Amb l’arribada dels reis d’orient el fred polar ha tornat a l’alta muntanya, avui s’ha arribat a -19,4 a la Pica d’Estats (3143m) i fins a -14,5 a la Tosa d’Alp, arribant a la Molina a peu d’estació a -8,7, entrada polar rigorosa que ha portat l’autèntic gener despès del mal son de l’anticicló que hem patit.

Aquest cap de setmana el podem dividir en dues parts, una primera a partir de divendres migdia fins dissabte matinada, una nevada de NW que afectarà sobretot Pirineu occidental i Nord d’Andorra, en canvi, Pirineu oriental caspilla, molt poca cosa perquè el JET entrarà amb poca força i en cap moment es posarà perpendicular perquè pugui fer el salt.

Així veu les precipitacions model Arome12Z:

El moment amb què més força entrarà el JET serà a partir de la tarda com podeu veure en la imatge fins més o ments mitja nit, per tant, el moment on la nevada agafarà una dimensió més gran, us poso imatges del JET i acumulat del model arome12Z, com sempre us comento aquests mapes de neu acumulada són aproximatius. Ens mouriem en molts casos en 15/20 cm fins als 30cm,o potser una mica més. La cota de neu arrancaria a uns 1000m per situar-se als 800m.

A partir d’aquesta matinada el vent es començarà a intensificar als cims del Pirineu, i serà cap a migdia i tarda on la tramuntana i el mestral es tornaran a posar en mode on, entrada de NW.

seria a partir de diumenge, alguns models l’arranquen a la matinada altres al matí , que començaria la nevada més important, la que faria sumar molts cm i que el dilluns continuaria. La clau una vegada més serà el JET strem, en els moments que fem aquest post els models a escala reduïda no arribem, però ens podem fer una idea, si mirem el JET en el model Arpege , veiem clarament com entra amb molta més força i més perpendicular cosa que farà en aquest cas saltar la nevada al Pirineu oriental.

Un altre tema és la cota de neu, que en principi tendiria a estabilitzar-se a uns 1600m, tot i que en un determinats moments podria pujar als 1800 m, però un moviment retrograda de l’aire fred la tornaria a fer baixar de cara a dilluns, per tant, podríem dir que mapes en mà avui (queda força i pot variar), diumenge matinada fins diumenge mig matí de 1300/1600m. De diumenge tarda a diumenge nit 1600/1800m i dilluns matinada de 1600m a 1200m. Us deixo diferents models i acumulats totals sumant la primera i segona nevada, com podeu veure en cotes de 2000m es podran superar sobretot Pirineu occidental 1 metre de neu nova.