Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes de Setembre.

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és homogènia quant a la temperatura, els dos veuen clarament anomalies positives, és a dir més calor de la que tocaria, i si mirem última actualització meteograma GFS ho deixa molt clar fins a meitat de mes, per tant, sembla força fiable. Quant a precipitacions són més optimistes, l’americà posa en mitjana i fins i tot NW per sobre mitjana, cosa que ens fa pensar en les clàssiques tronades del mes de setembre, i compte amb el mar que tenim. El model europeu fins i tot és més optimista, ens posa en mitjana i la meitat sud amb precipitació per sobre mitjana, sembla tindríem bosses fredes damunt la mediterrània, o alguna llevantada.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un setembre no gaire engrescador, amb temperatures per sobre del que tocaria, temperatures per sobre el normal entre 0,5 i 1 grau més i fins a 1-1,5 graus, i la precipitació ha millorat, estaríem amb mitjana i si us fixeu tot el sud amb taca blava precipitacions x sobre mitjana, podem pensar en alguna DANA o baixa, amb vents de llevant?

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model normalment és la cara amable, aquest mes ho és a mitges, temperatures 1 grau per sobre mitjana climàtica, però en l’àmbit de les precipitacions per sobre mitjana climàtica la part NW, i la resta del territori en mitjana climàtica.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 17 de setembre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell.

La bona notícia és que no es veu anomalies de 500hp, això ens fa pensar no tindríem bloquejos anticiclònics, ja que bé o posa en mitjana, voldria dir terra de ningú, o la segona setmana amb anomalies negatives, per tant, tindríem possibilitats d’entrada de bosses fredes, solcs, danes i amb el mar que tenim possibilitat de tronades clàssiques de setembre.

3 comentaris

 1. Alfons

  Això significa que podem tindre precipitacions importants i una lenta davallada de les temperatures al llarg del mes?

  • Playdoo16

   Fa la sensació que serà així, a veure si s’acaba complint

  • alex

   No, temperatura per sobre mitjana i precipitacions en mitjana o potser alguns punt del sud o Pirineu més occidental per sobre mitjana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2023 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑