Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes de gener?

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes de gener és completament diferenciada en l’àmbit de temperatura i precipitació, mentre el model europeu ens posa temperatura en mitjana l’americà ens la posa força per sobre la mitjana. En la precipitació, la gran esperança l’Europeu força precipitació per sobre la mitjana, sobretot a la costa, cosa que fa pensar en llevantades, mentre que l’americà molta menys precipitació de la mitjana. Per tant, la cara i la creu.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un gener amb temperatures en mitjana, però el que ens fa contents (si passa) és la precipitació que podria ser entre un 20-30% per sobre del que tocaria, sobretot a la costa, ja que el model marca menys precipitació sobretot Pirineu occidental, cosa que fa pensar en un bloqueig atlàntic i possibles llevantades. Mirant les anomalies positives fa pensar amb un anticicló de bloqueig cap UK obrint pas a baixes de recorregut mediterrani provocant les famoses llevantades.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model és per plorar, temperatures d’1 a 2 graus per sobre la mitjana , el que ens fa pensar que segueix veient aquest bloqueig zonal que ens ha afectat els últims dies de desembre i els primers de l’any . Quant a la precipitació ens la marca amb anomalies importants amb menys precipitació de la que tocaria, un drama de model.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 21 de gener i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Els primers dies de gener (fins al 5) mostra el bloqueig que fa dies que estem patint. Del 6 al 10 de gen, estaríem en zona de ningú o una mica amb geopotencials baixos. De l’11 al 15 de gen continuaríem en terra de ningú, i el model veu la probabilitat més alta de marro que podria ser important del 15 al 21 de gener.

2 comentaris

  1. Quico

    Gracies per l’informació, molt amena, directa i concreta.Faig de pagès i aquestes dades son cabdals per la meva feina . Felicitats pel teu web i endavant !

    • alex

      Moltes gràcies!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑