Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Canvi radical de temps a partir dissabte tarda/vespre.

Després d’una setmana infernal, la bona notícia és que hi ha llum al final del túnel. A partir de dissabte a la tarda ens entrarà un solc (vaguada en castella), recordem solen ser regions on l’aire ascendeix i poden actuar com a àrees de convergència, on els vents provenint de diferents direccions es troben i poden donar lloc a condicions meteorològiques més inestables, en aquest cas va associat a un embossament fred en alçada de fins -17 a 500 hPa uns 5.500m, i això és una petita bomba atmosfèrica, molt aire fred a les alçades que ens trobem.

El primer que hem de tenir en compte, és que tenim molta calor acumulada superficial, sumat a una aigua del mar excepcionalment alta, amb 28,5 graus, és la temperatura més alta registrada i iguala la temperatura màxima del 21 de juliol del 2022, el que vindria a ser quasi 3 graus per sobre la mitjana climàtica. Tot i ser factors desencadenants de tempestes i severitat, ens falta l’element bàsic per la convecció, l’aire fred, aquest apareixerà com hem comentat en forma de solc, ben col·locat i de punxa (els bons) amb una transició ràpida, però creiem força efectiva. Un altre element clau serà el CAPE, el terme “cape” fa referència a l’acrònim en anglès “Convective Available Potential Energy”, que es tradueix com “Energia Potencial Convectiva Disponible”. És una mesura de l’energia que pot ser utilitzada per a la convecció atmosfèrica, que és el moviment vertical de l’aire causat pel canvi de temperatura i pressió.

La cape es calcula comparant la temperatura d’un paquet d’aire ascendent amb la temperatura de l’entorn que l’envolta a diferents nivells d’altitud. Si la temperatura del paquet d’aire és significativament més càlida que la de l’entorn, això indica que l’aire és inestable i té l’energia suficient per a elevar-se verticalment. Aquesta energia pot donar lloc a la formació de tempestes, corrents ascendents i altres fenòmens atmosfèrics convectius. Mireu quin CAPE tenim per dissabte vespre:

Resumint, tenim condicions de tempestes amb severitat en alguns casos, per tant, el primer de tot és com sempre prudència, i apartar cotxes, rieres i lleves de rius i netejar desaigües. Segon element molt important, un solc no és una baixa!!!, en conseqüència, hi haurà frustracions i llocs on no plourà, són tempestes i sempre porten un caràcter d’irregularitat, serà un respir, en cap cas el final de l’estiu que té corda, i no ens recuperarà de la sequera, serà perquè els boscos puguin respirar. Anem doncs a intentar explicar més o menys horaris i llocs més probables de major i menor pluja.

El canvi de masses d’aire, i la part prefrontal ens arribarà dissabte tarda, amb els primers ruixats, que en un principi no seran gaire forts, serà a partir del vespre i sobretot diumenge matinada i mati, quan tindrem l’activitat tempestuosa més important i forta. Ara per ara pensem que diumenge tarda i vespre la majoria de precipitacions finalitzaran i el que notarem és l’aire fred i un canvi de temperatura molt notable, penseu que les màximes de diumenge als Pirineus entre 15° i 20° menys, a l’interior de Catalunya entre 14/17 menys i a la costa entre 7° i 11° menys.

Sembla que les zones més afavorides seran costa daurada, central i punts costa brava, així com el litoral i prelitoral, Pirineu & Prepirineu sobretot determinats punts oriental i NE & punts de l’interior ,difícil precisar localitats per irregularitat, i molta aigua al mar i sobretot les Balears que poden tindre patacs molt importants. Ara per ara les zones menys afavorides les de ponent i sud de Catalunya, sobretot més cap a les terres de l’Ebre. Hi ha molts models i acumulats, com sempre diem són aproximatius, però perquè us feu una idea us deixo uns quants.

L’altra notícia serà el vent, tindrem mestral & tramuntana molt encabronades i vent molt fort al Pirineu, des de diumenge a la tarda agafant tot dilluns, per tant, molt mala idea la navegació, l’estat de la mar no serà bo i gens aconsellable fer cims al Pirineu, on a sobre la sensació de fred serà molt notable, penseu la cota de neu pot estar cap als 2500m o potser menys.

Per finalitzar, tindrem l’anècdota que tornarà la neu al Pirineu, potser amb algun acumulat de 10/15 cm als cims. Diumenge i dilluns la cota es podria situar entre els 2800 i 2500m, més fred dilluns. Per finalitzar seguirem amb temperatures per sota mitjana fins a finals de mes, donant un respir a persones i boscos, però com hem dit al principi l’estiu encara no està liquidat.

12 comentaris

 1. Mondon

  Super informe

  • alex

   Gràcies!!!

 2. Joan Castillo Caparroz

  Moltes gràcies! No sé què és un “cape”. M’ho pots aclarir?
  Merci!

 3. Mercè Cantó

  Nosaltres ara al càmping de Sant Llorenç de Morunys on dimecres tarda va caure el què no està escrit. El dolent de tot és que fa mal degut a la sequetat de la terra i no absorbeig prou ràpid. Salut

 4. Rosa

  Diumenge nit per viatjar a les Balears amb vaixell, podrem?

  • alex

   Biodramina i molt complicat

 5. Joan Perelló Aragonès

  Explicació espectacular! Gràcies!!!

  • alex

   Moltes gràcies!!

 6. Carina Piñol Pellicer

  Gràcies per la informació!

 7. Dcm

  Quin plaer de crònica. Didàctica i ben exposada. Moltes gràcies!

  • alex

   Moltes gràcies!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑