Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important dir agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes d’octubre és molt poc diferenciada i la veritat els dos ens mostren una situació horrible, temperatura clarament per sobre del que tocaria i sequera molt notable, molta menys precipitació de la que tocaria.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un octubre horrible temperatures un grau per sobre la mitjana i precipitació que podria ser entre un 25 i un 30% menys del que tocaria. Per tant molt poca cosa a dir.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes d’octubre s’apunta igual que el model europeu, a ser un mes horrible, anomalies de temperatura d’un grau o mes i una situació de molta menys precipitació de la que tocaria. Per tant per plorar, en fi s’ha de recordar i comentar que moltes vegades fallen.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 d’octubre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Exceptuant els primers dies d’octubre fins al 5 tindríem possibilitat de pluges i fred, però a partir d’aquí ens mostra una situació d’anomalies positives cosa que faria pensar que no plouria i temperatures cap amunt, semblant al que diuen els dos models estacionals.