Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Bloqueig Omega, el seu trencament i un final de desembre que pot ser mogut.

Omega block, paraula que ens defineix el que tindrem sobretot aquest final de setmana, que com el seu propi nom indica és un bloqueig, per tant, una barrera a les baixes pressions i a les invasions fredes, situació anticiclònica que per molts punts del país és l’autèntic fred i sensació d’hivern, per les boires i la inversió tèrmica. Rep el seu nom perquè agafa la forma de la famosa lletra grega omega.

Hem de pujar la mirada una mica cap amunt concretament als 300hp on tenim el famós JET Stream, aquest corrent d’aire que pot agafar velocitats de fins a 300 km/h o més, és el corrent per defecte, que anomenen zonal, és a dir d’est cap a oest, i normalment és rectilini fent de barrera, el que està per sobre seu és el marro, baixes i fred, mentre el que està per sota bloqueig anticiclònic, no cal que us digui on normalment estem nosaltres.

Però que és exactament un configuració de bloqueig omega?

Una àrea d’alta pressió s’intercalarà entre dues zones de pressions baixes una a l’est i l’altre a l’oest, també lleugerament cap al sud. El temps d’un lloc dependrà on s’ubiqui respecte a l’estructura de bloqueig: no és el mateix estar ubicat a la base del bloc en els seus ramals ascendents, que en sector nord o sector sud descendent, per posar-hi tres zones característiques. Com podeu observar nosaltres a finals de setmana estarem just a la base per tan altes pressions damunt nostre i bloqueig. La bona notícia és que sembla que a partir de dilluns aquesta configuració es pot començar a trencar.

Fem una miradeta a l’evolució del model GFS12Z tot i la incertesa ens pot donar una idea del que expliquem:

Una àrea de baixes pressions s’aniria acostant cap a les Açores i això faria empenya aquest anticicló de UK allargant-se cap a Groenlàndia, aquí pren joc un actor molt i molt esperat per nosaltres l’anticicló escandinau, per què??


Doncs perquè amb el seu sentit horari dels vents arrossega l’aire fred de l’Àrtic cap a latituds més baixes, però necessitem un altre actor, com diu l’amic Nerín això és un puzle que han d’encaixar totes les peces. Quina situació seria la ideal??, doncs agafem una fotografia d’avui just fa 20 anys la nevada del 14 de desembre del 2001, observeu la posició que seria ideal:

Aquesta situació va provocar un arrossegament de molt aire fred damunt nostre, amb recorregut marítim que va portar a una nevada històrica, observeu el mapa de temperatures a 850hp uns 1500m:

Per tant la pregunta clau, que necessitem perquè aquesta retrogressió es produeixi ??, és a dir una circulació d’est cap a oest, necessitem un passadís anticiclònic, el que anomenem el passadís rus , és a dir el que mostrava el mateix 2010 en aquest ca el dia 12, sempre molt aconsellable aquest models de re anàlisis clau per entendre situacions.

Que ens diuen els models quan estem fent aquest post, ens mostren que a partir del 20 comença agafar números dinamisme i el que és més important els actors estan movent-se (trencant el bloqueig), a més podem sumar un altre factor molt interessant un NAO que tendeix a posar-se molt negatiu i un AO també dos teleconnexions molt interessants i que tendeixen a afavorir-nos. El meteograma tot i la incertesa ho deixa clar, cap avall que fa baixada (temperatura) i possibles precipitacions que treuen el nas. En fi sent realista fins aquí es pot llegir, dir si nevarà a cota zero, el 24, el 25 el 28 és parlar per parlar, però aquest any tenim números , cosa que fa molts desembres que cap ni un.

16 comentaris

 1. JORDI DAVINS

  Gran predicció!! Tot i així avui per Tàrrega máxima de 3 graus.. Coses de la boira…

  • alex

   Gràcies!!!

 2. Josep M Picañol Codina

  Maca la previsió . M agradaria que es complís , ja que tindria una similitud amb la meva Meteoflaix publicada al setembre del 21
  Ara la nevada més important per mi va ser la del 1962 dia de Nadal ,amb una durada de 20 h. i menys 9 graus

  • alex

   Gràcies!!

   • alex

    Gràcies!!

  • alex

   Brutal!

 3. Josep M. Picañol Codina

  La revista La Tosca va sortir publicada la previsió salvant les distancies . Amb la vostre .
  Setembre 2021
  I ampliant l anualitat que va del Agost 21 al Juliol 22
  Agraït per donar aquest espai als aficionats .

  • alex

   Gràcies!!!

 4. Josep M Picañol Codina

  Revista La Tosca Meteoflaix setembre 2021

 5. Albert Folch

  Moltes gràcies per l’interessant article. Pot semblar una ximpleria, però un Nadal sense fred el trobo un pèl depriment.

  • alex

   Esperem, hi ha partit

   • alex

    Creuem els dits

  • alex

   Totalment d’acord.

 6. Daniel

  Que bien explicado Alex!”

  • alex

   Moltes gràcies!!

  • alex

   Moltes gràcies!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑