Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà l’Octubre del 2023

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. Solament s’ha de veure que aquest estiu es preveia humit, millor no comentar més. Però en canvi en quan a la temperatura, el seu nivell d’encert és força elevat.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és força homogènia quant a les precipitacions, els dos models veuen precipitació per sobre la mitjana climàtica, cosa que seria una fantàstica notícia, sobretot l’europeu és més optimista en general a tot Catalunya, i especialment a la costa i prelitoral, sense excessos, però per sobre mitjana. Mentre l’americà se centra a veure precipitació per sobre mitjana al terç nord-oest. Quant a temperatures tots dos van completament homogenis temperatures clarament per sobre mitjana climàtica, de moment com estem començant l’octubre i veient les previsions meteorològiques sembla que així serà.

Per entendre una mica millor què és un model estacional i quines variables utilitza per determinar aquestes tendències agafem per exemple el model Copernicus, Europeu:

Per a la predicció de l’evolució del clima, els models estacionals com Copernicus prenen en compte diversos factors que poden afectar el clima, incloent-hi les temperatures de la superfície de la mar, les corrents oceàniques, les variacions en la radiació solar, i les emissions de gasos d’efecte hivernacle, entre d’altres.

Per fer una predicció, el model Copernicus utilitza dades d’observació recollides en temps real, així com dades històriques, per generar simulacions del clima. Aquestes simulacions s’utilitzen per predir les tendències climàtiques futures, incloent-hi les temperatures, les precipitacions i altres variables climàtiques.

Les dades que es tenen en compte en el model Copernicus varien depenent de la regió geogràfica i de la variable climàtica que s’estigui estudiant. Per exemple, per predir la temperatura a Europa, el model utilitzaria dades sobre la temperatura de la superfície de la mar i altres variables oceàniques que afecten el clima a la regió.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un octubre càlid amb temperatures d’1/1,5 graus per sobre la mitjana. Quant a la precipitació sembla veuria precipitació per sobre mitjana, especialment la franja litoral i agafant el prelitoral, el que ens faria pensar en situacions que afavoririen vents de llevant. El que queda clar els primers dies d’octubre és que no passarà i entenc, si el model o encerta estaria encaminat a la segona quinzena del mes.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest mes els dos models coincideixen plenament amb la temperatura i l’americà s’apunta a temperatures clarament per sobre la mitjana climàtica, coincideix plenament amb les previsions meteorològiques de la primera quinzena del mes. Quant a precipitacions, marcaria precipitació per sobre la mitjana, sobretot en el terç nord-oest, però veient els últims resultats en les precipitacions no som gaire optimistes al respecte, i més tenint les previsions d’aixeta tancada mínim fins al 10 d’octubre.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 d’octubre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. El model ens marca que la península estaria en terra d’altes pressions amb un bloqueig anticiclònic marcat mínim quasi fins al 15 d’octubre, és a dir els primers 15 dies d’octubre amb l’aixeta tancada, un desastre. A partir del 15 fins al 20, on arriba, estaríem en terra de ningú, per tant, sense poder assegurar tinguéssim uns dies de pluja, en definitiva un desastre.

Per finalitzar i veient les previsions meteorològiques a curt termini, podem dir que els 10 primers dies d’octubre la calorada està assegurada i l’aixeta de precipitacions tancada.

3 comentaris

 1. gemma delgado girona

  Seguim amb calor!!!

 2. Albert Rodríguez

  Geàcies per les teves publicacions. sóc gelater i em va molt bé el que expliques.

  • alex

   Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑