot debilitar en la seva vorticitat i fins i tot revertir el gir dels vents és quan tenim davant un SSW, un escalfament súbdit estratosfèric, que és el que estem tenint aquests dies en el moment de fer el post, amb la reversió dels vents.

Una vegada més agrair la lectura i espero no hagi sigut massa pesat, he intentat simplificar al màxim el concepte.

Us deixo enllaç on us explico què és:

.

2 comentaris

  1. Carles

    Hola Álex, en Quin porcentstge Creus q ens podría afectar amb intensitat aquesta situació?
    Moltes gracies!

  2. Francesc

    Magnífica explicació. Curta i entenedora. Moltíssimes gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑