A les portes de començar un nou mes, sempre ens fem la mateixa pregunta com serà aquest més de juny?? farà més fred o calor de l’habitual?? plourà més o menys?? Sempre treballem bàsicament amb dos models que ens donen una idea de com pot anar el tema: El model americà de la NOAA i el model europeu ECMWF en la seva versió Copernicus.

El primer comentari és que hi ha una divergència important sobretot en les temperatures i precipitacions entre els dos grans models, anem a estripar com ho veuen:

Comencem amb el model americà o de la NOAA:

Si mirem el mapa de temperatures observeu que a Catalunya les temperatures de juny seran les que toquen en mitjana climàtica, és a dir un juny normal, això també seria aplicable a tot el nord de la península ibèrica i el litoral mediterrani, en canvi el centre i sud peninsular temperatures que podrien oscil·lar dintre 0,5 a 1,5 graus inferior a les que tocaria. Per tant veient la serie que portem de mesos enrere versió molt optimista.

En quant a les precipitacions podríem dir que segons aquest model seria un juny fantàstic!! amb precipitacions clarament per sobre mitjana nord peninsular però ho seria a tota la península, firmem amb els ulls tancats!!!

Model Europeu ECMWF versió Copernicus, imatges tretes del meteocat:

Fem una ullada a les temperatures, aquí tenim un clara divergència amb l’anterior model, a Catalunya temperatures per sobre la mitjana de 0,5 a 1 grau i punts de 1 grau a 2 graus, per tant res a veure amb el que planteja l’americà, lamentablement amb la tendència d’anomalies positives que portem ens fa pensar que podria estar en lo cert.

En quant a precipitacions, Catalunya seria un petit oasis que estaria en mitjana segons aquest models ja que si observeu quasi el 80% de la península tindria anomalies positives de precipitació, és a dir cauria menys precipitació de la mitjana.

Per tant dos maneres completament diferents, americà el firmem amb els ulls tancats , Europeu seguiria amb la linea d’anomalies positives que portem des de fa mesos.