Ja som a novembre i pels aficionats a la meteo comencem la temporada alta, l’esperada cada hivern, la que volem neu i fred i que nevi a cota zero. Doncs bé no nevarà a cota zero, de fet nevarà al Pirineu & el Montseny i amb una cota que pot rondar els 1000 m o per sota a la serralada pirenaica i uns 1400/1300 m al Montseny, però tindrem un clatellot fred dels bons de fet un clatellot que el podríem considerar que solament passa un 13,6% en climatologia, per tant tampoc tan normal. #caminatesblancos are coming!!!!

Comencem per situar-nos, al llarg d’aquesta matinada i part de la tarda del dimecres ens creua un front fred que ens portarà aire fred i precipitacions, en forma de neu i pluja amb una entrada de mestral i tramuntana afavorida per al vent del NW que tindrem sobretot en superfície, ja que en alçada ens creuarà un solc amb un JET stream (300hp) molt baix de latitud afectant-nos en un primer moment la part-prefrontal per després afectar-nos la branca ascendent del JET, per tant cap nevada típica de nord on el JET haurà d’anar perpendicular a la serralada pirenaica i d’acumular barbaritat de cm de neu.

Solc que ens creuarà

Aquest solc farà baixar més de 6/8 graus les temperatures que tenim avui i provocarà una sensació de fred hivernal, al vindre de cop la sensació tèrmica serà molt més notable, mireu com les isòbares venen directament del Pol, per tant estem parlant d’una massa polar que en alçada portarà nuclis de fins a -28 a 500hp a Catalunya i fins a -1/-2 al Pirineu a 850hp, observeu el mapa isobàric d’on arrenquen del Pol amb amor, caminateblancos on the ice.

Uns mapes en #meteo molt interessants són els que ens mostren la desviació típica representada per la lletra grega sigma, si és baixa (prop del zero) significa que la majoría de valors estan agrupats en la seva mitjana, entre 0-1 sigma (+ o -) agafaria un 34,1% x tant res extraordinari, de fet si sumem els dos extrems sumarien un 68% què és el que s’anomena lo normal (d’aquí la paraula distribució normal) , a partir de valors 1-2 (+ o -) ja és poc habitual, en valors 2-3 és molt extraordinari, mireu anomalies a 850hp per divendres valors de 1-2 sigma per tant solament ha passat un 13,6% de vegades en climatologia. Gens malament

Anem per les precipitacions, aquestes no seran abundants i generoses, però configurarà la primera nevada al Pirineu entre dimecres matinada, a la tarda i dijous, però més focalitzat Pirineu occidental, us deixo com a exemple acumulat que veu el model Arpege. On tindrem doncs el nucli més important de precipitacions? Pirineu i meitat nord , sumat al rebuf que pot agafar costa central, dimecres tarda punts NE poden ser més afavorits, dijous en principi nevades més localitzades Pirineu occidental i de caràcter més feble

Acumulat precipitació Euro4:

I a partir d’aquí sembla que l’embossament fred ens portaria a la configuració així ara per ara ho marquen els dos models de referència —el GFS i Europeu — projecten la formació d’una gota freda entre divendres i dissabte a la península Ibèrica, i com podeu imaginar podria portar les desitjades precipitacions, però aquest anàlisis el farem més endavant, ja que la incertesa a hores d’ara és elevadíssima.

Per cert el Alps juguen un altre lliga, mireu acumulat a 5 dies a partir de dimecres…