Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important dir agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes de setembre és molt diferenciada sobretot en l’àmbit de temperatures , el model europeu no és gaire optimista amb temperatures per sobre la mitjana, una mica millor en l’àmbit de precipitacions per sobre de la mitjana meitat sud i anomalies per sobre la mitjana NE i si passa això és molt preocupant , ja que és de les zones més castigades. Mentre que el model americà ens manté unes temperatures en mitjana, notícia que seria boníssima i precipitació per sobre mitjana part més occidental i en mitjana part més oriental.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un mes de setembre optimista amb precipitació per sobre mitjana meitat sud i molt negatiu en la part NE, observeu com meitat sud de Catalunya estaria entre 15/20 litres per sobre la mitjana, la zona més NE quedaria per sota mitjana entre 5/10 litres (dèficit), realment horrible si passa. Pel que fa a la temperatura el panorama és pitjor, ja que ens posa anomalies de 0,5 a 1 grau a tot el país, recordem venim d’un estiu sec i amb temperatures per sobre mitjana.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model seria la cara més amable, és a dir mantindria en mitjana les temperatures a tot el territori, en l’àmbit de precipitació estaria per sobre mitjana meitat occidental i en mitjana la part més oriental agafant costa, sense pensar-ho o signem i més veient el model europeu.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de setembre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra des de l’1 de setembre fins al 15 anomalia negativa en alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. seria fantàstic i solament veu a partir del 16 de setembre anomalies positives i per tant més possibilitat d’una falca anticiclònica.