Bona Tarda:

Anem a fer un petit anàlisis del que pot passar, estem en una situació de Nevades molt abundants a la cara Sud del Pirineu i de pluges importants , perquè? Si mireu la primera fotografia ens mostra la baixa (depressió,borrasca..) que ha entrat per l’oest de la península, el primer que ens hem de fixar en una baixa és si va associada a un front càlid o u front fred. La que estem parlant és d’aire fred (és simbolitzen en els mapes amb uns triangles de color blau), vale Àlex i això que vol dir??? doncs que l’aire fred al ser més dens (pesa més) es posiciona per sota l’aire càlid que esta en la superfície ,en el mar i esta més escalfat, aquest aire fred al posar-se a sota empeny l’aire càlid cap amunt fent el que anomenem convergència de vents que vol dir fer pujar l’aire càlid cap amunt, tenim que pensar que la pressió es baixa per tant l’aire no li costa gens pujar, quan més baixa més cap amunt podrà pujar i el núvol més bestia podrà ser (els famosos cumulonimbus). Una vegada aquest aire puja converteix l’humitat que porta en el núvol ,el famós punt de rosada, la temperatura on l’aire perd l’humitat i es converteix en vapor és a dir es condensa es converteix en núvol. ja que al anar pujant es troba aire més fred que el va refredant, si la baixa és important provoca nuvolades grans i patacs d’aigua importants, els fronts freds són els que sempre tenim gresca assegurada. Els càlids és el reves que us he explicat l’aire càlid el que fa és reemplaçar l’aire fred i al pujar cap amunt provoca cirrus i estrats que donen molt poca precipitació i disparen la cota de neu cap amunt, es simbolitzen amb triangles vermells. Una vegada em entès això la pregunta és com fa pujar aquest aire cap amunt ,o millor dit quin sentit agafen els vents amb una baixa, doncs a l’hemisferi nord on ens trobem les baixes giren en sentit contrari a les agulles del rellotge i els anticiclons o altres pressions en el sentit del rellotge ( al ‘hemisferi sud és al reves), mireu imatge una he posat fletxes blaves perquè veieu el sentit que agafen (contrari al del rellotge). El curiós és que en aquest cas el vent es produirà en totes les alçades cosa que afavorira molt més, mireu la segona fotografia els vents circularan al mar agafant moltíssima humitat i aire càlid que al ser un front fred el farà pujar amb força cap amunt produint grans nuvolades i precipitacions, mireu el sentit de les fletxes (imatge 2) mireu com impacta a la cara sud del Pirineu, us he posat les fletxes del que seria vents del nord que afavoririen la nevada a la cara nord del Pirineu però que no serà el cas. Al ser el recorregut marítim tant gran, es preveu força pluja, mireu com l’acumulat imatge 3 coincideix plenament amb el sentit dels vents!!! Aiiiix que són d’importants els vents per entendre la meteo. Per últim la precipitació començara amb força a la matinada i fins les 10 11 del mati molta pluja a partir d’aquí anirà escombrant de sud a nord però li costara per tant demà paciència. La cota calculo que serà de mitjana els 1500/1600m tot i que al final podrà rondar els 1800/1900m però la nevada cara sud serà important a partir dels 1500m. Salut i Meteo