Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Aquest hivern tindrem amb l’ENSO “la niña” quins efectes pot tindre?

LA @NOAA fa pocs dies confirmava un episodi de “la niña” aquest hivern, explicàrem en aquest article que és això de l’ENSO amb les dues parts que té “el niño” i “la niña”, què és? on es produeix? i quins efectes té aquesta teleconnexió, a més a micro escala la pregunta clau té efectes en la península i concretament a Catalunya?

ENSO és l’acrònim en anglès El Niño-Southern Oscillation i traduït en català El Niño-Oscil·lació del Sud. L’’ENSO són les variacions de la temperatura de la superfície del mar en les seves anomalies positives (més de 0,5 graus niño) i les anomalies negatives (menys de 0,5 la niña) durant tres mesos que es donen a l’oceà del Pacífic equatorial, també s’analitzen les precipitacions convectives, la pressió de l’aire en superfície i la circulació atmosfèrica.

Com a curiositat el nom del niño és, perquè solia produir-se entorn de nadal amb un augment de la temperatura superficial de l’aigua i els pescadors ho associaven al naixement del nen Jesús i d’aquí el nom del niño, i la niña com a oposat del primer.

En l’àmbit genèric tant el Niño com la niña produeixen pluges molt més abundants i sequeres importants s diferents punts del planeta us poso dues imatges molt gràfiques de la universitat de Columbia que expliquen aquesta situació, color verd més pluja de la que tocaria color marró sequera. Però observeu com de primeres aquesta teleconnexió no té uns efectes clars i visibles al continent europeu, significa no fa res?, no de fet estudis de Met office (UK) cada cop més sembla hi ha uns efectes que es van fent visibles a mesura avança aquesta ciència.

Aquestes imatges de la NOAA molt divulgatives i explicadores del que és ENSO amb les anomalies de temperatura i direcció dels vents alisis:

Així de forma explicativa podríem dir que en la fase de la niña hi ha un debilitament del corrent contra equatorial, observeu com els vents alisis es fan més potents i el corrent equatorial de sud agafa més força, especialment a prop de l’equador, per tant amb temperatures més fredes cap al Pacific.

Anem doncs a fixar ja a microescala quins efectes pot tindre el niño a casa nostre i utilitzarem una referència publicada al Meteocat amb un anàlisis de 100 anys d’estudi, reprodueixo text integre:

“si existeix alguna relació entre el clima a Catalunya i El Niño per als últims 100 anys. A partir de les dades de la tesi doctoral de Vicent Altava i Ortiz (2010) “Caracterització i monitoratge de les sequeres a Catalunya i nord del País Valencià. Càlcul d’escenaris climàtics per al segle XXI” es pot veure que la gran majoria de sequeres identificades al conjunt del nord-est de la península Ibèrica (Catalunya, l’Aragó oriental i el nord del País Valencià) que s’han produït des dels anys 80 del segle XX han tingut lloc després d’un episodi d’El Niño”

En el gràfic següent del mateix article queda clar que en situacions fortes de niño a casa nostre és molt més probable tindre situacions de sequera, tot i com observeu amb episodis de niña també s’han produït però molt menys, per això tot i que ho sembla no es pot afirmar al 100% i recordeu que en els gràfics més generalistes no surt representada la teleconexió.

Però que entenem per un niño fort o una niña forta??? , això passa quan la teleconexió té una anomalia de 2 graus superior a la mitjana (tan positiva niño, com negativa niña). Observem en la següent taula quina situació d’anomalies estem tenint:

Per tant des d’inici d’any tenim anomalies negatives, i situació de niña, observeu com l’hivern passat vam tindre niña, però no la podríem considerar forta, recordeu parlaríem com a niña (blau) forta seria amb anomalies de -2, igual que niño (vermell) fort que seria cap a +2. Els grisos es consideren anys normals sense niño ni niña.

Mirem ara quina seria la previsió de cara a l’hivern, per això obtenim un gràfic de la mateixa NOAA amb diferents models d’anàlisis de previsió:

Observeu com la majoria de models situen la seva previsió per sobre de -0,5 i -1, fins i tot algun va cap el -2 ,d’aquí la declaració de la NOAA que tindrem un hivern amb niña.

Per finalitzar cal comentar que Met office l’agència britànica de meteorologia en estudis recents comenta que una niña pot ser favorable a situacions d’aire més fred en latituds més baixes, especialment en l’àrea mediterrània. Per tant potser un episodi de fred com la filomena podria de nou ser possible aquest hivern, de fet les previsions donen una niña més forta. cosa que augmentaría la probabilitat.

Una pregunta que em faig pot ser que una niña persistent afecti el fet de tindre menys llevantades com sembla?, i amb un niño aquests episodis poden ser més favorables tot i la sequera més general que sembla provoca el niño, és el que apassiona aquesta ciència fer-te preguntes.

6 comentaris

 1. Lys garrabou

  Molt interessant. Veurem quin fred, neu o vent tindrem al Alt Urgell… Gràcies.

  • alex

   Crec que poden ser positius per els #winterlove

 2. Albert

  Bona tarda! Aquest proper hivern ’21-22 serà plujós i nevara a cotes baixes? Gràcies

  • alex

   Això és el desitg que tenim, però amb aquestes teleconexions no es pot afirmar, marquen tendpència.

 3. lisi

  gràcies per l’article.
  Hi haurà precipitació en forma de neu o mes aviat mes fred sec al Pirineu? o tant sols es marcarà per fred intens a la conca mediterrània?

  • alex

   En teoria ha d’afavorir acumulacions de neu al Pirineu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑