Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes d’abril del 2023.

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és completament diferent quant a la precipitació, i força homogènia en la temperatura, tots dos veuen temperatura per sobre la mitjana, i quant a les precipitacions, europeu veu precipitació per sobre mitjana en la serralada pirenaica, mentre americà sequera a tot el territori.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un abril càlid amb temperatures de 0,25/ 1 grau per sobre la mitjana , quant a la precipitació sembla veuria precipitació per sobre la mitjana a l’oest peninsular, i a casa nostra seria el Pirineu per sobre mitjana, cosa que signem amb els ulls tancats, però recordem el mes passat també veia situacions molt favorables i no cal comentar com ha acabat.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes d‘abril apunta ser sec amb anomalies de precipitació a tota la península, el contrari que l’europeu sobretot al Pirineu. En l’àmbit de temperatures posa Catalunya per sobre la mitjana, igual que el model europeu.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 22 d’abril i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ens mostra les tres primeres setmanes amb anomalies una mica negatives o en mitjana, i seria l’última setmana on ens tornaria a abraçar la falca anticiclònica.

Resumint diferències molt notables de tots els models, per tant, toca seguiment i veure on caurà la boleta definitivament.

1 comentari

  1. Quico

    Com no ens plogui en 15 – 20 dies a molt estirar la collita de cereal estarà totalment perduda.Ja veniem d’una anterior campanya amb pèrdues del 30 – 50% i ara nomes ens faltava aixo.La sequera persistent esta fent estralls a l’agricultura de seca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑