Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models és força homogènia en la temperatura, tots dos veuen clarament temperatura per sobre la mitjana, i quant a les precipitacions, europeu veu precipitació en mitjana, o com moltes vegades penso, té dubtes i el blanc així ho representa, i americà per sobre mitjana en la serralada pirenaica més occidental i la resta en mitjana. En fi cap dels dos models preveu un maig molt plujós que reverteixi la sequera com el 2008. Sincerament com estem jo signaria un maig normal.

Per entendre una mica millor què és un model estacional i quines variables utilitza per determinar aquestes tendències agafem per exemple el model Copernicus, Europeu:

Per a la predicció de l’evolució del clima, els models estacionals com Copernicus prenen en compte diversos factors que poden afectar el clima, incloent-hi les temperatures de la superfície de la mar, les corrents oceàniques, les variacions en la radiació solar, i les emissions de gasos d’efecte hivernacle, entre d’altres.

Per fer una predicció, el model Copernicus utilitza dades d’observació recollides en temps real, així com dades històriques, per generar simulacions del clima. Aquestes simulacions s’utilitzen per predir les tendències climàtiques futures, incloent-hi les temperatures, les precipitacions i altres variables climàtiques.

Les dades que es tenen en compte en el model Copernicus varien depenent de la regió geogràfica i de la variable climàtica que s’estigui estudiant. Per exemple, per predir la temperatura a Europa, el model utilitzaria dades sobre la temperatura de la superfície de la mar i altres variables oceàniques que afecten el clima a la regió.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un maig càlid amb temperatures de 0,25/ 1 grau per sobre la mitjana , quant a la precipitació sembla veuria precipitació en mitjana, que si és així ho signem, però recordem el mes passat també veia situacions molt favorables i no cal comentar com ha acabat.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model fins ara era la cara amable, però aquest mes de maig apunta ser molt càlid ens posa d’1 a 2 graus per sobre la mitjana diària, i quan a precipitacions veuria precipitacions per sobre mitjana Pirineu i Prepirineu més occidental, i la resta en mitjana.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de maig i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ens mostra que estarem sotmesos una mica més o menys a la falca anticiclònica continua veient un bloqueig a tota la península a les baixes atlàntiques, donant joc solament a fronts que tampoc tindran massa terreny per penetrar clarament.