Bona Tarda:

L’altre dia vam fer un post sobre com seria Desembre utilitzant els models de la NOAA configurats mitjançant el model americà GFS en les seves 4 sortides diàries. Avui us explicaré, un projecte que he descobert fa poc, gràcies a altres companys aficionats a la Meteo ,i que ha estat alliberat pel model ECMWF. Aquest model també esta configurat per fer  la predicció a llarg termini, com a model estacional, és a dir que ens pugui definir una aproximació de com serà un determinat mes o estació, és conegut amb el nom de C3S: servei de canvi climàtic Copernic. És un model que es desenvolupa segons  5 models o millor dit en 5 serveis: Météo-France, la Met Office de UK, ECMWF  i ara com a novetat, abans eren 3 , el DWD (model alemany)i  el Centre Euro mediterrani sobre el Canvi Climàtic (CMCC). És important aclarir que són models configurats en la predicció de les condicions de mitjana de temperatures a 2m, de precipitació, temperatures a 850hp, alçada geopotencial a 500. Per tant l’anàlisi que fan no es dir quin temps farà un dia determinat, ni a un lloc determinat, sinó la variació amunt o avall del que es considera mitjana. Discutible també aquest tema ja que en molts llocs quasi no disposem de més de 100 anys de dades, però això seria un altre tema.

Com es desenvolupen aquests models? Agafant dades sobre temperatura del mar, temperatura de l’aire, fenòmens com el niño i d’altres…

Seguidament us posaré 6 gràfics: els tres primers( en ordre ) representen les temperatures a 2m de desembre, gener i febrer. Important que mireu els colors i la probabilitat que aquest fenomen pugui passar, si el color és blanc, és considera que esta en mitjana, si és de color viu groc cap amunt per sobre mitjana, voldria dir més calor, menys precipitació i amb el % de probabilitat que passi, i colors més clars blaus per sota la mitjana. Concretament el model que us poso és el model C3S multi-system MSLP ,que és la mitjana dels 5 . Les següents 3 imatges ,són les precipitacions i el sentit és el mateix, blanc en mitjana colors vius per sobre mitjana i colors clars per sota. Doncs el anàlisi a dia d’avui seria el següent :

A nivell de temperatures desembre i gener estaríem una mica per sobre la mitjana, més temperatura, amb una probabilitat que passi d’un 40/50% mentre que febrer en mitjana. En quant a precipitacions el model ens ho posa molt fàcil els tres mesos estaríem en mitjana, és a dir plouria i nevaria segons els registres mitjos que es tenen. Per tant estaríem parlant d’un hivern com els de sempre. Important aclarir una cosa, aquest models no poden dir que no tinguem una llengua freda o una càlida, i que pugui nevar a cota zero en Barcelona el dia de nadal!!!, de fet si mirem índexs com el AO i el NAo ja ens van indicant fa temps aquesta possibilitat, ens parla de registres mitjos no de extrems. Salut i Meteo