Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és homogènia quant a la temperatura, els dos veuen clarament un novembre amb anomalies positives, és a dir més calor de la que tocaria, si mirem última actualització, meteograma GFS , com a mínim ho mostra clarament a partir 5 de novembre, i tot i la dispersió per dies, i el més trist sense precipitacions.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un novembre càlid amb temperatures de 0,5 a 1 grau per sobre la mitjana, però el que ens fa molt contents (si passa) és la precipitació que podria ser entre un 10/20% per sobre del que tocaria, sobretot a la façana costanera, potser on menys comarques del nord de Lleida. Per tant cara i creu. Possiblement veu alguna llevantada, que en aquest cas també podria afavorir Pirineu Oriental

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes de novembre s’apunta a ser càlid, anomalies de temperatura d’un grau o més. La part positiva és que en l’àmbit de precipitacions posa Catalunya en mitjana, tot i que necessitem molta aigua, com a mínim no augmentaríem la sequera.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 17 de novembre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Clarament quasi les dues primeres setmanes de novembre amb falca anticiclònica, per entre el 10 i 14 de novembre veu terreny a possibles llevantades, per després estar en terra de ningú o lleugerament amb altes pressions. Per tant ,un novembre càlid, amb possibilitat de precipitacions a partir del dia 10 cap endavant, en aquest sentit ens fa ser més positius.