Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el Setembre del 2023

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. Solament s’ha de veure que aquest estiu es preveia humit, millor no comentar més.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és força homogènia quant a les precipitacions, els dos models veuen precipitació per sobre la mitjana climàtica, cosa que seria una fantàstica notícia i sobretot l’europeu és molt optimista per ponent i les terres de l’ebre, molt semblat a l’americà. Quant a temperatures són la cara i la creu, mentre el model centreeuropeu veu temperatures clarament per sobre mitjana climàtica, l’americà les veu en mitjana, veurem… tot i que mirant les previsions aquest inici de setembre van cap amunt donant més la raó a l’europeu.

Per entendre una mica millor què és un model estacional i quines variables utilitza per determinar aquestes tendències agafem per exemple el model Copernicus, Europeu:

Per a la predicció de l’evolució del clima, els models estacionals com Copernicus prenen en compte diversos factors que poden afectar el clima, incloent-hi les temperatures de la superfície de la mar, les corrents oceàniques, les variacions en la radiació solar, i les emissions de gasos d’efecte hivernacle, entre d’altres.

Per fer una predicció, el model Copernicus utilitza dades d’observació recollides en temps real, així com dades històriques, per generar simulacions del clima. Aquestes simulacions s’utilitzen per predir les tendències climàtiques futures, incloent-hi les temperatures, les precipitacions i altres variables climàtiques.

Les dades que es tenen en compte en el model Copernicus varien depenent de la regió geogràfica i de la variable climàtica que s’estigui estudiant. Per exemple, per predir la temperatura a Europa, el model utilitzaria dades sobre la temperatura de la superfície de la mar i altres variables oceàniques que afecten el clima a la regió.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un setembre càlid amb temperatures de 0,5/ 1 grau per sobre la mitjana, i fins i tot el Pirineu més occidental d’1/1,5 graus, quant a la precipitació sembla veuria precipitació per sobre mitjana, i fins i tot la meitat sud més afavorida que la meitat nord, si mirem la comunitat valenciana, ens fa pensar en DANES o despenjament que afectaríem més aquella zona, com la d’aquest cap de setmana.

Model Amèrica o de la NOAA

A diferència del model Europeu que ens marca temperatures per sobre mitjana, el model americà ens marcaria en mitjana climàtica, que sempre en aquest període càlid és una molt bona notícia. Per tant, calor de setembre, però molt suportable. Quant a precipitacions, marcaria clarament precipitació per sobre la mitjana, posant fins i tot un píxel blau que costa molt de veure. Realment ens fa ser optimistes, però veient els resultats d’aquest estiu en aquest tipus de modelització s’ha de ser molt prudent.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 19 de setembre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. El model ens marca que la península estaria en terra de baixes pressions fins al dia 9 de setembre, i les dues següents fins al 19 en terra de ningú. Esperem que sigui un mes plujós perquè és completament urgent!!

2 comentaris

  1. Ignasi

    Super ben explicat. Moltes gracies

  2. Francesc

    Esperem com diu l’Alex, que aquest mes entrant sigui mes plujós del normal, ens molta molta falta per a tot, especialment per omplir els embassaments i per l’agricultura, especialment en l’olivera i els camps de seca i per poder començar la campanya de preparació i sembra dels cereals en condicions mitjanament optimes, tot venint de la passada campanya a nivell ruïnós per la sequera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑