Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes de desembre?

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes de desembre és una mica diferenciada en l’àmbit de temperatura, mentre el model europeu ens posa temperatura per sobre la mitjana (no gaire) l’americà ens la posa en mitjana. On els models es diferencien completament és en la precipitació, la gran esperança l’Europeu força precipitació per sobre la mitjana sobretot a la costa cosa que fa pensar en llevantades, mentre que l’americà en mitjana.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un desembre amb temperatures lleugerament per sobre la mitjana 0,5 graus com a molt, però el que ens fa contents (si passa) és la precipitació que podria ser entre un 15-25% per sobre del que tocaria. I mirant les anomalies positives fa pensar amb un anticicló de bloqueig cap UK obrint pas a baixes de recorregut m’editarà provocant les famoses llevantades.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model veu la temperatura en mitjana i la precipitació en mitjana, per tant, un desembre com els de sempre, el que ens sorprèn és que a la meitat oest la posaria clarament per sota la mitjana, el que ens fa pensar que igual que l’europeu veu aquest bloqueig anticiclònic atlàntic, deixant el pas d’alguna baixa a la mediterrània, però no tantes com veu el model europeu.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 19 de desembre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ens mostra possibilitat de baixes i fred fins cap al 4 de DES, del 4-9 de DES bloqueig no gaire fort, de nou del 10-14 DES possibilitat entrades fredes i precipitació i seria del 15 al 19 un altre bloqueig no gaire fort.

5 comentaris

 1. Roger Llagostera Pladevall

  Firmem cfs?? Yes!!

  • alex

   firmem

 2. oriol

  Recony que complicat tot plegat. Hem de fer com feia un llop de mar a La Mar d’Amunt. Quan li preguntavem : quin temps farà demà al mati, ell invariablement deia: t’ho diré a la tarda.
  Em quedo amb les llevantades. (i nevades o nevoses).
  Gràcies per ser com el Libro Gordo de Petete que te instruye y divierte.

  • alex

   jajajajajajajajaja

  • alex

   ;)))

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑