Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà l’Agost del 2023

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és força homogènia quant a les precipitacions, els dos models veuen precipitació per sobre la mitjana climàtica, cosa que seria una fantàstica notícia i sobretot l’europeu és molt optimista. Quant a temperatures són la cara i la creu, mentre el model centreeuropeu veu temperatures clarament per sobre mitjana climàtica, l’americà les veu en mitjana, veurem… tot i que mirant les previsions aquest inici d’agost van cap a estar en mitjana.

Per entendre una mica millor què és un model estacional i quines variables utilitza per determinar aquestes tendències agafem per exemple el model Copernicus, Europeu:

Per a la predicció de l’evolució del clima, els models estacionals com Copernicus prenen en compte diversos factors que poden afectar el clima, incloent-hi les temperatures de la superfície de la mar, les corrents oceàniques, les variacions en la radiació solar, i les emissions de gasos d’efecte hivernacle, entre d’altres.

Per fer una predicció, el model Copernicus utilitza dades d’observació recollides en temps real, així com dades històriques, per generar simulacions del clima. Aquestes simulacions s’utilitzen per predir les tendències climàtiques futures, incloent-hi les temperatures, les precipitacions i altres variables climàtiques.

Les dades que es tenen en compte en el model Copernicus varien depenent de la regió geogràfica i de la variable climàtica que s’estigui estudiant. Per exemple, per predir la temperatura a Europa, el model utilitzaria dades sobre la temperatura de la superfície de la mar i altres variables oceàniques que afecten el clima a la regió.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un agost càlid amb temperatures de 0,25/ 1 grau per sobre la mitjana solament al Pirineu, i tota la resta del territori d’1/1,5 graus, quant a la precipitació sembla veuria precipitació per sobre mitjana, i fins i tot l’àrea del Pirineu i Prepirineu i punts Cat central i punts de l’oest encara més regades, per tant, una fantàstica notícia.

Model Amèrica o de la NOAA

A diferència del model Europeu que ens marca temperatures per sobre mitjana, el model americà ens marcaria en mitjana climàtica. Per tant, calor d’agost, però molt suportable. Quant a precipitacions, marcaria clarament el Pirineu per sobre mitjana climàtica i en general meitat nord i punts de l’oest de CAT, mentre la resta estaria en mitjana.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 16 d’agost i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. El model en cap cas ens marca un bloqueig de la falca anticiclònica, més aviat Catalunya, està en terra de ningú, per tant, amb més números ens puguin passar cues de fronts o algun embossament fred.

2 comentaris

  1. Alfons Lardin Macia

    Més aviat sembla Agost amb temperatures en mitjana o un pel per sota i pluges per sobre la mitjana.

  2. Alex

    Bon dia Alex,
    Com veus la segona quinzena d’agost a la zona de Interlaken Suiza.
    GRACIES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑