Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important dir agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes de juliol és diferenciada sobretot en l’àmbit de precipitacions, el model europeu no és gaire optimista ens pinta un mes sec i amb temperatures per sobre la mitjana en l’àmbit de precipitacions menys de les que tocarien a juliol que ja són poques..gens engrescador de cara als possibles incendis forestals. Mentre que el model americà ens manté unes temperatures per sobre la mitjana (menys punts de la costa) i precipitació en mitjana o fins i tot per sobre part més oriental, millor que el model Copernicus.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un mes de juny sec i amb anomalies de precipitació força elevades, observeu com Catalunya estaria entre 0,5 i 1 grau per sobre la mitjana, potser la zona central quedaria una mica més frenada segurament per incidència. Pel que fa a la precipitació el panorama és encara pitjor, ja que ens posa anomalies molt importants a quasi tot el país agreujant la zona més occidental del país amb un dèficit hídric molt important, recordem venim d’una tardor seca i primavera molt pobre a escala de precipitacions.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model seria la cara una mica més amable, és a dir mantindria una anomalia de temperatura positiva entre 0,5 i 1 grau a quasi tot el territori exceptuant el NE que estaria en mitjana, en l’àmbit de precipitació també seria en mitjana o fins i tot ponent cap amunt amb una mica més de precipitació del que seria la seva mitjana climàtica, sense pensar-ho o signem i més veient el model europeu que ens fa tindre molta por i fins i tot pànic als possibles incendis forestals.

fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 19 de juliol i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Realment el que veu és que els primers dies de juliol estaríem en una zona de pantà baromètric d’alçada geopotencial a 500hp , és a dir en terra de ningú sense altes pressions ni baixes pressions, aquí la versió més optimista sria a partir segona quinzena on podríem tindre anomalies negatives i per tant terreny de baixes pressions.