Bona tarda:

Si seguim mirant mapes una mica a llarg termini, us poso fotografia a nivell isobàric del 30 de juliol segueix mostrant clarament que l’Anticicló de les Açores es troba a una latitud molt inferior del que li tocaria a l’estiu. Penseu què és un anticicló subtropical alimentat per la zona de convergència intertropical: un cinturo que suma els vents del hemisferi sud i nord just al centre de la terra portant tot l’aire càlid i humit cap amunt i per tant fent una zona de baixes pressions (l’aire puja) i per tant provocant un cordo de pluges i nuvolositat amb grans precipitacions.

On tindria que estar el Anticicló de les Açores??? doncs molt més amunt , com aquell que diu tocant la península i al ser un anticicló de gran dimensions, a l’estiu creix més alimentat per la calor (un anticicló subtropical o de calor a més calor és fa més gros, hi han de fred com el de siberià però és un altre tema) bloquejant la península d’entrades fredes i portant vent del sud per tant arrastrant el vent tòrrid del nord d’Àfrica. Bé Àlex això ja ho vas dir, però perquè passa aquest any? Una de les coses que he après, és que en meteo no podem parlar d’una sola causa són moltes causes i partint que l’atmosfera és una caos, pues apañados vamos. Si hem dit que un anticicló creix i el forma la calor( i el vent decreixent) que tenim a la terra que produeixi calor??? Doncs si, el Sol, i la pregunta el sol sempre escalfa igual? Doncs s’ha observat que té un cicle d’uns 11 anys i que va relacionat amb les taques solars, a més taques més radiació més calor (en plan molt resumit) , doncs ara tot just el 2018 hem començat la fase de menys radiació o el que vol dir fase on el sol calenta menys, mireu la segona foto que us poso son els cicles solars representats i els anys els punts verds serien els de menys radiació, tot just començaríem nou cicle amb radiació més baixa.

Molt interessant el concepte del Mínimo de Maunder i la coneguda com petita edat del gel entre 1645 i 1715, època d’uns 70 anys on l’activitat solar va ser molt baixa i es van tenir els hiverns més rigorosos enregistrats fins ara. Són temes que personalment m’apassionen i donen una mica de llu, però compte això no vol dir hiverns molt freds ni canvi radical, és un factor més. En seguirem xerran. Salut i Meteo