Bon dia:

Aixxxx que cada vegada pinta millor lo de divendres i dissabte, ara per ara mapes en mà j,o ho centraria més en divendres vespre i dissabte matinada amb una segona part (menys) dissabte tarda per tindre un diumenge amb solete. L’altre dia us vaig parlar del LI (índex Lifted) recordem breument que era : és una mesura quantitativa que serveix per mesurar l’empenta hidrostàtica (toma ya, ara l’Alex va de físic sobrat jajjajaja, no patiu, sóc de mates..) a els nivells mitjos, això vol dir la capacitat que té per pujar l’aire fins amunt (10/12 km) fins a saturar-se i per tant provocar la condensació i la pluja. Penseu que quanta més energia tingui per pujar més alçada agafara i és aquesta la que provocara l’aparició de la pedra, què és la congelació de la goteta i grans patacs d’aigua.

Avui parlarem de l’altre índex que serveix per mesurar aquesta energia que té l’aire per pujar índex CAPE. Penseu que la hidrostàtica: significa la força d’empènyer una bombolla d’aire cap amunt la produeix bàsicament dos factors l’augment de la temperatura potencial, és a dir que faci calor i l’altre d’humitat en alçada, mentre que l’aigua del núvol i la pròpia precipitació el disminueixen. Doncs la CAPE que significa l’energia connectiva potencial disponible, és mesura en J/KG (mireu foto que us he posat escala que va de 0 fins a 2500) Un joule seria la força que fa un treball per moure un newton en un metre és a dir perquè m’entengueu fàcil vindria a ser la força que necessitem per tirar una poma cap amunt un metre (poma normaleta jejeje). Doncs bé quan tenim forces de 1000 cap a 2000 J/KG tenim tempestes que poden ser severes ja a partir de 500 significa inestable. Mireu gràfic que us poso combinació LI i CAPE per divendres nit /dissabte matinada, mireu sobretot divendres nit valors de 1300 J/KG i LI de -5. En les zones on esta hi han més possibilitats que es produeixin tempestes. La claus de tot això? la Enessima bossa freda que ens arribara en alçada amb valors de -14 a 500hp (uns 5.500m) portant associada una zona de baixa pressió i per tant una autopista a que l’aire calent pugi a buscar el fred per formar les tempestes. Bé per aquesta setmaneta ja esta bé rolletes Àlex, em pogut aprendre tots la utilització de dos índex molt bons per definir tempestes LI i CAPE. Salut i meteo