Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Interpretació del gràfic Meteograma, el perquè dels espagueti

Avui farem una explicació del meteograma un dels instruments típics que s’utilitzen per veure l’evolució a curt i mig termini, i que costa d’interpretar també conegut popularment com els “espaguetis”. El meteograma és un gràfic de meteorologia on es poden utilitzar diferents variables, però el que analitzarem és el més utilitzat ,el de temperatura i precipitació. La temperatura és a 850hp, recordeu que sempre s’ha de veure on estan aquestes illes de pressió encara que popularment diem què és a uns 1500m d’alçada (pot variar de 1000m a 1900m), si recordeu ho vam explicar amb el post càlcul cota de neu: bàsicament perquè és un lloc on l’aire a nivell de temperatura és manté estable i és considera la mateixa temperatura dia i nit. La segona variable és la precipitació. Us he posat el meteograma de Barcelona (a sobre hi ha longitud i latitud). Primer ens fixarem amb l’eix de l’esquerra que va de -30 a 30 aquest indica la temperatura a 850hp (1500m) per tant si mirem avui tenim una temperatura de 15 graus. Àlex que són aquestes lineas identificades de P0 a P20? és el que anomenen ensembles (una probabilitat de fred, calor, pluja partint d’una situació atmosfèrica) o possibles sortides, cada model representa una sortida i aquestes 20 serien les més probables desprès d’haver fet un tall important. Però no us espanteu no tenim que analitzar els 20 colorets, una bogeria!, ens fixem bàsicament amb dos: la linea blanca més gruixuda i la linea vermella més gruixuda (a la llegenda superior les teniu marcades). La Blanca és la mitjana dels 20 models i la vermella la mitjana dels últims 30 anys, interpretació molt senzilla, quan la linea blanca esta per sobre de la vermella fa més calor de la que tocaria i quan esta per sota més fred del que tocaria, si la diferència és molt grossa és quan tenim una invasió tòrrida o freda. Doncs mireu el gràfic la blanca va de pet cap avall tant que el dia 28 diumenge esta entre el 0 i el -1 si recordeu avui estàvem a 15 i la mitjana vermella tocaria estar a 9, és quan diem una anomalia de 15 graus o de 9 graus respecte la mitjana. Un altre factor importantíssim és com estan les lineas, quant més juntes estan (com al principi del gràfic) vol dir que la probabilitat és molt alta de que passi, que passara, però en canvi si mirem cap el dia 29 es comencen a separar i a mesura que avancem veiem que es separen més ,hi ha dispersió senyal que la probabilitat que passi comença a ser més baixa per tant ja no ens podem fiar tant de la linea blanca. La llegenda destaca dues sortides més la de control i la determinista, però això ara poca importància té. La dreta del gràfice xpressa valors del zero al 50, aquest valors és la precipitació mesurada en mm, i aquí és on es fixem si a sota acompanyat del dies tenim les muntanyetes, si mireu fins el dia 27 a Barcelona no caurà ni una gota i a partir del 28 fiesta!!!! models amb més o menys precipitació. Mireu doncs que podríem dir que fins el 3 de novembre les temperatures seran més fredes de l’habitual amb precipitacions que en aquest cas vol dir neu i pluja. Per finalitzar aquest rollete Àlex us deixo adreça on podeu trobar aquest gràfic basat en el model GFS, tingueu en compte que s’actualitza 4 vegades al dia. Salut i meteo.

 

http://www.wetterzentrale.de/de/show_diagrams.php…

1 comentari

  1. Jordi

    Bones, una pregunta. Com es que quan pujes les dades meteorològiques de La Molina la pressió segueix tan elevada? Per exemple ahir era de 1017 hPa. A l’altura de 1650 m no es tindria que haver reduït degut a l’altura?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑