Bona nit, a les portes d’entrar en el maig sembla que l’hivern ens vol fer l’ última visita els primers dies de maig, models ens mà l’entrada freda la notaríem sobretot entre dissabte vespre diumenge i dilluns. Mireu mapa d’anomalia de temperatures a 850 hp (uns 1500m) a tot el continent Europeu.

En aquests casos al estar parlant de períodes superiors a 100 hores interessant mirar el mapa de probabilitat per conjunts el GEFS Si ens fixem amb la linea blanca (comparació vermella mitjana últims 30 anys), mitjana dels ensembles i sobretot la relativa agrupació de les lineas , sembla indicar que com comentem el cap de setmana sobretot entre diumenge i dilluns farà fred podria acostar-se a la isoterma de zero graus a Barcelona.

Bé ara com sempre anem al plat complicat, les precipitacions, molta pluja, tempestes? neus a cotes relativament baixes???. Com sempre quan estem a més de 100h les precipitacions ballen molt però farem una aproximació amb el que marquen els models avui. Ens fixarem amb l’acumulat del GFS en la seva sortida 12Z fins diumenge migdia, aquí tindríem l’acumulat de tot l’episodi per tant ja podem definir una mica com seria la possible regada i nevada.

Ara per ara sembla que tindríem tres episodis de precipitació , la primera seria dijous tarda vespre, afectant sobretot Pirineu i pre-pirineu, amb una cota de neu molt alta uns 2300m ara per ara, us deixo imatge model WRF-NMM de possible precipitació dijous:

El episodi més fort sembla seria divendres entre tarda nit i matinada de dissabte, així ho veu el model americà, tot això pot canviar força i fins i tot tenim que veure la cota de neu ja que podria passar dels 2200 fins als 1800 o potser menys dependrà de l’acostament de la bossa freda que ara la seva màxima afecció pot ser entre dissabte /diumenge . Per tant les nevades a cotes més baixes dependran molt de l’acostament estem a masses hores per afinar . El tercer episodi es podria produir diumenge matinada però sembla més reduït al terç nord. En fi toca esperar però sembla l’hivern ens vol donar una última visita. Ho seguirem.

Us deixo a tall d’exemple meteograma de la Molina que us pot donar una idea de la precipitació de neu us deixo acumulat a 5 dies segons model WRF-ARW de meteoexploracion. Ahhh i si mirem NAO i AO ens segueix mostrant ensembles negatius pels primers dies de maig, això voldria dir despenjament de bosses fredes i baixes pressions damunt nostre, bona senyal!!!