Cada hivern de forma natural neix el que coneixem com a vòrtex estratosfèric, neix per l’eix inclinat de la terra, on fa que a l’Àrtic el sol deixa d’incidir i, per tant, la capa d’ozó deixa d’emmagatzemar calor, a mesura avança l’hivern s’acumula molt de fred, aquest vòrtex està centrat sobre el vòrtex troposfèric que és on tenim el fred que ens pot afectar. M’agrada imaginar-me els dos vòrtexs com si fossin una baldufa, el piu de sobre seria l’estratosfèric i la baldufa en si el troposfèric, si és desestabilitza el piu d’a dalt és a dir l’estratosfèric aquest fa desestabilitzar el troposfèric, que seria quan la baldufa comença agafar moviments més amples i erronis, és en aquest moment quan el fred pota negra ens pot afectar a latituds més baixes, és a dir el que seria #caminatesblancos a tota pastilla amb el martell de TOR. Com es pot desestabilitzar?, doncs amb el que es coneix com a escalfament súbdit estratosfèric, és a dir un SSW, què és??, doncs que la temperatura puja 25 graus en una setmana ( estratosfera). Si això passa podem tenir entrades molt fredes al cap de dues setmanes o bé cap els EEUU o Canada o cap a Europa-Asiàtica.

Cal diferenciar entre dos tipus de vòrtex polar el troposfèric i l’estratosfèric, aquesta imatge de BAMS (enero 2017),de la American Meteorological Society ens ho ensenya d’una manera molt gràfica:

Expliquem una mica més com es forma:

A la tardor més o menys fins a la primavera, es forma el que es coneix com a vòrtex polar estratosfèric, per l’eix inclinat de la terra el sol deixa d’incidir a l’àrtic i, per tant, la capa d’ozó (situada a l’estratosfera) ja no reté calor i comença acumular molt aire fred que pot arribar fins als -90 parlem dels 10 km cap als 50 km en tall vertical a l’atmosfera, però què és?

Si mirem un sinònim de la paraula vòrtex vindria a ser remolí, xuclador, per tant, el podem definir com un cicló persistent, concretament és forma una àrea de baixa pressió amb un moviment molt fort de vents en sentit contrari al de rellotge, que el que fa és agafar l’aire fred i el va acumulant, creant un autèntic congelador que al llarg de l’hivern es va carregant amb molt d’aire fred i agafant temperatures molt per sota zero. Per tant, en tenir dos pols es formen dos vòrtexs (això si canviat la direcció dels vents), nosaltres ens centrarem en el que ens importa el de l’Hemisferi Nord, per tant, Pol Nord, per tant, regió Àrtica. Quina àrea agafa aquest vòrtex polar? Té una forma allargada que concretament té dos centres Baffin Island en Canadà i l’altre sobre el nord-est de Sibèria. Es crea per la mateixa inclinació de la terra, ja que a l’hivern el sol té molt poca incidència a l’hemisferi Nord i quasi no escalfa resi, l’aire a poc a poc es va refredant, com comentàvem cap a principis de tardor i a l’acumular-se tant aire fred es crea un centre de baixes pressions que es queda força immobilitzat. A l’haver-hi altes pressions en latituds més baixes, on el sol sí que incideix, es crea un corrent d’aire de les altes pressions a les baixes (gradient de pressió) configurant aquest anell que fa acumular l’aire fred i que el reté.

L’últim fred de pota negra que vam tindre al continent seria amb la siberiana que va afectar el 2018 observeu el gràfic següent mostra clarament com es va produir un escalfament estratosfèric (SSW) i com aquest al cap de dues setmanes tindria efectes molt importants.

Que podem esperar i que diuen els models?? Tindrem Escalfament???, de fet aquest s’hauria de produir a finals de gener fins a la meitat de febrer o una mica més, ja que si no de manera natural el vòrtex estratosfèric desapareix, la mateixa inclinació de la terra fa tornar a entrar el sol , per tant, s’escalfa de manera natural i desapareix.

Primer de tot mirem la temperatura que tenim ara mateix, agafarem l’alçada de 10hp que vindrien a ser uns 25 km cap amunt.

Com podem veure ens mostra un vòrtex compacte i fort i amb molt de fred acumulat, de fet la temperatura actual està per sota el que seria la mitjana climàtica i si mirem de moment en el que portem d’hivern continua compacte i fort sense cap SSW.

Com els models ens poden indicar si podem tindre un escalfament??, doncs hem de mirar els gràfics del que s’anomena els vents zonals, si aquests vents es troben forts, mantindran velocitats de 20 a 40 m/s, en cas que s’afebleixin podrien baixar fins a zero m/s i fins i tot provocar el que anomenem reversió dels vents, és a dir els vents no girarien d’oest a est sinó d’est a oest, és en aquest cas quan tindríem un esdeveniment fort de SSW que provocaria un vòrtex split (divisió vòrtex) i al cap de dues setmanes el fred pota negra entres cap a casa nostre. Doncs mirem la previsió dels vents zonals a curt termini:

La part pintada de color blau és el que ha passat fins ara, i la part vermella la previsió, per tant, a curt termini quasi fins a finals de gener ens mostren uns vents zonals forts, o cosa que és el mateix un vòrtex compacte i fort sense previsió de cap escalfament i en conseqüència possible SSW.

Mirem a més llarg termini i utilitzem el model GEFS, o cosa que és el mateix el model de probabilitat conjunta del GFS amb els diferents ensembles o possibles probabilitats d’esdeveniments.

A curt termini els diferents ensembles (31 ) tots ens mostren un vòrtex compacte, ja que els vents zonals encara foren forts i com podeu observar ens mostra zero easterlies és a dir cap ensemble veu la reversió de vents. Per tant, ja podem dir que fins finals de gener na de na, cap SSW i recordeu si es produís els seus efectes serien dues setmanes després en conseqüència ens aniríem cap al 15 de febrer sense que el fred pota negra ens visites a nosaltres o als EEUU.

Si mirem la previsió a 35 dies ens mostra que cap al 12/17 de febrer 2 ensembles dels 31 veuen una reversió de vents, per tant, sí que es produiria un escalfament notable del vòrtex i un SSW, però 2 de 31 el que seria un 6% de probabilitat que passes, és a dir baixíssima. Per tant, ara per ara aquest hivern potser perfectament finalitzi sense cap escalfament i, per tant, possibilitat de fred pota negra en principi no passi, així i tot compte això no té res a veure en què puguem tindre invasions fredes importants i fins i tot siberianes sense la necessitat d’un SSW, de fet ha passat vàries vegades fred important i fins i tot alguna siberiana sense cap escalfament.