Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Molta incertesa de divendres a dilluns

Avui parlant amb companys de meteo, alguns deien això recorda al follon de Sant Jordi (per la dificultats de la previsió), doncs la veritat apunta maneres, tot i que la modelització ha evolucionat una barbaritat, i cada vegada els models són més resolutius, tenim una situació de nassos, sumat a què molta gent té tres dies de festa,  és la Mercè i Santa Tecla, buffffff quin marro!!! Però això és la meteo, i als que ens apassiona són aquestes situacions on t’has de tirar a la piscina. Començarem aquest post amb certeses (poques) per arribar a les incerteses moltes, i fer un #lastupdate avui dimecres, amb una validesa de 24 hores, per tant, continuarem actualitzant.

Comencem com sempre mirant molt cap amunt, cap a 500 hPa (5.500 m), concretament uns mapes que m’agraden molt, el que serien anomalies d’alçada geopotencial, ens dibuixen molt bé les situacions sinòptiques que tenim. Observeu, embossament fred que es despenja divendres, aquest embossament fred es reforça i queda configurat com a solc entre dissabte i diumengei en comptes d’anar d’oest a est, baixa cap al SW, per dilluns convertir-se en una bossa freda aïllada i, per tant, agafar vorticitat i ser ciclònica, tela!!!!

Com podem interpretar aquesta situació?, anem al més proper, el divendres, tot sembla indicar que tindrem precipitacions importants i segurament en forma de tempesta divendres tarda/nit matinada de dissabte i primeres hores del matí. En profunditzar-se el solc rebrem la part dels vents de SW la massa més càlida i humida, que sumada a una situació d’inestabilitat en alçada farà arrancar les precipitacions, recordem que encara no tenim els models més precisos, però us deixo uns quants acumulats fins dissabte cap a les 15 h. Observeu primer la situació dels vents en alçada clau per entendre el moviment de masses.

Compte perquè serà quan més temperatura tindrem a 850hp, sumat a un mar amb una anomalia d’1,4 graus i, per tant, molt calent, és quan veig la possibilitat de tempestes, mireu per exemple patac UMKO.

Una cosa quedarà segura, el clatellot fred que tindrem serà notable, observeu que el solc quan es profunditzi anirà associat a isos de fins -23, i la bossa freda aïllada en el seu nucli de fins a -22.

A partir d’aquí incertesa màxima i que anirem actualitzant, però la cosa aniria així a partir de dissabte tarda augmentarien les precipitacions agafant zones com Pirineu i Prepirineu fins diumenge al matí que podem tindre pluges importants fins més o menys al migdia, podria ser en forma de tempesta, ara per ara sembla la tarda aniria millor. Dilluns no faria net, temperatura clarament a la baixa i ara per ara possibilitats ruixats dispersos.

4 comentaris

 1. Rat

  Convé que plogui molt, però sense fer mal

  • alex

   Exacte!

 2. Manel Gid

  Bona tarde, seria possible que per temperatures fora de joc això acabes siguent una llevantada a la zona del Baix Empordà?

  • alex

   llevantada , ara per ara segur que no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑