Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

El vòrtex com a clau per entendre si tindrem o no finalment hivern. Previsió 5/02/2020

Bona Tarda:Us vull fer un parell d’apunts sobre el vòrtex polar tant a nivell troposferic com estratosfèric, la clau per entendre si l’aire fred que esta acumulat a l’Hemisferi Nord baixara i per tant finalment tindrem alguna cosa semblant a l’hivern:El primer que ens fixarem és a nivell estratosfèric el que vindria a ser dels 20km al 50km cap amunt (vertical de. l’atmosfera). Ja hem parlat dels escalfament súbits estratosfèrics que venen a ser, que en una setmana la temperatura sigui capaç de pujar uns 25 graus o més, normalment degut a l’efecte de les ones planetàries o més conegudes com a ones rossby. Doncs si mireu el primer gràfic ens donem compte que esta pujant notablement a 10 hp (el que serien uns 30 km latitud 60 graus Nord),

de fet la segona imatge que us poso és el #ssw (escalfament súbit) que es va produir el 2018 i que va provocar o no (hi ha gent que no veu la relació) l’última aparició de la bestia de l’est, més coneguda com a Siberiana, portant temperatures extremes a tot el continent isos de -20 , a nosaltres no ens va agafar de ple.

Tot i això els models de previsió com el GEFS el CFSV o el propi índex NAM ens segueixen mostrant un vòrtex fort sense cap trencament o split ni reversió de vents zonals, un dia us faig un vídeo explicant tots aquest conceptes, però perquè us feu una idea mireu imatge del vòrtex com es veu perfectament estructurat.

Tot i això la temperatura esta pujant, i per tant tenim que estar en observació ja que parlem de previsions. Per finalitzar mireu última imatge índex NAM , aquest índex ens mostra la troposfera i estratosfera és a dir des dels 1000h (superfície) fins a 1 hp (uns 50km). Si mireu hi ha una linea discontinua blanca, a partir d’aquesta ens índica la previsió o forecast quant més color marro hi ha significa que el #vòrtex esta fort o el que seria el mateix l’aire fred esta tancat i quan més blau esta més debilitat i per tant l’aire fred pot baixar a latituds mitjanes. Observeu com a partir del dia 10 es comença a posar blau i es manté fins el dia 20 (on arriba eix horitzontal) per tant podríem tenir esperances que a partir de la segona quinzena de febre i més clarament cap el 20 cap endavant poguéssim tenir per fi el hivern desitjat, com sempre és previssió seguirem mirant models!!

.Salut i Meteo

2 comentaris

  1. mikimiquel

    Es tot un honor poguer llegir les teves explicacions. Gràcies Mestre.

    • alex

      Moltes gràcies!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑