Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Previsió a mig i llarg termini 15/01.

Bona nit:

Com s’esta animant la cosa, de fet no és que estigui animada, d’on venim és com un somni. Portem parlant de si hi hauria o no un escalfament,  de quan es va produir cap el 4/5 /6.. de gener, si hi haurien conseqüències o no de la estratosfera a la troposfera, i que si aquestes es produirien més o menys es veurien a partir del dia 20 cap endavant. El primer que farem és mirar els nostres estimats índexs AO i NAO. El AO que recordem és l’índex que marca l’oscil.lació Àrtica, quan és negatiu en el gràfic per sota el zero, la pressió disminueix l’ona és fa més gran i per tant permet que l’aire fred de l’àrtic pugui arribar a latituds baixes. Doncs si mirem els ensembles (conjunt de probabilitats) van en caiguda lliure a la part negativa, per tant tot sembla indicar que la setmana vinent hi haurà aire fred al continent veurem amb quina magnitud.

Si mirem l’altre índex el NAO, serveix per mesurar la pressió entre el nostre estimadíssim Anticicló de les Açores i les baixes de Terranova, si és positiu doncs tenim l’anticicló a sobre i les baixes degut al JET STREAM o conegut com el “chorro” ens provoca l’efecte omega que us vaig explicar en l’altre post fent  que no tinguem quasi baixes amb un temps anticiclònic i avorrit. En canvi si es negativitza doncs afavoreix el contrari. Ara per ara segueix estan neutre però hi han cada cop més ensembles ja en la zona negativa.

Per tant , tot apunta a que la setmana vinent serà moguda. Anem a detallar una mica la previsió. Dijous si mirem ja tindrem per fi uns geopotencials negatius, és a dir afavorintl’aparició de fronts o cues de fronts a casa nostre, i així serà amb una petita nevadeta a els pirineus (cota de 1400m/1000m), i un possible rebuff amb l’entrada de nord que pot deixar alguna precipitació costa central, garraf, daurada o maresme, com diríem sense pena ni gloria però un gran pas, el nostre amic de les Açores anirà cap a casa seva. #gohome

Divendres arribarà un front pel Nord Oest que ens afectara entre dissabte i diumenge sobretot al Pirineu, ara per ara la precipitació s’ha reduït, la cota de neu es desplomaria començaria dissabte potser als 1200m per estar ja a els 700m diumenge.Us deixo el mapa de neu prevista segons meteoexploración model WRF-ARW. Però estem encara entre els 100/120h i en el tema de les precipitacions fins que no surtin els models mesoescalars és difícil poder mesurar correctament la seva magnitud.

I ara el TIC TAC, el famós dia 20 cap endavant. El primer que tenim que dir és que aquestes alçades de predicció unes 190h és important mirar la tendència, en cap cas si nevara cota zero, isotermes a 850hp a 500hp alçades geopotencials…, des del meu humil parer és perdre el temps, l’important és mirar models i sobretot les seves previsions en grup és a dir amb Ensembles tipus GEFS o ECMWF ENS, sense deixar de mirar les sortides deterministes, de control, les paral·leles i comparar diferents models. Avui tots estem amb el “subidon “ja que el resum ràpid seria possible llevantada amb aire fred o molt fred en capes altes sobretot (uns 500hp) i menys però també fred en capes mitges uns 850hp (uns 1500m). Com he posat amb diferents twitts, és una fotografia que canviara, no ho podem agafar com alguna cosa segura, de fet tindríem que mirar els clústers de les diferents sortides i veuríem el % de probabilitat entre les diferents possibilitats .Si mireu l’imatge que us poso un concepte molt important és el que anomenen la meridionalització de l’Anticicló del Sur cap el Nord , és  a dir crea com una linea fent un bloqueig i permetent que l’aire fred Àrtic es vegi obligat a baixar de latituds .Per tant escenaris molt i molt oberts.

Us deixo una fotografia dels 3 grans per acabar, ara per ara és una fotografia segur que no serà així, però les peces grans estan força clares i ben distribuïdes. Toca fer seguiment, #seguirem. Salut i Meteo!

3 comentaris

 1. Pere Vivas

  Com sempre explicat clar i concís.
  Moltes gràcies.

 2. albert

  Magistral com sempre Àlex!

 3. Elisabeth

  G`ràcies Alex, ets un crack

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑