Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important dir agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes de juny és força diferenciada, pel model europeu no és gaire optimista ens pinta un mes sec i amb temperatures per sobre la mitjana i amb la primavera seca que portem gens engrescador de cara als possibles incendis forestals. Mentre que el model americà ens manté unes temperatures i precipitació en mitjana, molt millor que el model Copernicus

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un mes de juny sec i amb anomalies de precipitació força elevades, observeu com Catalunya estaria entre 0,5 i 1 grau per sobre la mitjana, potser la zona costanera quedaria una mica més frenada segurament per incidència de la marinada i els vents marítims, ja que el mar avui dia està uns dos graus per sota del que tocaria. Pel que fa a la precipitació el panorama és encara pitjor, ja que ens posa anomalies molt importants a quasi tot el país agreujant la Catalunya central amb un dèficit hídric molt important, recordem venim d’una tardor seca i d’una primavera que esta sent molt pobre a escala de precipitacions.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model seria la cara amable, és a dir mantindria una mitjana de temperatures és a dir juny seria juny sense temperatures per sobre el que tocaria ni per sota, i en l’àmbit de precipitació també seria en mitjana o fins i tot ponent cap amunt amb una mica més de precipitació del que seria la seva mitjana climàtica, sense pensar-ho o signem i més veient el model europeu que ens fa tindre molta por i fins i tot pànic als possibles incendis forestals.

fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 13 de juny i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Realment el que veu és que els primers dies de juny tindrem anomalies positives d’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny d’altes pressions això si no gaire marcades, i ja del 9 al 13 de juny on estaríem en terreny neutral i per tant amb més possibilitats ens visitessin baixes.