Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Canvi radical de Temps. Dos embossaments freds fins Sant Jordi. Pluja i Neu.

Després d’uns últims dies plenament estivals, on s’han fregat quasi els 30 graus en molts punts, anem a un canvi radical de temps que arrancarà a partir de demà sobretot a la tarda, amb el pas de dos embossaments freds i una situació per dies de baixes pressions, sobretot dimecres amb la formació d’una baixa mediterrània i divendres/dissabte amb el pas del segon embossament fred i, per tant, agafant Sant Jordi.

Intentarem fer una anàlisi tal com els mapes ens mostren avui les possibilitats i tenint en compte que la quantitat de precipitació la marcarà la col·locació final de la baixa. Un embossament fred ens entrarà cap a l’oest peninsular i la seva part davantera com sempre serà la més efectiva quant a les precipitacions, aquest embossament fred acabarà formant una baixa mediterrània on la seva col·locació final ens determinarà la quantitat final de precipitació que recollirem sobretot dimecres i matinada de dijous.

A partir de demà i sobretot a la tarda, començarem a tindre les primeres precipitacions amb cara i ulls, d’oest cap a est i de sud a nord, agafant més a la part occidental, dia tapat amb algunes clarianes, esperant dimecres que serà el dia més plujós. Neu 2200m, final del dia 1900m.

Per tant, una vegada més la clau la tindrem en els vents, que en aquest cas en ser un embossament fred en el seu recorregut ens portarà vent de mestral i tramuntana sobretot a partir de dimecres i aquest punt serà molt interessant per veure les convergències de vent que es poden formar pel xoc dels dos grans, sumat a què estarem al ramal creixent del JET més ramal humit de la baixa poden donar precipitacions més fortes.

Si fem una miradeta al que veu la sortida determinista del GFS12Z:

Com podeu observar les zones més afavorides serien la part més occidental i punts del sud i els Pirineus i Pre Pirineus mentre que la costa central seria on plouria menys, però repeteixo és el que veu ara mateix GFS pel posicionament de la baixa i segurament en properes actualitzacions pot canviar.

El pas de l’embossament fred, la formació de la baixa, les convergències que pugui fer el mestral i la tramuntana juntament amb el ramal ascendent del JET, pot fer canviar clarament els patacs d’aigua. Acumulats GFS, UMKO, ARPEGE e ICON fins dijous, on caurà la boleta?

L’altre escenari és el segon embossament fred que ens pot arribar entre divendres i dissabte portant la possibilitat de pluja i neu el dia de Sant Jordi, en aquest cas sembla es mouria entre dissabte matinada i part del matí, però estem parlant a 120h i la previsió baixa radicalment en la seva predicció, ja que una vegada més depèn del recorregut de la part davantera així com l’influencia dels vents, però ara per ara sembla que dissabte tindrem forces possibilitats de veure ploure.

I per finalitzar parlem de la neu, tot i que estem a finals de temporada pot ser una gran nevada, observeu el model en el seu acumulat a 5 dies, simplement impressionant, gruixos que poden oscil·lar dels 25/50cm la cota de neu serà oscil·lant dimarts dels 2200m cap als 1900m i dimecres pot baixar entre els 1500/1300m, en canvi, divendres i dissabte es podria moure cap als 1700/1600m, però aquest últim punt encara estem massa lluny per a donar-li massa credibilitat. Us poso meteograma de Masella com a exemple de cotes i precipitació que podríem tindre.

2 comentaris

  1. Victor

    Hola! Fa temps que et seguixc desde Castelló de la Plana. M’agradaria saber on puc trobar informacio sobre lo que expliques de que ens situem sota el “ramal creixent del JET”. ¿Com afavoreix la precipitació? No acabe d’entendreu. Gracies!

    • alex

      Upsss un dia faré un post explicant tot el tema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑