Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes d’agost??

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important dir agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes d’agost és molt diferenciada sobretot en l’àmbit de temperatures , el model europeu no és gaire optimista amb temperatures per sobre la mitjana, una mica millor en l’àmbit de precipitacions per sobre de la mitjana meitat sud i en mitjana meitat nord. Mentre que el model americà ens manté unes temperatures per sota la mitjana, noticia fantàstica per incendis forestals i precipitació en mitjana exceptuant punt més occidental.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un mes d’agost optimista amb precipitació per sobre mitjana meitat sud i en mitjana meitat nord, observeu com meitat sud de Catalunya estaria entre 5/10 litres per sobre la mitjana, potser la zona més NE quedaria una mica més frenada però en mitjana. Pel que fa a la temperatura el panorama és pitjor, ja que ens posa anomalies de 0,5 a 1 grau a tot el país, recordem venim d’una tardor seca i primavera molt pobre a escala de precipitacions. Per tan elevat perill incendi forestal

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model seria la cara més amable, és a dir mantindria una anomalia de temperatura negativa (per sota la mitjana climàtica) entre 0,5 i 1 grau a tot el territori , en l’àmbit de precipitació també seria en mitjana exceptuant zona més occidental nord, sense pensar-ho o signem i més veient el model europeu que ens fa tindre molta por i fins i tot pànic als possibles incendis forestals.

fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 d’agost i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Realment el que veu és que els primers dies d’agost estaríem en una zona d’anomalies negatives d’alçada geopotencial a 500hp , és a dir en terra de fronts i de baixes pressions, a partir del 6 d’agost la majoria de la península en pantà baromètric és a dir en terra de ningú, nosaltres amb algunes anomalies positives que a l’inici de la segona quinzena creixerien una mica, en cap cas pinta un agost segons aquest model de bloqueig anticiclònic.

2 comentaris

  1. Alfons

    Pot ser que a l’Agost tinguem a la Catalunya Central alguns dies de tempestes i en general temperatures en mitjana?

    • alex

      Pot ser tot i que no pinta vist le que esta passant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑