Bona nit:

Bé ja estem en la famosa setmana del 20 cap endavant. El resum ràpid és que l’hivern ha vingut per quedar-se. L’escenari el dividiria en dues parts:

1) El #pabingo el tenim clarament amb els Pirineus, per fi tenim LA NEVADA desitjada que deixara acumulacions de més d’un metre al Pirineu occidental i Andorra, i que el dimecres 23 farà el salt cap el Pirineu oriental impulsat per un JET STREAM desmelenat. Pels que no sapigueu què és això del jet strem és una corrent d’aire molt forta a uns 11.000 metres d’alçada (amb un diametre  encarregat de portar bàsicament les baixes i l’aire fred associat, té forma d’ones un dia parlarem del perquè, i sempre dins de la seva ona ve inestabilitat. Si mireu imatge que adjunto se’ns tira a sobre i quan aquest vent es posiciona perpendicular al Pirineu és quan la nevada salta a l’oriental què  és el que passarà

Això farà que sobretot la nevada a tota la serralada sigui d’anar sumant i anar posant cm, a finals de dimecres el JET ja no serà tant perpendicular cosa que farà que dijous la nevada ja quedi reduïda al Pirineu de Lleida el qual finalitzara tot l’episodi començant avui fregant els dos metres de neu nova, espectacular. Us deixo mesoescalar Arpege amb acumulats aproximats (per experiència acostumen a ser uns quant més, sobretot a l’oriental) però esta bé per tindre una idea.

2) Nevades fora el Pirineu: Bé aquí és on tenim la castanya calenta, primer deixar clar que en cap cas pot ser una nevada d’aquelles de 15 o 20 cm, estariem parlant de nevades entre 1-3 cm i de 7-10 cm, tot i que amb les precipitacions s’ha d’anar sempre molt fi, simplement mireu aquest diumenge els models donaven de 3- a 5 litres i en molts llocs han sigut 20 o més, que si fossin cm de neu la cosa seria molt diferent. La clau és que entra en escena un amic que moltes vegades apareix al final en aquestes entrades tant fortes de Nord oest que és una petita baixa des del golf de Biscaia cap a Catalunya i just amb l’entrada freda que tindrem i aquí tenim el que ara per ara és impossible determinar coincidira la massa freda amb la precipitació. Aquest baixa a qui més afavoriria és a la Catalunya central i zona de Prades. Si l’aire fred entra en el moment de la precipitació la cota es desplomara mireu l’aire fred a 500hp :

isos de fins a -32 terç Nord Est (dijous matinada pot arribar a -36) amb alçada geopotencial baixa. I isos de fins a -4 a 850 hp amb una alçada geopotencial baixíssima d’uns 1300m:

Això ens donaria una cota teòrica  de 100m!! Ara els models ara per ara reflecteixen que quan tinguem la precipitació mati potser primeres hores de la tarda el fred encara no seria tant gros per tant la cota oscil·laria entre els  400/300m i fins i tot si la precipitació fos més a l’inici del mati podríem parlar d’una cota d’uns 600/700.m Per tant la clau és l’arribada de la baixa, el seu moviment en rapidesa i l’entrada freda. Ara per ara és impossible determinar aquest factors pensem que moviments de 300 km ho canvien tot. Per tant us deixo mesoescalars que ens mostren les possibilitats:

Per cert meteo és meteo i dijous la cota ja seria de 200/100m si caigues algo neu segura.

I comte que desprès en podem tenir un altre de les atlàntiques associades a l’aire fred ,i llavors potser terranova gràcies al nostre amic Açores para, i dona peu a que la bestia de l’est ens pugui visitar i això senyors senyors seria  The Cahampions!!! Salut i Meteo. Seguim

 

Us deixo dues fotos de la meteoficció per animar la parroquià: