Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el Març del 2023

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és completament diferent quant a la temperatura i precipitació, mentre europeu veu temperatura clarament per sobre mitjana, americà en mitjana, i quant a les precipitacions, europeu veu regada important a tota la península inclosa una part de Catalunya, americà veu sequera a tota la península.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un març càlid amb temperatures de 0,25/ 0,5 graus per sobre la mitjana i fins i tot en alguns punts del sud de 0,5 a 1 grau, quant a la precipitació sembla veuria precipitació per sobre la mitjana a tota la península, per un bloqueig important a la zona de Groenlàndia que obligaria a baixar el zonal amb tren de depressions atlàntiques associades a solcs, que a casa nostra com més a l’est menys efectiu.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes de març apunta ser sec amb anomalies de precipitació a tota la península, just el contrari que l’europeu. La part positiva és que en l’àmbit de temperatures posa Catalunya en mitjana.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de març i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ens mostra les dues primeres setmanes amb anomalies negatives, per tant, terra de baixes de procedència atlàntica i solcs, i fins el 20 de gener, estaríem en terreny neutral, per tant, amb alguna possibilitat de precipitació.

Resumint diferències molt notables de tots els models, per tant, toca seguiment i veure on caurà la boleta definitivament.

1 comentari

  1. Alfons Lardin Macia

    En tot cas, sembla que encara no es podrà fer el canvi d’armari.
    En quant a les pluges estem a l’espera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑