Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Propera Estació Cap de Setmana del 18 i Després..

Bona nit:

Per fi hem tingut la primera entrada freda d’aquest hivern, seca, tot i que al Pirineu ha deixat gruixos de fins quasi 30 cm a la part més occidental temperatures fredes a molt fredes, per exemple la pica d’estats a 3143m (sostre de Catalunya) a fregat els -22. Moltes comarques interiors valors de -6 i -7, encara aquesta nit pot fer glaçades contundents. Aquesta Matinada hi haurà una nevadeta entre la Vall Aran, Pallars i Nord d’Andorra, poca cosa crec uns 5 cm. A partir d’aquí lenta recuperació de les temperatures sobretot de dia però les nits continuaran sent fredes a molt fredes. El nostre amic Anticicló el qual ens ha acompanyat tot el desembre i part de gener vol continuar uns quant dies més amb nosaltres, però no patiu tot indica que a partir de dimarts començara a ubicar-se en el seu lloc natural, per entendre’ns cap les Açores. Això fara que més o menys divendres 18 ens entri una bossa freda en alçada (no gaire potent) però carregada d’humitat (entra per l’oest) i pugui portar nevades amb cara i ulls als pirineus, semblaria que el dia fort ara per ara (estem parlant a moltes hores) seria dissabte, i aquest cop el JET podria afavorir el salt cap el Pirineu oriental.

A partir d’aquí, començaríem la setmana grossa, el famós dia 20 cap endavant. el que porto parlat i parlant des del famós CSE o SSW, que es va produir a principis de gener on si tenia conseqüències a nivell de la troposfera seria els últims dies de gener. Per tant tenim que fixar el nostre centre d’atenció en l’hemisferi nord. I aquí han de passar una serie de factors. El primer que farem és mirar si les pressions tant a nivell AO (afavoreix entrades fredes) si  són negatives, és a dir per sota del zero en el gràfic , com NAO (afavoreix trencar el zonal i que les baixes ens visitin) si també són negatives.El AO esta desmadrat molt i molt negatiu, senyal sens dubte que afavoreix entrades fredes al continent, i el NAo que durant dies i dies ha estat neutre o positiu (Zonal i bloqueig) comença a mostrar ensembles negatius i alguns molt negatius. Vale ens arribara fred i neu??? A veure anem per passos, un dels factors és que cap l’Àrtic es formin Anticiclons que puguin empènyer l’aire fred cap al continent, i tot sembla que s’estant formant un parell i fins i tot 3 Anticiclons. I l’altre factor seria que l’Anticicló de les Açores puges més amunt fent una configuració d’omega on el JET ja debilitat ens envies possibles baixes, i perquè això succeeixi on es generen les borrasques es tindria que para la màquina, i això pot passar, com? amb la reversió dels vents (Est a Oest) si mirem aquest gràfic ens fa ser optimistes.

I a partir d’aquí a creuar els dits i mirar models, avui el GFS s’ha sortit de mare i ens posa Bingo de ple!!!. En aquests moment tenim mots números que passin coses i cosses molt i molt xules, tot sembla indicar que el nostre amic vòrtex i el seu escalfament ens portaran un final de gener i principis de febrer guapos guapos. Seguirem actualitzant, Salut i Meteo.

1 comentari

  1. Pere Vivas

    Explicat perfectament pels que anem justos en meteo.
    Gracias altre cop per la info i la feina ben feta a tants dies vista.
    Diguin lo que diguin la #meteoficcio rigorosa és lo millor.
    Salut i meteo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑