Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Cal destacar que els models estan veient configuracions que fa 5 dies ni ho veien i que el model de la NOAA ha canviat notablement de com ho veia, de moment l’Europeu no, per tant, si sempre diem agafar-ho amb pinces encara més veient la configuració actual amb l’entrada freda brutal que tindrem aquests primers dies.

La tendència dels dos grans models pel mes d’abril , fa 5 dies era completament homogènia, però ara per ara el model americà veu temperatures i precipitació en mitjana mentre el model Europeu temperatura clarament per sobre la mitjana i precipitació en mitjana o lleugerament superior.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un abril lamentable amb temperatures clarament per sobre del que tocaria d’1 a 1,5 graus per sobre del que consideraríem un abril normal. Quant a precipitacions sembla podríem tindre alguna llevantada, però poca cosa i no a tot el litoral català potser de gregal, ja que la resta de la península està amb anomalies positives, per tant, sembla que es tallaria la circulació atlàntica amb falques anticiclòniques.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model ha fet un gir absolut amb els mapes que treia fa 5 dies, on la seva visió era molt semblant al model europeu, ja que ara veuria temperatures en Mitjana el que és més important precipitacions en mitjana (menys la part més occidental, cosa que ens fa pensar veu alguna llevantada a casa nostra al llarg del mes.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 19 de març i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Mostra la primera setmana amb anomalies molt importants negatives, baixes, fred i precipitacions, després setmana amb terra de ningú quasi 15 dies, per tant, amb possibilitats d’alguna entrada , baixa o solc i, en canvi, seria la setmana del 16 al 20 on ens tornaria a visitar l’anticicló.

Sincerament veient les actualitzacions dels grans crec que aquestes prediccions poden variar força , per tant, us recomano seguiment i creuar els dits.