Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Arranquem un episodi de tempestes. Previsió fins diumenge.

El primer de tot , és fer cas del titular episodi de tempestes, no estem davant una baixa, ni d’un solc (vaguada) on les precipitacions puguin agafar tot el territori i fer una bona regada, tempestes en meteorologia és sinònim d’irregularitat, que poden caure patacs molt importants i a pocs km quatre gotes o senzillament res. Si a sobre sumem l’orografia de Catalunya i les diverses “palanques càlides” de les serralades muntanyes, sumat a més de 500 km de costa en un mar bullint, doncs com per dir plourà a Barcelona a les 20 h amb un patac enorme, actualment és ciència-ficció fins i tot a poques hores, de fet s’ha de fer seguiment de radar i com aquell que diu a hora vista veure-les venir, ho explico perquè les tempestes és el més difícil de pronosticar pels models, i així és la meteorologia actual és modelització i interpretació, però no ens enganyem sobretot modelització.

Anem a fer una previsió fins diumenge, primer parlarem d’avui dijous, ara per ara el dia amb números de tempestes més severes. Mirem última actualització model Arome d’escala reduïda a 1,3 km de resolució:

a partir mig matí, tempestes que poden ser severes, arrencaran Pirineu i Prepirineu, a la tarda baixaran cap Cat central, agafant ponent i prelitoral, arribant al litoral i la costa tarda/nit, tarda vespre afectant comarques del sud, potser arriben amb mala llet cap al camp de Tarragona, irregularitat màxima, però en aquesta zona tarda vespre hi haurà palanques de CAPE molt importants. Fem una ullada al radiosondatge real del Meteocat:

Atenció possible severitat avui, mireu radiosondatge real fet per el Meteocat

12 UTC, 2796,7 Kg/Joule, CAPE important, sumat a un LI de -8 a 500hp, per tant si el LI és tant negatiu, significa que l’aire fred que envolta la bombolla d’aire més càlida és molt fred, per tant, té molta benzina per seguir pujant amb una convecció de severitat, 10/12/15km d’altitud.el camí de la bombolla x trobar aquest CAPE, és el LFC de 956m, per tant, amb el sol d’aquest matí i orografia fàcilment superables.

Per divendres:

El primer a dir és que tornarà a ser un dia de tempestes, per tant, semblant al d’avui sol al matí, això si amn tramuntana i mestral bufant i a partir migdia encenem la convecció, fins fa unes hores semblava seria el dia TOP, però ara diferents models han reduït la seva extensió, sincerament no em fiaria gaire les condicions seguiran, observeu avui bosses fredes a 500hp de -10/-12 (uns 5.500m), però divendres continua igual i fins i tot el model GFS modelitza aire fred de fins -14 extrem nord, CAPE disparat, resumint ara per ara a Catalunya Central, comarques interiors de Girona & Barcelona i el prelitoral de Tarragona, potser a tocar terres de l’Ebre, a la matinada ruixats sobretot al mar des del camp de Tarragona fins costa central, que de tant en tant poden tocar costa i deixar patacs.

Dissabte:

Encara no farem net del tot sobretot entre la matinada i al matí, ruixats dispersos del camp de Tarragona (molts al mar) i d’altre agafant el NE, de forma inconnexa tot i curiosament la precipitació Pirineu i Prepirineu arrancaria a migdia/tarda per les palanques de calor i que encara hi ha aire fred en alçada. Resumint un dissabte inestable al matí voltejant la costa sobretot NE, i patacs Pirineu i Prepirineu de tarda, això si amb menys extensió e intensitat que els altres dies.

Ara per ara dia amb sol, el més tranquil de tots amb alguna tempesta de tarda Pirineu i Prepirineu

Per finalitzar fem una miradeta l mig termini, Completament amb pinces, però el model Europeu a més dels ruixats d’avui i demà sobretot , ens posa un inici de setembre engrescador a escala de precipitacions, el GFS no tant, però també suca, això si en la banda alta del mercuri amb #localoret però sense ser #bomboinfierno

2 comentaris

  1. Pere

    Molt bé Álex

  2. Sergi

    Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑