Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes d’octubre

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és homogènia quant a la temperatura, els dos veuen clarament un octubre amb anomalies positives, és a dir més calor de la que tocaria, si mirem última actualització, meteograma GFS , com a mínim no mostra clarament aquesta pujada de mercuri, més aviat en mitjana, però és el tram de més dispersió, per tant, menys probable, i arriba fins al 12 OCT. Quant a precipitacions són la cara i creu, l’americà la cara, posa en mitjana i fins i tot NW per sobre mitjana, cosa que ens fa pensar en possibles solcs i cues de front, mentre europeu menys precipitació que tocaria, exceptuant algun punt de la costa.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un octubre no gaire engrescador, amb temperatures per sobre del que tocaria, temperatures per sobre el normal entre 0,5 i 1 grau més, i la precipitació ens posa clarament per sota la mitjana, molta precipitació al mar, per tant, potser punts de la costa poden rascar alguna cosa, semblaria molta influència en alçada de vents de SW, o alguna baixa ficada massa mar endins.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model normalment és la cara amable, aquest mes ho és a mitges, temperatures 1 grau per sobre mitjana climàtica, però en l’àmbit de les precipitacions per sobre mitjana climàtica la part NW, i la resta del territori en mitjana climàtica.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 17 d’octubre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell.

La veritat, fins a meitat de mes que és fins on arriba el model, veu que estarem sotmesos a anomalies positives a 500hp o el que és el mateix, falques o anticiclons, exceptuant la primera setmana que estaríem en terra de ningú, això ens fa pensar en una situació de poques precipitacions de moment, i aniria més lligat amb el que veu el model europeu que no l’americà.

1 comentari

  1. Adrià

    M’agrada disposar de 2 models i l’explicació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑