Moltes vegades sentim a parlar del Jet Polar, el Jet subtropical , si fa de barrera a casa nostra, configuracions zonals, que si entra perpendicular al Pirineu. En aquest post us intento explicar que és i quines afectacions pot tindre per a nosaltres.

Primer de tot, que és i sobretot com es forma?

El Jet Stream es forma com a resultat de la diferència de temperatura entre l’equador i els pols. A mesura que la Terra és escalfada per la radiació solar, l’aire a l’equador esdevé més calent i lleuger, mentre que l’aire als pols és més fred i dens. Aquesta diferència de temperatura i pressió crea un gradient de pressió que fa que l’aire s’acceleri i es mogui des dels tròpics cap als pols. Recordem que l’aire va de les altes pressions a les baixes pressions, sempre omple el buit que es genera.

Perquè el jet va sempre direcció d’oest cap a est?? Efecte Coriolis.

L’efecte Coriolis té un paper important en la formació i el comportament del Jet Stream. A mesura que l’aire es mou cap als pols, és desviat cap a l’est a causa de l’efecte Coriolis, que és una conseqüència de la rotació de la Terra. L’efecte Coriolis fa que els objectes en moviment, com ara l’aire o l’aigua, siguin desviats cap a la dreta a l’hemisferi nord i cap a l’esquerra a l’hemisferi sud. Això crea una corrent de vent fort i estret, que és el Jet Stream. L’efecte Coriolis, per tant, és responsable de la formació de la corrent de vent del Jet Stream. A més, l’efecte Coriolis també influeix en el comportament del Jet Stream. A mesura que el Jet Stream es mou a través de l’atmosfera, els sistemes de baixa pressió i alta pressió poden influir en la seva trajectòria i velocitat.

El Jet Stream es mou a gran velocitat, generalment entre 100 i 200 km/h i fins i tot 300 km/h.

Quants corrents de Jet hi ha?

Hi ha dos corrents de Jet Stream principals a la Terra: el Jet Stream Polar i el Jet Stream Subtropical. El Jet Stream Polar es mou al voltant dels pols, mentre que el Jet Stream Subtropical es troba prop dels tròpics. El Jet Stream Polar és una corrent de vent que es mou al voltant del Pol Nord i que pot afectar a la meteorologia de Catalunya i de la Península Ibèrica durant els mesos d’hivern, perquè pot baixar de latitud i afectar regions més al sud amb aire fred, portant pluges i fins i tot en ocasions neu. El Jet Stream Subtropical, d’altra banda, es troba en latituds més baixes, prop dels tròpics. És una corrent d’aire càlid i humit, Durant l’estiu, el Jet Stream Subtropical es debilita el que pot portar a períodes prolongats més secs

A sobre i a sota del JET:

Per resumir, aquest és el jet que tenim avui, tot el que esta per sobre seu és on hi ha el fred i el marro, és a dir precipitacions i baixes, mentre que tot el que esta per sota seu és temps estable i anticiclònic.

Moltes vegades el JET agafa forma de meandre, per dir-ho de manera senzilla en forma de la lletra U, el que està dins és el fred i el marro i el que està fora temps estable. Mireu aquesta configuració del 18 de gener:

el següent mapa us mostra la probabilitat de neu que portava, com observeu el que us he explicat el que hi ha dins del meandre probabilitat de pluja i neu depenen de l’aire fred que porti associat i de l’època de l’any que parlem.

Com afecta al Pirineu?

Si el jet entra al Pirineu de manera no gaire perpendicular, és a dir entrada típica de NW, la nevada es quedarà bàsicament a la cara nord del Pirineu, i a la cara sud poca cosa rebrà. Mentre que si es posa perpendicular i entra amb força, (configuració típica de N) vents de 200/300 km/h farà saltar la nevada a la cara sud deixant una bona nevada a les dues cares del Pirineu.

Enllaços del JET

En directe: https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-23.64,31.61,446/loc=-4.714,42.364

Previsió JET: https://www.netweather.tv/charts-and-data/jetstream