Bona nit:

Cada cop s’esta posant més interessant la cosa per una possible entrada freda que podria ser força contundent amb una nevada important al pirineu, sobretot per l’hivern que portem. Anem a fer un petit anàlisis el qual donarem continuïtat per veure si finalment és la foto que a dia d’avui creiem. Ens fixarem amb els índex AO i NAO, recordem que el primer és sinòptic de possibles entrades fredes al continent sobretot quan és negatiu, i el segon ens marcaria possibles baixes e inestabilització a casa nostre (sempre si és negatiu), en paraules fàcils ,que el zonal estigues baix i per tant obri les portes a llevantades, DANES.., etc….

Doncs tot sembla que els ensembles es negativitzen ,venen de molt amunt i per tant pot afavorir que l’aire fred pugui baixar de latitud, en canvi el NAO ens fa pensar que el zonal el continuarem tenint a sobre, i per tant el màxim que podrem rascar són fronts Atlàntics associats amb bosses fredes que tot just rascaran la part nord de la península i que com sempre porten poca precipitació a casa nostre exceptuant els pirineus.

Si mirem el GFS en sortida determinista:

Ens col.loca una bossa freda de les més contundents que hem tingut aquest hivern a 500hp uns -34, mentre que a 850hp (uns 1500m) de -4 a 0, per tant això ens donaria possibles cotes de neu molt baixes de 350m a 600m, el problema és que el propi model al ser un front de Nord Oest donaria molt poca precipitació potser alguna sorpresa Nord-Est i en canvi la nevada al Pirineu podria ser maca, fins i tot saltant al Pirineu oriental ,que com us ensenyo el JET ,es situaria de forma perpendicular a la serralada provocant el salt (semblant al que va passar les últimes setmanes de gener)

El model Europeu també ens dóna una entrada freda, però de més curta durada i no tant intensa, però a hores d’ara segueix força paral·lel al model americà. El que es separa més és el model canadenc el GEM, aquest faria simplement roçar l’aire fred a la serralada i la bossa freda anirà cap a Itàlia deixant nevades de caràcter lleu a els pirineus i a cotes normals per l’època.

Per tant l’aposta bonica ara per ara la té el GFS, mirem doncs com va d’incertesa a tantes hores mirant el model GEFS en la seva versió espagueti com meteograma que ens pot donar una idea de la probabilitat que tenim que passi:

Aquesta és la fotografia que ens dóna el model com a més probable, per tant bossa freda de fins -35 a sobre nostre, però la realitat és la següent imatge:

Si mireu cada linea és on es podria col·locar “la frontera” de la bossa freda associada a alçada geopotencial baixa (color verd), per tant pot baixar molt o podria pujar molt amb la qual cosa ara per ara l’incertesa és gran. Un altre manera de mirar-ho és el meteograma i la seva linea blanca què és la mitjana de les 20 lineas abans representades en forma de espagueti:

Aquí la probabilitat creix i ens fa ser més optimistes ja que cap el 13 i 14 la linea baixa molt respecte la vermella que és la mitjana. Com sempre salut i meteo continuarem fent seguiment.